Δημοσιεύματα

Σε Μικτό Ορκωτό η… συμμορία του «Λάκκου Καρατζά»

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε σήμερα η υπόθεση των 26 διωκόμενων του «Λάκκου Καρατζά» καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κρίθηκε αναρμόδιο για την εκδίκαση της υπόθεσης.

Αυτό συνέβη από τη στιγμή που η αρχική κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου, μετατράπηκε από τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η οποία αποτελεί κακούργημα, σε συμμετοχή σε συμμορία, η οποία αποτελεί πλημμέλημα.

Δέχτηκε, δηλαδή, ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν από κοινού για την τέλεση έκνομων πράξεων, αλλά όχι οργανωμένα και συγκροτημένα με δομή και ιεραρχία.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Γ. Κυρίτσης στο omniatv, ένας από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, «από την πρώτη στιγμή φωνάζαμε για τις “κακοτεχνίες” σε νομικό επίπεδο, δικαιωθήκαμε ακόμη μία φορά».

Νωρίτερα μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Αλληλεγγύης στου Αγωνιζόμενους Διωκόμενους της Χαλκιδικής πραγματοποίησαν συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση αφορά τη μαζική κινητοποίηση κατοίκων της Χαλκιδικής και μελών του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2013 και κατέληξε σε επεισόδια καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ συνεπλάκησαν με το συγκεντρωμένο πλήθος.

Από τους αρχικά 29 κατηγορούμενους κατοίκους της βορειανατολικής Χαλκιδικής το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πολυγύρου απάλλαξε απ’ όλες τις κατηγορίες τρεις, οι οποίοι εμφανίζονταν ως πρωταίτιοι διότι απλώς διατηρούσαν κάποιες ενημερωτικές ιστοσελίδες (μπλογκ), όπου δημοσίευαν τις απόψεις τους και τις ανακοινώσεις του κινήματος ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα της «Ελντοράντο» στην περιοχή.

Έτσι, πλέον 26 κατηγορούμενοι θα λάβουν κλήσεις από το Μικτό Ορκωτό Θεσσαλονίκης τους επόμενους μήνες, με το -αν και ελαφρύτερο- κατηγορητήριο να περιλαμβάνει: συμμορία, κατοχή εκρηκτικών, διατάραξη κοινής ειρήνης (και μάλιστα με καλυμμένα χαρακτηριστικά που αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση), έκρηξη με κίνδυνο για άνθρωπο και πράγματα, κατασκευή προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών από κοινού, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, απρόκλητες φθορές, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.