Δημοσιεύματα

Μυλόπουλος: Το παρασκήνιο και η παρέμβαση για το “Αντιδραστήριο”

Πηγή: Typologies

Επιστολή προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3

Αγαπητές κι αγαπητοί συνάδελφοι,

(επιτρέψτε μου την υπέρβαση στην προσφώνηση, αλλά έτσι σας νοιώθω),

Όπως θυμόσαστε, τρεις μήνες πριν, αποδέχθηκα με χαρά την πολύ τιμητική πρόταση και ανέλαβα με μεγάλη προθυμία τη θέση του πρώτου, μετά το μαύρο, προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3. Ξεκινήσαμε, όλοι μαζί, διοίκηση, συντονιστές και εργαζόμενοι, με μεγάλη όρεξη και πολλά σχέδια για την επαναλειτουργία και την προοπτική του τρίτου δημόσιου, περιφερειακού και με πανελλήνια εμβέλεια ραδιοτηλεοπτικού μέσου. Με ελάχιστα μέσα και σε ένα ταραγμένο κοινωνικό, όσο και ιδιαίτερα εχθρικό οικονομικό περιβάλλον, η ΕΡΤ3 άρχισε να επαναλειτουργεί χάρη στον πατριωτισμό των ανθρώπων της.

Μεταξύ των άλλων, προσπαθήσαμε, ως διοίκηση, να αποκαταστήσουμε το διαταραγμένο, λόγω των δύο χρόνων του «μαύρου» και των διαφορετικών επιλογών που ακολούθησαν οι εργαζόμενοι, εργασιακό περιβάλλον και να εμπνεύσουμε σε όλους τα αγαθά της κοινής προσπάθειας και τις αρετές της πολυφωνίας και της αμεροληψίας. Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στη δημοκρατική εσωτερική λειτουργία και στην επίλυση των προβλημάτων με διάλογο με τους εργαζόμενους, καθώς πεποίθησή μας είναι ότι ο καλύτερος σύμμαχος της διοίκησης μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, είναι το υψηλό αίσθημα ευθύνης, καθήκοντος και συνεργασίας των εργαζομένων της.

Ακόμη, προσπαθήσαμε να τονώσουμε και να αναδείξουμε τον πολιτισμικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η δημόσια ραδιοτηλεόραση με ανοίγματα της ΕΡΤ3 στην ευρύτερη κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας γενικότερα, προσπαθώντας μέσα από συνέργειες και συνεργασίες με φορείς πολιτισμού και παιδείας, να βελτιώσουμε το επίπεδο και την ποιότητα των προγραμμάτων μας.

Τέλος, ανταποκριθήκαμε στην απαίτηση του νόμου και εντός τριών μηνών από την έναρξη λειτουργίας της ΕΡΤ, υποβάλαμε στη διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ την πρόταση του τρίτου καναλιού σε ό,τι αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο, στο οργανόγραμμα και στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της ΕΡΤ3, αναδεικνύοντας και επιμένοντας στην ανάγκη ενίσχυσης της αυτοτελούς και αποκεντρωμένης λειτουργίας της, προκειμένου να υλοποιείται η ουσία της περιφερειακής της διάστασης.

Το τελευταίο διάστημα όμως, το οποίο συνέπεσε με τον ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας της ΕΡΤ3 λόγω ΔΕΘ και ταυτόχρονα και λόγω προεκλογικών υποχρεώσεων, ξεκίνησε μια τακτική αποδυνάμωσης και αποδόμησης του τρίτου καναλιού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Με κατασκευασμένες επιθέσεις και ψευδείς, όσο και κατευθυνόμενες καταγγελίες, συγκεκριμένη εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, με γνωστή κατεύθυνση και προϊστορία, άνοιξε το χορό της λάσπης σε βάρος της προσπάθειας της διοίκησης και των εργαζομένων της ΕΡΤ3.

Και ενώ ήταν γνωστά εξ αρχής τόσο η πολιτική μου τοποθέτηση, όσο και το γεγονός ότι ανέκαθεν αρθρογραφούσα τόσο στην Εφημερίδα των Συντακτών και το TVXS, όσο και στις προσωπικές μου ιστοσελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας ανοικτά τις κοινωνικές και πολιτικές μου αντιλήψεις, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές «ανακάλυψαν», όλως τυχαία, ότι είμαι, λέει, «κομματικός εγκάθετος» γιατί εκφράζω δημόσια – όπως πάντοτε έκανα – τις πολιτικές μου θέσεις και απόψεις.

Οι ολοσέλιδες αναφορές του κίτρινου τύπου και των σκοτεινών συμφερόντων που εκπροσωπεί και τα εξώφυλλα στοχοποίησής μου, λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές, «ενόχλησαν» τη Νομαρχιακή Επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης, η οποία ζήτησε με εκτεταμένο κείμενό της την απομάκρυνσή μου από τη διοίκηση της ΕΡΤ3. Κι όλα αυτά χωρίς να προσάπτουν στην πολιτεία μου, ως προέδρου της ΕΡΤ3, ίχνος μεροληψίας στην άσκηση διοίκησης ή παρεμβάσεων στα προγράμματα ενημέρωσης του καναλιού, – αδιάψευστοι μάρτυρες της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας του καναλιού άλλωστε είστε εσείς, αλλά και οι χιλιάδες ακροατές και τηλεθεατές μας – απλώς κατακρίνοντας τον πρόεδρο της ΔΕ ότι δεν προσχώρησε στη συνήθη υποκρισία και δεν έπαψε να είναι και να εκφράζεται ως ελεύθερος πολίτης.

