Ψηφίσματα/Μηνύματα συμπαράστασης

Γαλλική οργάνωση «Μηχανικοί χωρίς Σύνορα»: Η βορειοανατολική Ελλάδα εξακολουθεί να απειλείται από τα ορυχεία

Από τη Γαλλική οργάνωση ISF SystExt (Μηχανικοί χωρίς Σύνορα- Τομέας εξορύξεων)

Εδώ και 15 χρόνια, η Χαλκιδική, μια περιοχή της βορειοανατολικής Ελλάδας, βρίσκεται σε επαναδραστηριοποίηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Η εταιρεία Hellas Gold, το 95% της οποίας ανήκει στην καναδική εταιρεία Eldorado Gold, θέλει να επαναφέρει σε λειτουργία τα παλιά ορυχεία χρυσού, και να ανοίξει νέους τομείς εκμετάλλευσης (Σκουριές). Το κίνημα SOS Χαλκιδική συντονίζει την τοπική διαμαρτυρία και το μεταλλευτικό σχέδιο της εξόρυξης μετράει τις καθυστερήσεις και τις δυσμενείς αποφάσεις της δικαιοσύνης. Ωστόσο 25 ακτιβιστές αναμένεται να δικαστούν, την Πέμπτη 10 Μαΐου σε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, για συμμετοχή στις πορείες διαμαρτυρίας και για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις. Η ISF SystExt ανανεώνει την υποστήριξή της προς το κίνημα.

SOS-HALKIDIKI~01Δράση διαμαρτυρίας του Κινήματος SOS Χαλκιδική στις Σκουριές (2016)

Ενώ πολλά μεταλλεία στην Ευρώπη έχουν κλείσει εξ αιτίας σκανδαλωδών επιπτώσεων στην υγεία και στο περιβάλλον, φαίνεται πως ο αέρας άλλαξε και ξένες εξορυκτικές εταιρείες επανεγκαθίστανται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα δεν στάθηκε τυχερή και επηρεάζεται ιδιαίτερα καθώς η οικονομική κρίση την έπληξε σκληρά. Με την χειροτέρευση του οικονομικού και πολιτικού κλίματος, η χώρα έγινε ανυπεράσπιστη στις διαταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε ότι αφορά την επανέναρξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας και την χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανονισμών, προκειμένου να ευνοηθούν οι ξένες επενδύσεις.

Η Ελλάδα δεν είναι σίγουρη και επηρεάζεται ιδιαίτερα: η οικονομική κρίση την έπληξε σκληρά. Το άσχημο οικονομικό και πολιτικό κλίμα έκανε τη χώρα ευάλωτη στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, σε ότι αφορά την επαναλειτουργία των μεταλλείων και την χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανονισμών, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι ξένες επενδύσεις.

Για σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, η περιοχή της Χαλκιδικής, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελλάδα και είναι η τρίτη τουριστική περιοχή της χώρας, απειλείται από την αναβίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Η Hellas Gold, μια εταιρεία εξόρυξης που ανήκει στην καναδική εταιρεία Eldorado Gold, έχει αποκτήσει άδειες εξόρυξης για 317.000 στρέμματα, που αντιπροσωπεύουν το 30% του νομού της Χαλκιδικής.

Από το 2004, και την έκδοση των πρώτων αδειών εξόρυξης για την Hellas Gold στην επικράτεια του Δήμου Αριστοτέλη, οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιήθηκαν ενάντια στα σχέδια εξόρυξης χρυσού, που απειλούν τους υδάτινους πόρους, τη βιοποικιλότητα, τις τουριστικές και γεωργικές δραστηριότητες της πανέμορφης περιοχής τους.

Εκτός από τις κλασσικές επιπτώσεις, όπως η καταστροφή του τοπίου, η σύγκρουση για την πρόσβαση στο νερό, η ρύπανση των υπόγειων και των επιφανειακών υδάτων, τα εν λόγω μεταλλευτικά αποθέματα έχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αρσενικού και μολύβδου, καδμίου και αμιάντου. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, μια από τις λίμνες αποβλήτων θα κατασκευαστεί επάνω σε σεισμικό ρήγμα.

Οι πολίτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους και κατήγγειλαν ειρηνικά την έλλειψη διαφάνειας, την έλλειψη διαβούλευσης και τους κινδύνους, για την υγεία και το περιβάλλον, που συνδέονται με το έργο. Για το λόγο αυτό, έχουν δεχτεί πιέσεις, άλλοι έχουν συλληφθεί και ορισμένοι δικάζονται για διατάραξη της δημόσιας τάξης, δυσφήμιση, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ή ακόμα και σε τρομοκρατικές πράξεις.

Εμείς, η Γαλλική οργάνωση ISF SystExt (Μηχανικοί χωρίς Σύνορα- Τομέας εξορύξεων), που είναι εξειδικευμένη στον τομέα των εξορυκτικών βιομηχανιών, υποστηρίζουμε το κίνημα SOS Χαλκιδική και τους Έλληνες που αγωνίζονται ενάντια στην Hellas Gold.

Καταγγέλλουμε τις πιέσεις που ασκούνται στους ακτιβιστές και τις αυθαίρετες συλλήψεις τους. Ελπίζουμε ότι οι πολίτες που δικάζονται στο δικαστήριο θα αφεθούν ελεύθεροι για να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Είναι επείγον να προβληματιστούμε από κοινού για μακροπρόθεσμες λύσεις ώστε τα λόγια και οι δεσμεύσεις των κρατών, ιδίως όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, να μετατραπούν σε συγκεκριμένες ενέργειες στην υπηρεσία του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Λευτεριά για όλους τους ακτιβιστές που δικάζονται !

Ιερισσός, 6 Μάιου 2018