Κείμενα

Το θέμα δεν “αν”, αλλά “πότε” – Φράγμα καταρρέει στη Βραζιλία σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους

4000Την Πέμπτη 5 Νοέμβρη, ένα ολόκληρο χωριό στη Βραζιλία θάφτηκε κάτω από 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μεταλλευτικών αποβλήτων, όταν κατέρρευσαν δύο, από τα τρία, φράγματα που τα συγκρατούσαν. Τα απόβλητα, σχημάτισαν ορμητικό χείμαρρο, με ύψος 20 μέτρων, που κατέκλυσε την περιοχή σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα τέλματα. Έξι χωριά βρέθηκαν πλημμυρισμένα με απόβλητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι κάτοικοι είχαν το πολύ 25 λεπτά, από τον πρώτο συναγερμό, για να εγκαταλείψουν την περιοχή.

slide_462650_6251312_freeΤέσσερις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, ενώ δεκάδες αγνοούνται με ελάχιστες πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, 4 με 7 χρόνων. Αγνοούνται επίσης 13 εργαζόμενοι της εξορυκτικής εταιρείας, που, την ώρα του δυστυχήματος, εκτελούσαν εργασίες αύξησης της χωρητικότητας των φραγμάτων. Πάνω από 600 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Οι αρχές της Βραζιλίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνέβαλαν στο δυστύχημα οι μικρές σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν την Πέμπτη, ενώ η εταιρεία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις αιτίες του δυστυχήματος. Η Deutsche Bank υπολογίζει ότι ένας στοιχειώδης καθαρισμός θα κοστίσει πάνω από 1 δισ. δολάρια, κόστος που, λογικά, θα πρέπει να επωμιστεί η εταιρεία Samarco (θυγατρική των BHP Billiton και Vale SA), η οποία όμως βρίσκεται από καιρό σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με την εκμεταλλεύτρια εταιρεία, τα φράγματα χαρακτηρίστηκαν ως “απολύτως ασφαλή” από τις Βραζιλιάνικες αρχές, μόλις τον περασμένο Ιούλιο!

Mariana-dam-bursts_3493483bΟι εικόνες της απόλυτης καταστροφής κάνουν, εδώ και μέρες, το γύρο του κόσμου, με όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων να έχουν συνεχείς ανταποκρίσεις και έκτακτα δελτία. Αντίθετα, όσα απ΄τα μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ που αναφέρθηκαν στο γεγονός, αρκέστηκαν να αφιερώσουν μόνο λίγα δευτερόλεπτα, σε ένα από τα μεγαλύτερα δυστυχήματα που σχετίζονται με μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορυκτικές εταιρείες.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι το θέμα δεν είναι ΑΝ θα καταρρεύσουν φράγματα που συγκρατούν μεταλλευτικά απόβλητα, αλλά ΠΟΤΕ θα συμβεί αυτό. Και εκ μέρους της Χαλκιδικής, ο νοών νοείτω

Πηγές:

ABC
The guardian
Russia Today
BBC
Bloomberg
Reuters