Ανακοινώσεις

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα: Αλληλεγγύη στους διωκόμενους και τις διωκόμενες του αγώνα ενάντια στις εξορύξεις

Πηγή: Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Νυχτερινή διαμαρτυρία, πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη, 8 Ιούνη, 9 μ.μ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, 9 Ιούνη 2016, 9 π.μ.

Την 9η Ιούνη 2016, πρώτη μέρα της δίκης των 21 κατοίκων της Χαλκιδικής που κατηγορούνται για τον εμπρησμό του εργοταξίου στις Σκουριές το Φεβρουάριο 2013, στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, ανοίγει η αυλαία για την εκδίκαση της πληθώρας δικών που έχουν στηθεί για την ποινικοποίηση του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

– Του αγώνα που ενέπνευσε χιλιάδες άντρες και γυναίκες να παλέψουν και να διεκδικήσουν, μέσα από πολύμορφες δράσεις το δικαίωμα στην υγεία, τον αέρα, το νερό , τις δουλειές, τον τόπο, τη ζωή απέναντι στην περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή που φέρνει η εξόρυξη χρυσού από την Eldorado Gold και την Ελληνικός Χρυσός του μεγαλοεργολάβου και συνιδιοκτήτη του MEGA Μπόμπολα.

– Του αγώνα που δέχτηκε άγρια καταστολή και ωμή βία από ορδές αστυνομίας και ΜΑΤ που διέλυσαν διαδηλώσεις με χημικά, που τραυμάτισαν ακόμη και ηλικιωμένους συλλαμβάνοντας στο σωρό, που εισέβαλαν πάνοπλες σε σπίτια κατοίκων και εκτόξευσαν χημικά ακόμη και μέσα σε σχολείο κτλ.

– Του αγώνα που αποσιωπήθηκε, στοχοποιήθηκε, συκοφαντήθηκε, προς εξυπηρέτηση των αδηφάγων συμφερόντων των διαπλεκόμενων παραγόντων, εργολάβων και ΜΜΕ.

– Του αγώνα που ποινικοποιήθηκε με μια βιομηχανία διώξεων που σέρνει στα δικαστήρια περισσότερους από 450 κατοίκους και αλληλέγγυους/ες, υπόλογους για πλήθος αδικημάτων, κάποιων από αυτά κακουργηματικού χαρακτήρα.

Μαζί με το μαζικότατο κίνημα αλληλεγγύης, στεκόμαστε στο πλευρό όλων των διωκόμενων. Στη θέση τους θα μπορούσε να είναι καθένας και καθεμιά από τις χιλιάδες κόσμου που εναντιώθηκε στην εγκληματική εξόρυξη, την άγρια καταστολή του αγώνα, την προσπάθεια τρομοκράτησης της τοπικής κοινωνίας.

Απαιτούμε να δικαιωθεί επιτέλους η κοινωνία, να καταπέσουν τα έωλα κατηγορητήρια, να αθωωθούν όσοι και όσες διώκονται γιατί υπερασπίστηκαν και συνεχίζουν να υπερασπίζονται τη γη και την ελευθερία.

Απαιτούμε η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να βάλει τέλος στην καταστροφική «επένδυση χρυσού».

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους και τις διωκόμενες

Ο αγώνας για γη και ελευθερία συνεχίζεται

Να σταματήσουν οι καταστροφικές εξορύξεις

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα