Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΔΟΙΚΟ: Οι κίνδυνοι από τα φράγματα στη Χαλκιδική

Βόλος 28/01/2019

ΠΑΝΔΟΙΚΟ2018-19/428

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι κίνδυνοι από τα φράγματα στη Χαλκιδική

Άλλο ένα ατύχημα, αυτή την φορά στην Βραζιλία, στη Μεταλλευτική περιοχή της Πολιτείας Ρομέου Ζέμα, ήρθε να προστεθεί στον μεγάλο κατάλογο των αστοχιών των φραγμάτων απόθεσης Μεταλλευτικών Αποβλήτων. Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι όλα τα φράγματα απόθεσης αποβλήτων εμφανίζουν αστοχία. Το άγνωστο είναι μόνο το πότε και με τί μεγέθους και είδους συνέπειες θα πλήξουν την περιοχή. Συνέπειες στο περιβάλλον, σε ανθρώπινες ζωές, οικονομική καταστροφή του τόπου και φυσικά όλα αυτά εξαρτώνται από το μέγεθός του, τις παρατυπίες από τις μελέτες, και την ιδιομορφία του τόπου στον οποίο κατασκευάστηκε, κατά πώς βόλευε την ‘’εταιρεία’’ και πόσο ελαστική ήταν η συνείδηση των ελεγκτών.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) πιστεύει ότι το ατύχημα αυτό ήρθε να αναδείξει το βάσιμο των ανησυχιών των κατοίκων της Β.Α Χαλκιδικής και όχι μόνο. Γιατί εκεί, στη Χαλκιδική, στην τοποθεσία Κοκκινόλακας, κατασκευάζεται ένα τεράστιο χωμάτινο φράγμα, πολύ μεγάλου ύψους, για τις ανάγκες απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων της Ελληνικός Χρυσός, πάνω σε σεισμικό ρήγμα και με αποδεδειγμένη σεισμική δραστηριότητα και μάλιστα με παρατυπίες κατασκευής σύμφωνα με εκθέσεις των ίδιων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Το να μετανοούμε μόνο μετά από μια καταστροφή και να ψάχνουμε τις αιτίες της συμφοράς δεν προσφέρει τίποτα. Καλούμε λοιπόν τους υπεύθυνους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ιδιαίτερα τους Υπουργούς κ.κ. Σταθάκη και Φάμελλο να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν όσο γίνεται πιο έγκαιρα το έργο που αποτελεί τον εφιάλτη της περιοχής.

Η Επταμελής Γραμματεία του ΠΑΝΔΟΙΚΟ