Δημοσιεύματα

Αποζημίωση ζητάει η Βραζιλία για την περιβαλλοντική καταστροφή

Από το The Press Project

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποφάσισε να διεκδικήσει από μεταλλευτικές εταιρείες 5,2 δισ. δολάρια για τη διαρροή αποβλήτων που προκάλεσε τη «μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της χώρας»

βραζ11448807100

«Θα καταθέσουμε αγωγή ενώπιον της αστικής δικαιοσύνης κατά της εταιρίας Samarco, ιδιοκτήτριας του φράγματος και κατά των δύο μετόχων της, τους μεταλλευτικούς κολοσσούς Vale και τον βρετανο-αυστραλιανό BHP Billiton» ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας Λουίς Ινάσιο Ανταμς.

Το δυστύχημα, συνέβη στις 5 Νοεμβρίου στο ορυχείο σιδηρομεταλλευμάτων «Samarco» όταν, δυο από τα φράγματα που συγκρατούσαν τα απόβλητα κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα ολόκληρη η περιοχή του Bento Rodrigues να θαφτεί κάτω από τη λάσπη. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 11 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο χείμαρρος λάσπης στη συνέχεια εξαπλώθηκε έως τον Ατλαντικό Ωκεανό σε μήκος 650 χλμ. μέσω της κοίτης του ποταμού Ρίο Ντότσε. Στο πέρασμά του, σκότωσε χιλιάδες ζώα, κατέστρεψε προστατευόμενες περιοχές τροπικών δασών και άφησε 280.000 ανθρώπους χωρίς νερό.

Η αγωγή έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός Ταμείου τουλάχιστον 20 δισ. ρεάλ (5,2 δισ. δολάρια), τα οποία θα χρησιμεύσουν για να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα και για να αποκατασταθεί όσο είναι δυνατόν η σημαντική περιβαλλοντική ζημιά που προκλήθηκε στην λεκάνη απορροής του ποταμού Ντόσε.