Δημοσιεύματα

Κύμα διαμαρτυρίας για τη δολοφονία της αγωνίστριας Κασέρες

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

kaseres
Κύμα διαμαρτυρίας και αντιδράσεις αγανάκτησης εκδηλώθηκαν χθες, μία ημέρα μετά τη δολοφονία της αγωνίστριας για το περιβάλλον Μπέρτα Κάσερες.

Στην κηδεία της ακτιβίστριας στην Ονδούρα χιλιάδες άνθρωποι απαίτησαν «δικαιοσύνη!» και φώναξαν «ο αγώνας συνεχίζεται!». Παρούσα ήταν φυσικά η οικογένειά της και πολλά μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων της χώρας.

Η Κάσερες ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών, που θα έπρεπε χθες να γιορτάζει τα 45 της χρόνια αλλά την Πέμπτη δολοφονήθηκε από αγνώστους που την πυροβόλησαν, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της στην Λα Εσπεράνσα, περίπου 200 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

kaseres2
AP Photo/Fernando Antonio

Πλήθος φωνών, από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο ως τα Ηνωμένα Έθνη, υψώθηκαν εναντία στη δολοφονία της βραβευμένης οικολόγου.

Ο Αμερικανός ηθοποιός στάθηκε «στις φρικτές, θλιβερές ειδήσεις που φθάνουν από την Ονδούρα» στον λογαριασμό του στο Twitter. «Θα έπρεπε όλοι να αποτίσουμε φόρο τιμής στη θαρραλέα συμβολή της Κάσερες», έγραψε.

«Θέλουν να σβήσουν την πυρκαγιά που εξαπλώνεται αλλά υπάρχουν φλόγες που δεν σβήνουν με νερό. Η δολοφονία της Μπέρτα Κάσερες θα ενισχύσει τον αγώνα», έγραψε στον ίδιο ιστότοπο ο τραγουδιστής του διάσημου στη Λατινική Αμερική συγκροτήματος Calle 13, ο Ρενέ Πέρες.

Η Καναδή σκηνοθέτης και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν χαιρέτισε τον ρόλο που είχε διαδραματίσει αυτή η «υπερασπίστρια της γης», κρίνοντας ότι η δολοφονία της εντάσσεται σε «ένα παγκόσμιο κύμα επιθέσεων αυτού του είδους».

Ο προέδρος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον Λουίς Αλμάγκρο ζήτησε μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση της Ονδούρας να εξιχνιάσει την υπόθεση.

Η Μπέρτα Κάσερες, επικεφαλής του Συμβουλίου των Πολιτών των Οργανώσεων των Αυτοχθόνων Λαών της Ονδούρας (Copinh), είχε λάβει το 2015 το βραβείο Γκόλντμαν, ένα από τα πιο γνωστά αμερικανικά βραβεία για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

Αγωνιζόταν το τελευταίο διάστημα για να σωθεί ο ποταμός Χουαλκάρκε στο διαμέρισμα Σάντα Μπάρμπαρα της βορειοδυτικής Ονδούρας, όπου μια εταιρία σχεδιάζει την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος το οποίο απειλεί να στερήσει το νερό από εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής.

Η ηγέτις των ιθαγενών της Ονδούρας είχε δει πριν λίγα χρόνια δύο συναγωνιστές της να δολοφονούνται και «ανώνυμοι» της θυμίζουν κάθε τόσο πως έρχεται και η δική της σειρά.

kaseres3
AP Photo/Fernando Antonio