Δημοσιεύματα

Business as usual στις Σκουριές

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

 

 

11813261_999719960068784_4501838950296101234_n

Αγνωστο υπό ποιες συνθήκες τα ΜΑΤ προχώρησαν σε επέμβαση, προσπαθώντας να απομακρύνουν τους διαμαρτυρόμενους από τον αποκλεισμένο δρόμο

 

Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος

Η φάμπρικα συλλήψεων και δικογραφιών σε βάρος διαδηλωτών που αντιδρούν στην εξόρυξη των Σκουριών συνεχίζεται και επί Πανούση! Πέντε συλλήψεις χθες το απόγευμα για παρακώλυση συγκοινωνιών, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, στην αυλαία του 10ήμερου φεστιβάλ αντίστασης που διοργάνωσαν φορείς και κινήματα.

Οι διαδηλωτές, που όλες τις προηγούμενες μέρες συμμετείχαν σε ενημερωτικές δράσεις για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, έκλειναν χθες το ιδιότυπο αυτό «κάμπινγκ» με μια ειρηνική διαμαρτυρία στον δρόμο που συνδέει το εργοτάξιο με το ανοιχτό όρυγμα.

Αν και η αστυνομική παρουσία είναι συνήθης σε τέτοιες περιπτώσεις στην περιοχή, χθες -όπως καταγγέλθηκε- ήταν ανεξήγητα μεγάλη, με ετοιμοπόλεμες διμοιρίες των ΜΑΤ αλλά και ασφαλίτες. Το θέμα δημιουργήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν κάποια οχήματα και εργαζόμενοι προσπάθησαν να περάσουν από τον δρόμο και παρεμποδίστηκαν.

skouries_syllipseis_diadiloton

WWW.ALTERTHESS.GR

Αγνωστο υπό ποιες συνθήκες, αν δηλαδή υπήρξε καταγγελία της εταιρείας ή όχι στην αστυνομία, τα ΜΑΤ προχώρησαν σε επέμβαση, προσπαθώντας να απομακρύνουν τους διαμαρτυρόμενους από τον αποκλεισμένο δρόμο. Πέντε από τους διαδηλωτές ακινητοποιήθηκαν και προσήχθησαν στην αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο.

Εως αργά το απόγευμα είχε σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος τους και οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Αν και οι δικηγόροι τους είχαν πληροφορηθεί ότι κατηγορούνται για απείθεια και παράνομη βία, σύμφωνα με την αστυνομία, η δικογραφία αφορά το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών πλημμεληματικού χαρακτήρα. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν αργά χθες το βράδυ ελεύθεροι και θα παραπεμφθούν σε ειδική δικάσιμο.
«Κράτος εν κράτει»

Σε ανακοίνωσή της, η συνέλευση Αγωνιστικού Δεκαημέρου για τη χθεσινή συγκέντρωση, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σαν κράτος εν κράτει, η χρυσοθηρική Eldorado Gold συνεχίζει αδιάκοπα το εγκληματικό της έργο και προχωράει στην ολοκλήρωση των υποδομών της, περιφρονώντας τον παράνομο και ανήθικο χαρακτήρα αυτών των ενεργειών.

»Σύντομα σκοπεύουν να ξεκινήσουν την εξόρυξη, μαζί με τα ολέθρια αποτελέσματα που έχει για το οικοσύστημα. Στο 10ήμερο στις Σκουριές ήρθαμε σε επαφή, αφενός με την ομορφιά της ζωής στη φύση κι αφετέρου με την ανεπανόρθωτη καταστροφή της στο βωμό του κέρδους. Ελεύθεροι από τις αυταπάτες της νομικής ή της κυβερνητικής οδού, έχουμε συνείδηση ότι ο δυναμικός, αδιαμεσολάβητος αγώνας αποτελεί τη λύση ενάντια στη δολοφονική εξόρυξη και τον δρόμο προς την αυτοδιαχείριση της ζωής μας».

Κατηγορούν την κυβέρνηση, που υποτίθεται ότι αναζητούσε νομική λύση, όπως καταγγέλλουν, για αδράνεια και ότι υπονόμευσε η ίδια την εκδίωξη της εταιρείας χρυσού: «Η εκδίωξη συνεπώς μιας εταιρείας που επικαλούνταν μέχρι τώρα τη νομιμότητα -τώρα που έπεσαν οι μάσκες της συγκάλυψης- απομένει αδιαμεσολάβητο έργο των ενδιαφερομένων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Κι ενώ η κυβέρνηση «κοσκινίζει», κατά πώς λέει, το θέμα των Σκουριών, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελντοράντο», Πολ Ράιτ, ανακοίνωσε αστρονομικά κέρδη και τη δεύτερη φάση ανάπτυξης της δραστηριότητάς της στην ελληνική αγορά. Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το β΄ τρίμηνο 2015, η εταιρεία δηλώνει ότι θα συνεχίσει την επόμενη φάση της ανάπτυξής της στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, βάσει των συμβολαίων της και σε συνεργασία με τους 2.000 εργαζόμενους της στη χώρα, όπως σπεύδει να τονίσει.

Μάλιστα, η ελληνική θυγατρική «Ελληνικός Χρυσός» αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε 60 προσλήψεις, καθώς και σε αυξήσεις στα πριμ παραγωγικότητας, λόγω της εφαρμογής προγράμματος επταήμερης λειτουργίας στην παραγωγική διαδικασία. Προαναγγέλλει επίσης άλλες 600 προσλήψεις με την προώθηση της οικοδομικής άδειας του εργοστασίου εμπλουτισμού και της άδειας υλοτομίας στις Σκουριές Χαλκιδικής.
«Σημαντική πρόοδος»

Σύμφωνα με τη μητρική «Ελντοράντο», επιχειρησιακά στις Σκουριές υπάρχει σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του έργου επέκτασης κι έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση εργοστασίων που εξυπηρετούν την εκμετάλλευση και την επεξεργασία μεταλλευμάτων, και έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση του εξοπλισμού των εργοστασίων. Στην Ολυμπιάδα έχει οριστικοποιηθεί η ανάπτυξη της επόμενης φάσης από την οποία υπολογίζονται έσοδα 618 εκατ. δολ. προ φόρων από την πρώτη πενταετία της δεύτερης παραγωγικής φάσης (με εξαίρεση το 2016).

Συνολικά, το β΄ τρίμηνο 2015, η εταιρεία παρήγαγε συνολικά 181.160 ουγκιές χρυσού, έναντι 200.551 στο αντίστοιχο τρίμηνο 2014, με την προσαρμοσμένη καθαρή κερδοφορία να διαμορφώνεται σε 17 εκατ. δολάρια έναντι 35,9 εκατ. δολ. το 2014. Στο β΄τρίμηνο του 2015 τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 214,2 εκατ. δολ. Τα έσοδα από την πώληση χρυσού διαμορφώθηκαν στα 204,2 εκατ. δολ. Από την πλευρά της καναδικής πολυεθνικής, οι εκτιμήσεις για το 2015 κάνουν λόγο για παραγωγή χρυσού που θα αγγίξει τις 690.000 ουγκιές.