Δημοσιεύματα

Αίτημα της κοινωνίας στη Χαλκιδική η φθίνουσα πορεία των παλιών μεταλλείων χωρίς καμία επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας

Πηγή: Στο Κόκκινο

Για τον πολύ κόσμο το περιβάλλον θεωρείται κάτι που δε μας αφορά. Όμως το περιβάλλον είναι ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και χρησιμοποιούμε, η γη που πατάμε και αντλούμε από αυτήν. Στην Ολυμπιάδα και τον Μαντέμ Λάκκο, επεξεργάζονται 1.000 τόνοι μεταλλεύματος την ημέρα στο κάθε μεταλλείο. Ο ομότιμος καθηγητής Εδαφολογίας Κυριάκος Παναγιωτόπουλος μίλησε στις 16 Οκτωβρίου στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι Σκουριές – αν λειτουργήσουν – θα επεξεργάζονται 24.000 τόνους μεταλλεύματος την ημέρα. Με επιφανειακή εξόρυξη, με δυναμίτες. Θα εκλύονται τόνοι σκόνης από το πέτρωμα, μαζί με πολύ τοξικά, καρκινογόνα στοιχεία, τα οποία θα εισπνέονται από τον άνθρωπο. Η σκόνη θα μετακινείται με τον άνεμο, άρα δε θα αφορά μόνο τους κοντινούς οικισμούς, αλλά και πολλές άλλες περιοχές.

Στη ΒΑ Χαλκιδική η δασοκάλυψη φθάνει το 92%. Είναι μια σεισμογενής περιοχή με ένα ρήγμα που πριν από χρόνια είχε δώσει πολύ ισχυρό σεισμό. Όλες οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται ή σχεδιάζονται από την Eldorado είναι πάνω ή κοντά σε αυτό το ρήγμα.

Στην Ολυμπιάδα και τον Μαντέμ Λάκκο, επεξεργάζονται 1.000 τόνοι μεταλλεύματος την ημέρα στο κάθε μεταλλείο. Οι Σκουριές – αν λειτουργήσουν – θα επεξεργάζονται 24.000 τόνους μεταλλεύματος την ημέρα. Με επιφανειακή εξόρυξη, με δυναμίτες. Καθημερινά θα χρησιμοποιούνται 4 – 6 τόνοι εκρηκτικών. Θα εκλύονται τόνοι σκόνης από το πέτρωμα, μαζί με βαριά μέταλλα, επικίνδυνα, πολύ τοξικά, καρκινογόνα στοιχεία, τα οποία θα εισπνέονται από τον άνθρωπο.

Η σκόνη θα μετακινείται με τον άνεμο, άρα δε θα αφορά μόνο τους κοντινούς οικισμούς, αλλά και πολλές άλλες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη ή και πολύ πιο μακριά, η Αθήνα, αν σκεφτούμε πως η σκόνη της Σαχάρας ταξιδεύει μέχρι εμάς πολλές φορές. Γύρω από το σχεδιαζόμενο όρυγμα θα ανοίξουν 12 γεωτρήσεις και θα αντλούν νερό σε βάθος 800 μέτρων, ώστε να είναι στεγνό το πέτρωμα.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ίδιας της «Ελληνικός Χρυσός», που είχε εγκριθεί από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Έτσι μετά τα 2.000 στρέμματα δάσους που καταστράφηκε από την εταιρεία, θα καταστραφεί και πολύ ακόμα δάσος λόγω της ξηρασίας. Σκεφτείτε πως ο οικισμός του Αριστοτέλη που βρίσκεται δίπλα, χρησιμοποιεί γεωτρήσεις για άρδευση και ύδρευση, που θα σταματήσουν και θα ερημώσει η περιοχή.

Ένας τόνος πετρώματος βγάζει 0,89 γραμμάρια χρυσού και 0,5% χαλκού. Με την επεξεργασία που σχεδιάζεται αυτά τα ποσά θα τα έχουν πλέον τα 20 κιλά πετρώματος. Το υπόλοιπο 98% θα γίνει απόβλητο και κάπου πρέπει να το πάνε. Γι’ αυτό θα φτιάξουν δύο τεράστια φράγματα και θα τα αποθηκεύουν στον χώρο ανάμεσά τους. Το σημείο αυτό θα παραμείνει τοξικό για πάντα, με 60 εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων.

Τα δύο παλιά μεταλλεία της Ολυμπιάδας και του Μαντέμ Λάκκου Στρατωνίου δουλεύουν και τα λύματά τους τα ρίχνουν στον Κοκκινόλακκα. Επειδή είναι Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων έπρεπε να τηρηθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές στην κατασκευή του, που δεν τηρήθηκαν. Παρόλα αυτά το υπουργείο δίνει προσωρινές άδειες.

Συνολικά αυτή τη στιγμή είναι δεσμευμένες από την εταιρεία εκτάσεις 264.000 στρεμμάτων ως μεταλλευτική ζώνη. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εταιρείας πρωτοκυκλοφόρησε το 2005. Από τότε άρχισαν να την εξετάζουν επιστήμονες οι οποίοι αντιτάχθηκαν σε αυτό το φαραωνικού τύπου έργο. Έτσι αναπτύχθηκε και αυτό το πολύ δυναμικό κίνημα. Ένα ώριμο κίνημα. Που έλεγε και λέει να μην επεκταθεί η μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά να λειτουργήσουν τα παλιά μεταλλεία σε μια φθίνουσα πορεία και να αποκατασταθούν οι ρυπασμένες εκτάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν και η άγρια καταστολή των προηγούμενων ετών και οι δικαστικές περιπέτειες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από τους 18.000 που αριθμεί ο πληθυσμός του Αριστοτέλη, οι 450 είναι κατηγορούμενοι.
Ακούστε: