Ανακοινώσεις / Εκδηλώσεις

Κυρ. 11/10 – Ενημερωτική εκδήλωση “Οι αγορές πάνω απ΄τον άνθρωπο;”

Οι μυστικές διεθνείς εμπορικές συμφωνίες (όπως οι TTIP, CETA, TiSA), επιβουλεύονται κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας, ισονομίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ανάγκη άμεσης δράσης των πολιτών ενάντια σ΄αυτές τις συμφωνίες είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ.

Εμείς, που έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει πολυεθνική εταιρεία … τι σημαίνει για τους φυσικούς πόρους, το περιβάλλον, την υγεία, τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα. Έχουμε βιώσει τι σημαίνει “τα κέρδη πάνω απ΄τις ανθρώπινες ζωές”. Εμείς λοιπόν οφείλουμε να είμαστε – μαζί με χιλιάδες κινήματα και οργανώσεις, μαζί με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους – στην πρώτη γραμμή του αγώνα που δίνεται ώστε να μην επιτευχθούν τελικά τέτοιου είδους συμφωνίες.

Η αυτο-οργανωμένη πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών (3 εκ+ υπογραφές) "Προκαταρκτική τελική καταμέτρηση: 3,263,920 άνθρωποι κατά των διεθνών εμπορικών συμφωνιών TTIP και CETA! Αρκετοί για να δημιουργήσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα 4500 χμ - απ´ το Γιβραλτάρ έως το Ταλίν της Εσθονίας."

Η αυτο-οργανωμένη πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών (3 εκ+ υπογραφές)
«Προκαταρκτική τελική καταμέτρηση: 3,263,920 άνθρωποι κατά των διεθνών εμπορικών συμφωνιών TTIP και CETA! Αρκετοί για να δημιουργήσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα 4500 χμ – απ´ το Γιβραλτάρ έως το Ταλίν της Εσθονίας.»

 

Σας καλούμε, την Κυριακή 11/10 στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού, σε μια ενημερωτική εκδήλωση για την απειλή των διεθνών εμπορικών συμφωνιών, για να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και να δράσουμε. Στην εκδήλωση – σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιερισσού “Κλειγένη” – θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου “Αγορά”.

AGORA | Από τη Δημοκρατία στις Αγορές
του Γιώργου Αυγερόπουλου

Η «Αγορά» ήταν μια κεντρική τοποθεσία στις πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας. Ένα μέρος συνάθροισης, μια συνεύρεση ενεργών πολιτών, το κέντρο της Πόλης για την πολιτική, οικονομική, αθλητική, καλλιτεχνική και πνευματική ζωή. Ήταν η καρδιά της Δημοκρατίας. Στη σύγχρονη Ελλάδα, η «Αγορά» έχει χάσει το αρχικό της νόημα και κατέληξε να σηματοδοτεί μόνο τις εμπορικές συναλλαγές. Σήμερα είναι λέξη κυρίαρχη στην πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες, καθώς η χώρα στροβιλίζεται σε μια οικονομική δίνη που παρασύρει ανθρώπινες ζωές στο πέρασμά της.

Η Ελλάδα, σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού λόγω της αρχαίας κληρονομιάς της, βιώνει κοινωνικές συνθήκες που κανείς στη μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης δεν φανταζόταν ότι θα αντιμετώπιζε ξανά. Άστεγοι, συσσίτια, ανεργία, φτώχεια, μια κατάσταση κοινωνικής αστάθειας, βίαιες συγκρούσεις και ραγδαία άνοδος της Ακροδεξιάς. Το όνειρο της ευημερίας μετατρέπεται σε εφιάλτη και η πολιτική σκηνή των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών ανατρέπεται.

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος, ένας διεθνώς καταξιωμένος ντοκιμαντερίστας, γίνεται μάρτυρας της πτώσης. Μετά από 13 χρόνια ενεργούς δημοσιογραφίας και κινηματογραφικής τεκμηρίωσης επίκαιρων θεμάτων σε όλο τον πλανήτη, τώρα στρέφει επειγόντως την κάμερά του προς την πατρίδα του. Καταγράφει την εξέλιξη της κρίσης από τα πρώτα στάδια, ενώ αφουγκράζεται τον αντίκτυπό της στις ζωές απλών ανθρώπων από όλες τις κοινωνικές τάξεις, τους οποίους παρακολουθεί σε βάθος χρόνου. Γίνεται μάρτυρας των αντιδράσεων του κόσμου στο δρόμο, της ανόδου του φασισμού αλλά και των κινημάτων αλληλεγγύης, ενώ παράλληλα αναζητά απαντήσεις από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, καθώς και από ειδικούς αναλυτές και αρμόδιους για τη λήψη αποφάσεων από τη διεθνή πολιτική σκηνή.

agorathedoc.com
facebook.com/agorathedoc
twitter.com/agorathedoc

12094750_992607577456997_2220118753589465821_o