Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής για την επικείμενη δίκη των 21 πολιτών της Β.Α. Χαλκιδικής για την υπόθεση εμπρησμού των εγκαταστάσεων της Ελληνικός Χρυσός το 2013

Τρεισήμισι σχεδόν χρόνια μετά τον εμπρησμό των εγκαταστάσεων της «Ελλ.Χρσός» στις Σκουριές (Φλεβάρης του ’13) πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη η δίκη 21 πολιτών που κατηγορήθηκαν ως δράστες από την αστυνομία του Δένδια και την κυβέρνηση Σαμαρά στην προσπάθειά τους να ποινικοποιήσουν την αντίθεση του κινήματος χιλιάδων πολιτών ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική.

Από την στιγμή του εμπρησμού ξεκινά ένα πρωτοφανές κυνήγι μαγισσών σε όλη την περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής, παραβαίνοντας τις Αρχές των ατομικών ελευθεριών και Συνταγματικών Δικαιωμάτων: Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι – κάθε ηλικίας – στοχοποιούνται ως τρομοκράτες. Καταδρομικές επιχειρήσεις της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής στα χωριά. Μαζικές προσαγωγές, ακόμα και απαγωγές, πολύωρες ανακρίσεις χωρίς παρουσία δικηγόρων, παράνομες λήψεις DNA και ψυχολογικά βασανιστήρια. Και όλα αυτά με έωλα ή και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, παρά μόνο την υποψία, τις προσωπικές τους σχέσεις και την δηλωμένη αντίθεση αυτών των ανθρώπων στην εξόρυξη.

Από την επομένη του εμπρησμού είχαμε δηλώσει και το δηλώνουμε και τώρα: Τους υπαίτιους έπρεπε να τους είχε ψάξει αλλού η ελληνική αστυνομία και όχι στο κίνημα.

Οι 21 κατηγορούμενοι δεν είναι και οι μόνοι: 450 συνολικά πολίτες – κάτοικοι της περιοχής – κατηγορούνται από τότε για διάφορες αιτίες και αφορμές. Η μόνη κοινή: η άρνησή τους να αποδεχτούν την καταστροφή του τόπου τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής εν όψει της επικείμενης δίκης δηλώνει την συμπαράστασή του στους 21 υπόδικους αλλά και σε όλους τους διωκόμενους πολίτες. Περιμένουμε από την δικαιοσύνη να σταθμίσει την πραγματικότητα και όχι τα χαλκευμένα στοιχεία της τότε αστυνομικής και πολιτικής αρχής και με την απόφασή της να αποδώσει μεν δικαιοσύνη αλλά και την αναγκαία ηρεμία στις τοπικές κοινωνίες της Β.Α. Χαλκιδικής.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές όπως επίσης συνεχίζουμε να ζητάμε από την κυβέρνηση να κάνει πράξη την δηλωμένη αντίθεσή της σε αυτήν την καταστροφική για τους πολίτες και το περιβάλλον εξόρυξη.