Όλως τυχαίως, την ίδια ημέρα που δημοσιεύονται οι… οχετοί σε βάρος μου, η ΕΡΤ3 παρουσιάζει την εκπομπή Αντιδραστήριο, όπου χωρίς καμία παρέμβαση στο έργο των συντελεστών της εκπομπής, παρουσιάζεται το σοβαρότατο πρόβλημα στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία από τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική, αναδεικνύοντας όλα αυτά που τα ιδιωτικά κανάλια κρύβουν συστηματικά τόσον καιρό και τα οποία και ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξει.

Και ενώ την επομένη, μετά από συνεννόηση με τη διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ να μην υπάρξει εκπροσώπηση στο επίπεδο της διοίκησης στη συνάντηση στελεχών του καναλιού με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία, οι οποίοι αντέδρασαν και διαμαρτυρήθηκαν για τη συγκεκριμένη εκπομπή, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, παραβιάζοντας τη δεοντολογία, εμφανίζεται ο ίδιος με τηλεδιάσκεψη στη συζήτηση, παρακάμπτοντας τη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΡΤ3, προκειμένου να υποσχεθεί στους διαμαρτυρόμενους αποκατάσταση.

Το κατά πόσο, η άρνηση της διοίκησης της ΕΡΤ ΑΕ να υποστηρίξει και να καλύψει τον πρόεδρο της ΔΕ της ΕΡΤ3 απέναντι στις επιθέσεις που δέχθηκε και στα αιτήματα απομάκρυνσής του, ήταν πράξη ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες εξελίξεις, το αφήνω στην κρίση σας. Ένα ήταν βέβαιο: Η ευπρέπεια με την οποία πάντοτε αντιμετώπισα τις θέσεις ευθύνης στη δημόσια σφαίρα, δεν μου επέτρεπε να παραμείνω στη θέση μου, δίνοντας αφορμή σε όσους επιχείρησαν την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, για δυσμενή και επικριτικά σχόλια όσον αφορά την προσκόλλησή μου στην καρέκλα.

Υπέβαλα λοιπόν χωρίς δεύτερη σκέψη την παραίτησή μου, η οποία και έγινε αμέσως δεκτή από τη διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ. Και έγινα έτσι ο πρώτος, ίσως, Έλληνας που παραιτείται από θέση ευθύνης όχι γιατί δεν έκανε καλά τη δουλειά του ή γιατί μερολήπτησε ή δεν τήρησε κανόνες δεοντολογίας, αλλά γιατί εξέφρασε, ως ελεύθερος πολίτης, τις πολιτικές απόψεις και τις κοινωνικές αντιλήψεις του. Οι οποίες μάλιστα ήταν γνωστές και πριν την τοποθέτησή μου στη διοίκηση της ΕΡΤ3…

Κάτι δηλαδή που σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι ζητούμενο για τον δημόσιο βίο μιας σύγχρονης κοινωνίας, να διατηρεί και να εκφράζει δηλαδή ο κατέχων θέση ευθύνης τις πολιτικές του απόψεις, διοικώντας ταυτόχρονα με αμεροληψία και αντικειμενικότητα, στη δική μου περίπτωση, μετατράπηκε σε κυνήγι μαγισσών που έρχεται από παλιές και αλήστου μνήμης εποχές.

Με δυό λόγια παραιτήθηκα διωκόμενος πολιτικά και κατηγορούμενος ότι τόλμησα, σε εξωθεσμικό, σε σχέση με την ΕΡΤ3 επίπεδο, εν έτει 2015, να υποστηρίξω ελεύθερα τις απόψεις μου.

Όπως δεν φοβήθηκα τα οργανωμένα συμφέροντα της διαπλοκής από τη θέση του πρύτανη του ΑΠΘ, όταν οι ίδιοι, κατά σύμπτωση κύκλοι, ξέρναγαν τόνους εμετού εναντίον μου, έτσι δεν τους φοβάμαι και σήμερα.

Εκείνο για το οποίο φοβάμαι όμως και δεν σας το κρύβω, είναι το μέλλον και η προοπτική της ΕΡΤ3. Κι αυτό γιατί δεν πιστεύω ότι όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες ήταν άσχετα και ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς κάποιων να ελέγξουν και να φιμώσουν την ελεύθερη φωνή της ΕΡΤ3 και να την υποβαθμίσουν διοικητικά και λειτουργικά. Μακάρι να διαψευστώ…

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά όλους και τον καθένα ξεχωριστά για τους αγώνες που δώσαμε μαζί, καθώς και για την εξαιρετική συνεργασία, ξεκινώντας από τον γενικό διευθυντή και τους συντονιστές, μέχρι όλους τους εργαζόμενους, όπως και για την εκτίμηση και τολμώ να πω και για την αγάπη με την οποία με περιβάλατε.

Σας υπόσχομαι ότι παραιτούμενος από τη διοίκηση της ΕΡΤ3 δεν υποστέλλω τη σημαία, ούτε εγκαταλείπω τον αγώνα. Θα συνεχίσω να είμαι πάντα παρών στο δημόσιο βίο, συμπαραστάτης και αλληλέγγυος στους κοινωνικούς αγώνες.

Με βαθειά εκτίμηση,

Καθηγητής Γιάννης Α. Μυλόπουλος

τέως Πρόεδρος της ΔΕ της ΕΡΤ3