Κείμενα

Για μια Τσικνοπέμπτη όπου πέφτουν οι μάσκες

Εκδικάστηκε εχθές (23/11) μία από τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν μετά την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην Ιερισσό την 7η Μαρτίου 2013 (Τσικνοπέμπτη). Τρεις από τους κατηγορούμενους αθωώθηκαν, ενώ ο τέταρτος κρίθηκε ένοχος, με βάση τον νόμο περί κατοχής φωτοβολίδων. Του επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 200 ευρώ, ενάντια στην οποία θα ασκηθεί έφεση.

Είναι η τρίτη δίκη, που σχετίζεται με κινητοποιήσεις ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, όπου η πλειοψηφία των κατηγορουμένων αθωώνεται. Από την έναρξη του πογκρόμ διώξεων, καταγγείλαμε ότι οι διώξεις αυτές είναι φρονηματικές, χωρίς στοιχειοθέτηση και με μόνο σκοπό την τρομοκράτηση και ποινικοποίηση του κοινωνικού κινήματος. Οι συνεχείς αθωωτικές αποφάσεις των δικαστηρίων για την πλειοψηφία των κατηγορουμένων, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή τη θέση.

Προφανώς, η στρατηγική του μηχανισμού διώξεων είχε σκοπό την τρομοκράτηση όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν στο κίνημα: κατά συρροή παράνομη λήψη γενετικού υλικού και παράνομη δημιουργία τράπεζας γενετικών δεδομένων, αβάσιμες κατηγορίες, περιοριστικοί όροι που στόχευαν στην απομάκρυνση ανθρώπων από χώρους κινητοποιήσεων, τυχαίες συλλήψεις στο σωρό, πολύωρες κρατήσεις και ανακρίσεις, παράλογη χρήση χημικών, ανεξέλεγκτη βία.

Αν και οι αθωώσεις αποτελούν ηθική δικαίωση, δεν πρέπει να υποβαθμίζεται το γεγονός ότι για πάνω από 400 ανθρώπους, η στοχοποίηση και οι βαριές κατηγορίες που τους προσάπτονται αναίτια, δημιουργούν ταλαιπωρία και οικονομική βλάβη (παράβολα, δικαστικά έξοδα) που δεν αποζημιώνονται ακόμη κι όταν αποδειχθεί η αθωότητά τους.

Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε στη λογική Σαμαρά “επενδύσεις με κάθε κόστος”, αλλά στην πράξη η κατάσταση παραμένει η ίδια μέχρι σήμερα: τόσο σε επίπεδο αντιμετώπισης των παρανομιών της εταιρείας, όσο και στο επίπεδο ποινικοποίησης του κινήματος.

Αυτό καταδεικνύει για άλλη μία φορά ότι ο αγώνας ενάντια στις εξορύξεις πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί από τους ανθρώπους που νοιάζονται για τον τόπο τους, γιατί κανένας άλλος δεν θα παλέψει για αυτούς, αν δεν το κάνουν οι ίδιοι. Πρέπει τέλος, ο αγώνας αυτός να συνεχιστεί και να ενταθεί μέχρι την τελική δικαίωση όλων αυτών των ανθρώπων που κατηγορούνται γιατί αντιτάχθηκαν σε μία παράνομη εταιρεία.

Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού