Δημοσιεύματα

Σκουριές: «Δεν πα’ να μας χαλάν τα πιο όμορφά μας χρόνια»

Πηγή: Αυγή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ανάκριση από τους 12 ασφαλίτες της αντιτρομοκρατικής» μου λέει ένας από τους 450 διωκόμενους κατοίκους για την υπόθεση των Σκουριών, ενώ έχουν αρχίσει να ακούγονται τα πρώτα τραγούδια από τη συναυλία αλληλεγγύης που έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και στο στρατόπεδο Κόδρα.

Τα έσοδα από τη συναυλία, όπως και από αυτή που ακολούθησε την επόμενη μέρα στην Ιερισσό, θα δοθούν ως ενίσχυση για τα δικαστικά έξοδα. Παράλληλα οι συναυλίες έστειλαν ξανά «μήνυμα» διαμαρτυρίας για το κατηγορητήριο που βαραίνει τους διωκόμενους και περιλαμβάνει ακόμη και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Ένας κατηγορούμενος ανά 16 κατοίκους

«Είμαστε απλοί άνθρωποι, με παιδιά και δουλειές πίσω μας. Δεν είχαμε συμμετάσχει ξανά σε κινήματα, το κάναμε όμως για το κοινό καλό». Ο διωκόμενος μου μιλά με μεγάλη δυσκολία, καθώς έχει τον φόβο πως οτιδήποτε πει μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του, παρότι μιλά ανώνυμα. «Μας έχουν χρεώσει τόσα και τόσα που δεν έχουμε κάνει» εξηγεί.

Σύμφωνα με τους διωκόμενους, πολλοί δεν βρίσκονταν καν στο σημείο, που κατηγορούνται ότι βρίσκονταν ώστε να έχουν διαπράξει το… έγκλημα. Κάπως έτσι φαίνεται να προέκυψε ο μεγάλος αριθμός των διωκόμενων, που γίνεται ασύλληπτος αν μπουν δίπλα οι πληθυσμοί των δύο χωριών από τα οποία προέρχονται κυρίως οι κατηγορούμενοι. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή η Ιερισσός έχει 3.455 κατοίκους και η Μεγάλη Παναγιά 3.897.

Όσο περνά η ώρα παίρνουν θάρρος κι άλλοι διωκόμενοι και μιλούν. «Ζούμε κάθε μέρα με το άγχος, μ’ ένα βάρος μέσα μας. Όταν σε ποινικοποιούν έτσι, δεν ξέρεις ποτέ πού θα βρεθείς» λέει ο ένας για να έρθει η… πληρωμένη απάντηση: «Στη φυλακή πού να βρεθείς;».

Την εμπειρία της φυλακής την έζησαν αρκετοί: «Ακόμη κι οι φύλακες αναρωτιούνταν πώς είχαμε βρεθεί εκεί και με τόσο σοβαρές κατηγορίες». Όταν έμαθαν γι’ αυτές, την πρώτη φορά οι αντιδράσεις ποίκιλλαν. «Μου ‘ρθε να βάλω τα κλάματα» λέει ο ένας, «νομίζαμε ότι μας έκαναν πλάκα» λέει ο άλλος, «νομίζαμε ότι δεν μιλάνε για μας. Ακόμη το νομίζουμε» συμπληρώνει ο τρίτος της παρέας.

Παρότι έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους ολόκληρο τον ποινικό κώδικα, έχουν δει την αστυνομία να εισβάλλει στα σπίτια τους και έχουν περάσει μέρες στη φυλακή χωρίς να ξέρει κανείς από τους δικούς τους πού βρίσκονται, όλοι λένε πως δεν μετανιώνουν για τη συμμετοχή τους στους ειρηνικούς αγώνες. «Ο αγώνας μας είναι διπλός. Παλεύουμε για το μέλλον των παιδιών μας, αλλά και για το μέλλον των παιδιών των μεταλλωρύχων».

Την ώρα που μιλάμε μας διακόπτει κάποιος συγχωριανός, που ενημερώνει για ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας. Τέσσερα άτομα με μπλουζάκια «SOS Χαλκιδική» κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα της Θέρμης για εξακρίβωση στοιχείων, ενώ κατευθύνονταν προς τη συναυλία στην Καλαμαριά. «Δεν έχουμε καταλάβει καμία αλλαγή με την αλλαγή της κυβέρνησης» λένε. Λίγο μετά τραγουδούν όλοι μαζί αγκαλιασμένοι στην πρώτη γραμμή της συναυλίας «δεν πα’ να μας χτυπάν», ενώ επί της σκηνής βρίσκονταν οι Υπεραστικοί, που, πέρα από τη διασκευή στο τραγούδι του Νικόλα Άσιμου, έπαιξαν και το «θρυλικό» «Μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ».

Ξεσηκωμός

Νέες δράσεις αναμένονται ενόψει της Πέμπτης, την ημέρα που έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί η υπόθεση για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο της εταιρείας στις 17 Φεβρουαρίου του 2013 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Όλα τα καταστήματα στα αγωνιζόμενα χωριά της βορειοανατολικής Χαλκιδικής θα κατεβάσουν ρολά, ακόμη και μεγάλες αλυσίδες όπως το Lidl και ο Μασούτης, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία στην Πλατεία Αριστοτέλους και μεγάλη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη την ημέρα της δίκης.

Πάντως, η αποχή των δικηγόρων συνεχίζεται και εκτός απροόπτου η δίκη θα πάρει αναβολή. Ωστόσο, η υπόθεση βρίσκεται ψηλά στο πινάκιο του δικαστηρίου (αριθμός 6), συνεπώς, ακόμη κι αν αναβληθεί, δεν αποκλείεται να εκφωνηθεί σύντομα, γεγονός που κρατάει σε εγρήγορση τον κόσμο της Χαλκιδικής αλλά και τους αλληλέγγυους στον αγώνα τους.