Δημοσιεύματα / Συνεντεύξεις

Ι. Βεργίνης: Επικίνδυνη η ύπαρξη αμιάντου στις Σκουριές

Πηγή: Στο Κόκκινο

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος για εργαζόμενους και κατοίκους της Χαλκιδικής από την ύπαρξη αμιάντου που επιβεβαιώθηκε με νέα μελέτη σε πετρώματα που συλλέχθηκαν από την περιοχή του ανοικτού ορύγματος στις Σκουριές.
skouries-10_0

«Ξέρουμε ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνος. Το ότι υπάρχει αμίαντος στις Σκουριές στο κοίτασμα των Σκουριών συγκεκριμένα το γράφει και η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας», επισήμανε μιλώντας στον Λευτέρη Αρβανίτη και στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4 ο Ι. Βεργίνης, Πτυχιούχος Ορυκτολογίας (Dipl.-Min.), Ινστιτούτο Ορυκτολογίας Πανεπιστημίου Freiburg.

Παράλληλα υπογράμμισε πως πρόσφατα επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του αμιάντου με μία νέα ανάλυση πετρωμάτων και δειγμάτων από την περιοχή του ανοικτού ορύγματος των Σκουριών.

«Διαπιστώθηκε και επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά η ύπαρξη αμιάντου στο πέτρωμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βεργίνη το μεγαλύτερο πρόβλημα στον αμίαντο είναι ότι «οι επιπτώσεις του στην υγεία θα φανούν μετά από 15-40 χρόνια περίπου».

Ερωτηθείς αν έχουν παρθεί από την εταιρεία μέτρα προστασίας υπογράμμισε πως «δεν βλέπουμε να υπάρχουν μέτρα προστασίας» ούτε για εργαζόμενους αλλά ούτε και για τους κατοίκους.

Τέλος σχετικά με το ποια μέτρα θα μπορούσαν να παρθούν επισήμανε πως είναι κάτι που «πρέπει να αποδειχθεί επιστημονικά σε ποιο σημείο και μέχρι ποιο βαθμό είναι επικίνδυνο» ενώ παράλληλα υπενθύμισε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μηδενική διάχυση του αμιάντου.

Ηχητικό:
http://www.stokokkino.gr/podcast/LYKOI – VERGINIS 26-07-16.mp3