Δελτία Τύπου

Συμβολική διακοπή των γεωτρήσεων στην περιοχή “Τσικάρα” από το Δήμαρχο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αριστοτέλη

Πηγή: Δήμος Αριστοτέλη

Ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη βρέθηκαν σήμερα στην περιοχή “Τσικάρα” Μεγάλης Παναγίας του Δήμου Αριστοτέλη όπου και επέβαλαν συμβολική διακοπή των “ερευνητικών γεωτρήσεων” που πραγματοποιεί εκεί η εταιρεία ‘Ελληνικός Χρυσός’. Παρούσα και πάλι η Ελληνική Αστυνομία όπως και εταιρεία security.

Διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά ότι η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιείται σε μικρή απόσταση από τις υδρογεωτρήσεις που τροφοδοτούν με νερό ανθρώπινης κατανάλωσης τους 3.000 μόνιμους κατοίκους της Μεγάλης Παναγίας. Είναι βέβαιο ότι από τη δραστηριότητα αυτή της ‘Ελληνικός Χρυσός’ θα επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής με αποτέλεσμα σύντομα να εμφανιστεί έλλειψη νερού αλλά και ρύπανση του νερού που θα απομείνει.

Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο οι κάτοικοι της περιοχής είναι εξοργισμένοι καθώς έχοντας να αντιμετωπίσουν την καταστροφική επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, ξεκινά μια νέα δραστηριότητα στην ‘Τσικάρα’ που θα οδηγήσει σε λειψυδρία και αδυναμία κάλυψης των αναγκών τους σε νερό.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη κατανοεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα και τους κινδύνους που διατρέχει η ζωή και η υγεία των κατοίκων γι’ αυτό και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι, η σημερινή κινητοποίηση/επέμβασή της θα επαναληφθεί και θα συνεχιστεί σε εντονότερο βαθμό μέχρι να αποτραπεί οριστικά αυτός ο άμεσος κίνδυνος.

Για την αποφυγή εντάσεων και δυσάρεστων εξελίξεων στην περιοχή, για τις οποίες δεν θα είναι υπαίτιοι οι κάτοικοι αλλά όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ζητάμε από αυτές να μην κωφεύουν και επικαλούνται τη ‘νομιμότητα’ ή τις ‘εγκεκριμένες άδειες’ γι’ αυτές τις δραστηριότητες, γιατί η ζωή και η υγεία των ανθρώπων είναι υπεράνω νόμων και διατάξεων.

Για αυτούς τους λόγους η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη απαιτεί και πάλι:

  • από την ‘Ελληνικός Χρυσός να διακόψει άμεσα τις ‘ερευνητικές γεωτρήσεις’ στην περιοχή Τσικάρα Μεγάλης Παναγίας
  • από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να απομακρύνει τις δυνάμεις της από την περιοχή και
  • από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακαλέσει άμεσα και οριστικά την άδεια για ‘ερευνητικές γεωτρήσεις’ στην Τσικάρα και οπουδήποτε αλλού στη ΒΑ Χαλκιδική.

Γραφείο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων
Δήμου Αριστοτέλη