Δημοσιεύματα

Η «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ» ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ

Φωτογραφία του Nikos Kelesis.

Η Μπουρκίνα Φάσο είναι μια υποσαχάρια χώρα της Δυτικής Αφρικής και είναι μια πρώην (?) Γαλλική αποικία. Ο κάτοικοι ζούνε ουσιαστικά από την γεωργία (83% του ΑΕΠ) ενώ είναι μια γη πλούσια σε χρυσό. Τα κοιτάσματα χρυσού εξορύσσονται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες (κυρίως γαλλικές).

Οι πολυεθνικές εκμεταλλεύονται το τοπικό εργατικό δυναμικό (πολύ χαμηλό κόστος) και η Γαλλία έχει κέρδη σε όλες τις εξαγωγές, μέσω της αποικιοκρατίας, νόμισμα φράγκο CFA, ένα νόμισμα που ελέγχεται άμεσα από την Banque de France και είναι εγγυημένο από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο συγκεντρώνει περίπου το 70% των καταθέσεων των εξαγωγών.

Μια μορφή πραγματικού δανειστή-δυνάστη εναντίον μιας χώρας. Και όχι μόνο αυτό, τα ορυχεία χρυσού προκαλούν απερήμωση της γης σε βάρος της γεωργίας, της μόνης πηγής εσωτερικής διαβίωσης, λόγω της μαζικής χρήσης του νερού. Για να μην αναφέρουμε τα τοξικά απόβλητα και τη ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλείται από τη χημεία των τεχνικών εξαγωγής.

Οι ανθρακωρύχοι της Μπουρκίνα Φάσο είναι συχνά παιδιά κάτω των 10 ετών. Τα παιδιά κάνουν χρήση αμφεταμινών για να μην αισθάνονται τον πόνο και την πείνα. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα της γαλλικής νεοαποικιακής εκμετάλλευσης της Αφρικής, η οποία λαμβάνει χώρα κατά το έτος 2018 με τον Macron που δίνει διαλέξεις για τους μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπου η Γαλλία εφαρμόζει αυτές τις αποικιοκρατικές πολιτικές!!!