Δημοσιεύματα

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι πιέζουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση υπέρ της Ελληνικός Χρυσός

Από το Alterthess

Τα δυνατά τους βάζουν τις τελευταίες μέρες η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ σε αγαστή συνεργασία με την Ελληνικός Χρυσός για την ανάκληση της απόφασης Σκουρλέτη για τις Σκουριές. Η εταιρεία χρησιμοποιεί καθημερινά τους εργαζόμενους της που έχει θέσει παράνομα σε διαθεσιμότητα να παρελαύνουν από τα σκηνοθετημένα τηλεοπτικά show του ΣΚΑΙ και τυ MEGA, με καθημερινή παρουσία στο ΥΠΑΠΕΝ και τον υπηρεσιακό υπουργό αλλά και με διαδοχικές παρεμβάσεις στελεχών των κομμάτων που την στηρίζουν προσπαθώντας να ανατρέψουν την απόφαση του πρώην Υπουργού ΠΑΠΕΝ Π. Σκουρλέτη για αναστολή εργασιών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα δημιουργώντας τετελεσμένα σε προεκλογική περίοδο από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε ούτε η επιστολή του πρώην υπουργού περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη προς τον υπηρεασιακό υπουργό ΠΑΠΕΝ Γιάννη Γκόλια για την «ταχύτερη επίλυση του θέματος» ούτε φυσικά οι παρεμβολές του Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και η παρέμβαση προς στον υπηρεσιακό υπουργό από τον Σταύρο Θεοδωράκη υπέρ της Ελληνικός Χρυσός.

Εντύπωση προκαλεί ακόμη ότι από τον Φεβρουάριο του 2014 η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος συνέταξε πολυσέλιδες εκθέσεις όπου διαπίστωναν σωρεία παρανομιών καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι οι δραστηριότητες της είναι απολύτως νόμιμες…. Η έκθεση βασίζεται σε αυτοψίες και ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή από τον Οκτώβρη του 2012 μέχρι τον Αύγουστο του 2014 και αποδείκνυαν ότι για τρία ολόκληρα χρόνια, η Ελληνικός Χρυσός παρανομούσε κατά συρροή, καταπατώντας τους περιβαλλοντικούς όρους παραβιάζοντας κατά κόρον την σύννομη διαχείριση υγρών αποβλήτων στις εργασίες της στην Ολυμπιάδα. Οι επιθεωρητές ως όφειλαν έπρεπε στη συνέχεια να προβούν στα σχετικά πορίσματα πράξη που ενώ έχει περάσει πολύ μεγάλο διάστημα δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Γιατί δε βγάζουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος τα πορίσματα των ελέγχων της Ελληνικός Χρυσός;

«Κάθε εύλογο χρονικό διάστημα για αυτή τη διαδικασία έχει παρέλθει, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά» τονίζει το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού αναφέροντας επιπλέον τις πιέσεις προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση από την υπηρεσιακή κυβέρνηση για την ανάκληση της απόφασης του πρώην υπουργού ΠΑΠΕΝ, με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες στα υποέργα Σκουριών και η εξόρυξη στην Ολυμπιάδα.

« Η εταιρεία πιέζει ασφυκτικά είτε με την καθημερινή της παρουσία στο ΥΠΑΠΕΝ και τον υπηρεσιακό υπουργό, είτε χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους, που έχουν κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο.Υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνικός Χρυσός δε δίστασε να θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας όλους τους εργαζόμενους της, γεγονός που δε δικαιολογείται από τις ανακλήσεις (καθώς αυτές επηρεάζουν ένα μέρος μόνο των δραστηριοτήτων). Και ο πιο αφελής καταλαβαίνει ότι η κίνηση αυτή στοχεύει στη δημιουργία κοινωνικής έντασης και επιδιώκει να επηρεάσει τόσο την κοινή γνώμη όσο και την υπηρεσιακή κυβέρνηση» τονίζει το Συντονιστικό επισημαίνοντας πως .«Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά».

«Γιατί για παράδειγμα, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος δεν προβαίνουν στην έκδοση του πορίσματα; Δέχονται πιέσεις;» διερωτάται το Συντονιστικό και καταλήγει:

«Το σημαντικότερο όμως ερώτημα απευθύνεται προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τον υπηρεσιακό υπουργό: Αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα και επικινδυνότητα μιας πιθανολογούμενης ανάκλησης της απόφασης που αναστέλλει εργασίες και βασίζεται σε μη συμμόρφωση της εταιρείας στους όρους αδειοδότησής της; Συνειδητοποιούν ότι μια τέτοια ανάκληση θα σήμαινε εμπλοκή της υπηρεσιακής κυβέρνησης προς εξυπηρέτηση των σχεδιασμών μιας ιδιωτικής εταιρείας;»

Σ.Π.