Δημοσιεύματα

Ο τελευταίος εκβιασμός της Eldorado Gold- Στην κυβέρνηση η τελική απόφαση

Από το Alterthess

Πολιτική λύση με εκβιασμούς (ίσως και τους τελευταίους) προσπαθεί να εκμαιεύσει η Eldorado Gold πιέζοντας κυβέρνηση και ΣτΕ για τις αδειοδοτήσεις που εκκρεμμούν όσον αφορά το υποέργο Σκουριές στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Η χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναστέλλει τις εργασίες στις Σκουριές προαναγγέλλοντας παράλληλα τη διακοπή των εργασιών και στις υπόλοιπες περιοχές δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και μέρες δημοσιεύματα από φιλικά μέσα ενημέρωσης προετοίμαζαν για μια τέτοιου τύπου αντίδραση της εταιρείας πριν ακόμη και από το προγραμματισμένο ραντεβού του διευθύνοντα συμβούλου Paul Wright με τον υπουργό Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη.

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για την Δευτέρα αλλά μετά από αίτημα της εταιρείας αναβλήθηκε για την Τετάρτη.

Paul Wright: Αναμονή μέχρι τον Μάρτιο του 2016-Απολύσεις 600 ατόμων

Στην σημερινή συνέντευξη τύπου ο διευθύνων σύμβουλος Paul Wright επανέλαβε τα όσα ανακοίνωσε χθες σχετικά με την αναστολή μεγάλου τμήματος της κατασκευής και ανάπτυξης των ορυχείων στις Σκουριές αλλά και την προειδοποίηση για αναστολή των εργασιών και στην Ολυμπιάδα αν μέχρι τέλος Μαρτίου δεν πάρει άδεια.

Ο Paul Wright ανακοίνωσε την απόλυση σε πρώτη φάση 600 εργαζομένων. «Έχουμε καθήκον προς όλους τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους μας και οι κίνδυνοι που το Υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών και να απολυθούν πάνω από 600 εργαζόμενοι», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Paul Wright.

Όπως τόνισε, «θα είμαστε υπομονετικοί και θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για την Ολυμπιάδα».

«Εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν χορηγηθεί η άδεια τότε και το έργο αυτό θα ανασταλεί με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης» συμπλήρωσε .

Όπως είπε «η εταιρεία είναι δεσμευμένη στο έργο της, τα project είναι ανοιχτά και είμαστε σε σημείο καμπής». «Η Eldorado έχει δυνατούς επενδυτές και είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να ρίξουμε χρήματα στην Ελλάδα αλλά θέλουμε να έχουμε απέναντι μας έναν αξιόπιστο συνομιλητή, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή», επεσήμανε ο κ. Right.

Σύμφωνα με τον ίδιο παρά την επένδυση που έχει κάνει η εταιρεία που φτάνει τα 700 εκατ. δολάρια στις Σκουριές το υπουργείο από το 2012 δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών. Κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τα μεταλλεία για κάνει πολιτικά παιχνίδια

Αναφερόμενους στους κατοίκους που αντιδρούν ο Paul Wright έκανε λόγο για μικρή ομάδα κατοίκων που αντιδρούν τους οποίους άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν την εντύπωση ότι ήταν μεγαλύτερη ενώ παράλληλα τόνισε πως οι αντιδράσεις ήταν καθοδηγούμενες ιδεολογικά από κοινότητες που βρίσκονται μακρυά από τις εγκαταστάσεις.

Σε ερώτηση γιατί δεν περιμένουν πρώτα τη δικαστική απόφαση, απάντησε ότι αυτή δεν θα αλλάξει τα πράγματα, καθώς θα χρειαστούν και άλλες άδειες, στη συνεχεία.

Σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν τελικά η εταιρεία φεύγει ο διευθύνοντας σύμβουλος της Eldorado Gold απάντησε πως δεν θα εγκαταλείψουν την επένδυση και την Ελλάδα, παρά μόνο αν τους το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Αγκάθι για την εταιρεία οι αδειοδοτήσεις

Αγκάθι για την εταιρεία αποτελούν μια σειρά αδειδοτήσεων που είτε έχουν ανακληθεί από το Υπουργείο είτε εκκρεμούν στο ΣτΕ. Συγκεκριμένα πρόκειται για την ανάκληση της οικοδομικής άδειας για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές (Ανάκληση που έγινε τον Φεβρουάριο του 2015 από τον τέως υπουργό Περιβάλλοντος Π. Λαφαζάνη) αλλά και την ανάκληση των τεχνικών μελετών από τον Π. Σκουρλέτη για την υπόθεση της μεταλλουργικής μεθόδου flash melting, που ακόμη η εταιρεία δεν έχει αποδείξει ότι είναι εφαρμόσιμη. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η άδεια για τα φράγματα τοξικών αποβλήτων σε σεισμογενή περιοχή και χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει ένα ατύχημα. Η υπόθεση αυτή επίσης βρίσκεται στο ΣτΕ με την τελική απόφαση να μην έχει ακόμη εκδοθεί. Το μόνο προφανές είναι πως η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια παρανομούσε συστηματικά (κάτι που παραδέχεται και η ίδια!) καταστρέφοντας μια τεράστια έκταση δάσους το οποίο έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε μια έρημο. Αυτό που επιζητά είναι η δημιουργία με πολιτική απόφαση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος χωρίς νόμους και άδειες ρίχνοντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση σχετικά με μια τελική απόφαση παραμονής η μη στην Ελλάδα.

