Δημοσιεύματα

ΣτΕ για Σκουριές: Οχι στο προσωρινό “πάγωμα” της απόφασης Σκουρλέτη

Από Press Publica

Αρνήθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία θα “μπλοκάρει” την απόφαση Σκουρλέτη που επέβαλε την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων εξόρυξης χρυσού, λόγω παραβίασης όρων των τεχνικών μελετών.

Ο προεδρεύων του Τμήματος Αναστολών Νίκος Σακελλαρίου απέρριψε σήμερα Τρίτη το αίτημα της Ελληνικός Χρυσός, με συνέπεια το καθεστώς αναστολής των μεταλλείων να συνεχιστεί μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής της εταιρίας.

Η απόφαση εκτιμάται πως θα εκδοθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές ενώ μέχρι την Παρασκευή η εταιρεία, οι εργαζόμενοι και το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταθέσουν σχετικά υπομνήματα

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης ακρόασης στο ΣτΕ , όπου συζητήθηκε η αίτηση της Ελληνικής Χρυσός για αναστολή της απόφασης Σκουρλέτη , όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ( εκπρόσωποι της εταιρείας, των εργαζομένων αλλά και του ελληνικού δημοσίου) ανέπτυξαν τις απόψεις τους, ενώ έξω από το κτίριο του ΣτΕ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50 εργαζόμενοι των μεταλλείων.

Όπως είναι γνωστό, με την απόφαση του κ. Σκουρλέτη έχει διακοπεί από τις 19 Αυγούστου η λειτουργία των μεταλλείων, με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών και συγκεκριμένα παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων. Οι δοκιμές έγιναν στο Πορί της Φινλανδίας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec.

Στη σύσκεψη του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας ( οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηλίας Μάζος, ο οποίος είναι εισηγητής , Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Μαντζουράνης και Αικατερίνη Χριστοφορίδου, ενώ παρόντες ήταν και οι 4 βοηθοί του κ. Μάζου, οι Βασίλειος Γκέρτσος, Δημήτρης Πυργάκης, Χρήστος Νέγρης και Νικόλαος Νικολάκης) παραβρέθηκαν οι δικηγόροι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Ελένη Τροβά και των σωματείων των εργαζομένων που συμπλέουν με το πνεύμα της εταιρείας Νίκος Αλιβιζάτος), δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως δικηγόροι του Δημοσίου Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης και Γεωργία Παπαδάκη , τεχνικοί και ο Φινλανδός τεχνικός lkka Veikko Kojo ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία Outotec.

Ο κ. Σακελλαρίου ζήτησε από τους συνηγόρους του Δημοσίου να απαντήσουν και σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που τους τέθηκαν από τους δικαστές, αλλά ζητήθηκε να καταθέσει ατομικά υπόμνημα και ο τεχνικός lkka Veikko Kojo . Σε χθεσινή σύσκεψη ο εισηγητής είχε ζητήσει τις ακριβείς θέσεις της εταιρίας επί τεχνικών θεμάτων.

Το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε υπόμνημα 45 σελίδων, με το οποίο τάσσεται υπέρ της υπουργικής απόφασης αφού πως λέει αυτή εκδόθηκε, όταν διαπιστώθηκε ότι η υποβληθείσα τεχνική μελέτη του εργοστασίου μεταλλουργίας δεν είχε συνταχθεί ούτε καν σύμφωνα με αποτελέσματα δοκιμών που έκανε η εταιρεία Outotec στο Πορί της Φινλανδίας.

Επίσης, το Δημόσιο, αμφισβητεί την οικονομική ζημία που επικαλείται η εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, με το σκεπτικό ότι υπάρχει το μεταλλείο Στρατωνίου, στο οποίο λειτουργεί και το εργοστάσιο εμπλουτισμού προς παραγωγή εμπορεύσιμων συμπυκνωμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου, οι εργασίες του οποίου ουδόλως θίγονται από την απόφαση του κ. Σκουρλέτη.

Η κύρια προσφυγή της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 Οκτωβρίου 2015.