Πρόβλημα για την εταιρεία αποτελούν οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και γενικότερα η επιμονή του Υπουργείου για εφαρμογή της νομιμότητας κάτι που όπως φαίνεται ούτε είχε συνηθίσει ενώ παράλληλα την καθυστερεί .

Εκτός όμως από την στάση της κυβέρνησης η πολυεθνική αντιμετωπίζει και εσωτερικά προβλήματα τα οποία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες μέρες η εργολαβική εταιρεία ΑΚΤΩΡ απέλυσε 29 εργαζόμενους από τις Σκουριές με τους εργαζόμενους να προχωρούν σε «σιωπηλές» κινητοποιήσεις διαπραγματευόμενοι επαναπρόσληψη από την Ελληνικός Χρυσός. Να σημειωθεί εργαζόμενοι έχουν επίσης συνάντηση με τον Paul Wright δηλώνοντας ότι ήδη βρίσκονται σε απεργία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το ποια στάση θα κρατήσουν. Ο Paul Wrigt θα συναντηθεί με την Φώτη Γεννήματα,τον Βασίλη Λεβέντη και Σταυρό Θεοδωράκη και αύριο Τετάρτη με τον Πανό Σκουρλέτη.

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς

Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας «Eldorado Gold», για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Καθημερινά», με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 – 850 εργαζόμενους και πρόσθεσε: «όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή».

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που ‘κόβουμε’ τις γέφυρες επικοινωνίας» επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και, καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η πρόθεσή τους για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.

Κ. Ιγγλέζη: H Eldorado δεν αντέχει την νομιμότητα

Μιλώντας στο alterthess η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη τόνισε πως η εταιρεία είχε συνηθίσει σε αδειοδοτήσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της. «Η σημερινή κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος» σημείωσε και πρόσθεσε «Είναι φανερό πως η Eldorado δε μπορεί να λειτουργεί κάτω από συνθήκες νομιμότητας. Η εταιρεία έχει μάθει να χρησιμοποιεί τις χώρες που δραστηριοποιείται ως προτεκτοράτα»

Συντονιστικό Ιερισσού: Όταν οι εταιρείες εκβιάζουν και οι κυβερνήσεις πρέπει να πράξουν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος

«Η καναδική εξορυκτική εταιρεία Eldorado Gold (μητρική της Ελληνικός Χρυσός) επιδεικνύει για άλλη μια φορά την αποικιοκρατική νοοτροπία της. Το σχέδιό της, όπως και των περισσότερων εξορυκτικών πολυεθνικών, είναι η υφαρπαγή και εκμετάλλευση φυσικών πόρων – με αναπόφευκτη συνέπεια την καταστροφή ζωτικών πόρων για την τοπική κοινωνία -, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, η προπαγάνδα και η διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών λειτουργίας της μέσω πιέσεων και εκβιασμών» τονίζει το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στις εξορύξεις χρυσού απαιτώντας από την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη να μην υποκύψει στους εκβιασμούς.

«Η καναδική Eldorado Gold κλιμακώνει τις τελευταίες μέρες την πίεση προς την κυβέρνηση, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι για χρόνια ισχυρίζεται ότι το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο, παραδέχεται ότι δεν έχει λάβει όλες τις σχετικές άδειες. Χαρακτηρίζει τις άδειες αυτές “ρουτίνας”, τη στιγμή που αναστέλλει τις εργασίες της στις Σκουριές επειδή δεν τις έχει».

«Τι κάνει λοιπόν μια πολυεθνική που παρανομεί συστηματικά (όπως βεβαιώνουν και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος), για την οποία εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ (π.χ. για τα φράγματα) και που δεν έχει όλες τις απαραίτητες άδειες; Εκβιάζει! Πρώτα απ΄όλα τους ίδιους του εργαζόμενούς της. Σήμερα γίνεται προφανές ποιό σκοπό εξυπηρετούσαν οι απολύσεις 29 εργαζομένων πριν λίγες μέρες που προκάλεσαν την απεργιακή κινητοποίηση όλων των εργαζομένων στην εταιρεία. Ταυτόχρονα, ο ισχυρός άντρας της Eldorado Gold επισκέπτεται επειγόντως την Ελλάδα, θέτοντας επί τόπου τον εκβιασμό: ή μας αφήνετε να κάνουμε ότι θέλουμε ή φεύγουμε. Ο Paul Wright, με περισσό θράσος αποικιοκράτη, απαιτεί από την κυβέρνηση να δεσμευτεί πολιτικά ότι θα διευκολύνει το καταστροφικό έργο της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτεί να του δοθούν οι άδειες, να σταματήσουν οι έλεγχοι, να τροποποιηθούν οι νόμοι που δυσκολεύουν την εταιρεία; Απαιτεί να συνεχιστεί η καταστροφή της Χαλκιδικής για να συνεχίσει εκείνος και μια χούφτα επενδυτών να εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη;» σημειώνει ακόμη το Συντονιστικό καταλήγοντας πως :

«Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εταιρείες όπως η Eldorado Gold. Το ερώτημα είναι αν οι θεσμοί που θα έπρεπε να υπηρετούν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον – όπως η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη – θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δε θα υποκύψουν σε εκβιασμούς. Αν θα επιλέξουν να διασφαλίσουν το μέλλον των πολιτών ή αυτό της πολυεθνικής εξορυκτικής εταιρείας. Αν θα επιλέξουν να είναι υπόλογοι στους πολίτες και τις μελλοντικές γενιές ή στους μετόχους και τα μεγαλοστελέχη της όποιας πολυεθνικής εταιρείας».

Σταυρούλα Πουλημένη