Δημοσιεύματα

Σε δίκη 4 αγωνιστές της Χαλκιδικής που συνελήφθησαν μετά από πορεία στον Κάκαβο

Από το Alterthess

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν για ακόμη μια φορά την Δευτέρα 15 Μαϊου, κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής σε μια δίκη που αφορά το συλλαλητήριο της 9ης Σεπτεμβρίου του 2012 στον Κάκαβο, μία από τις πολλές διαδηλώσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην ΒΑ Χαλκιδική και οι οποίες δέχτηκαν την καταστολή εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων σε ρόλο security μια ιδιωτικής εταιρείας που κατέστρεφε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να καταστρέφει το δάσος της περιοχής. Η αυριανή δίκη που ξεκίνησε στις 17 Ιανουρίου του 2014 (πήρε αναβολή μετά από πρόταση της εισαγγελέα να κληθούν μάρτυρες κατηγορίας που δεν είχαν κληθεί) αποτελεί τον σταθμό μιας σειράς δικών στα πλαίσια της προσπάθειας ποινικοποίησης του αγώνα των κατοίκων ενάντια στις εξορύξεις χρυσού. Οι διώξεις ανέρχονται σε περισσότερες από 300 και κάτοικοι της περιοχής σέρνονται ακόμη στα δικαστήρια με μοναδικό αδίκημα ότι αντιστάθηκαν στην επιβολή των «επενδύσεων με κάθε κόστος»

Στην αυριανή δίκη, 4 κάτοικοι κατηγορούνται για στάση, διατάραξη οικιακής ειρήνης και ένας εξ αυτών για απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης για την συμμετοχή τους σε μια από τις μαζικότερες πορείες στο βουνό Κάκαβος στις 9 Σεπτεμβρίου του 2012 με βασικό αίτημα να σταματήσει η λεηλασία της φύσης από την δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός. Η πορεία ξεκίνησε από την Ιερισσό με συμμετοχή αλληλέγγυων απ`όλη την Ελλάδα, πλήθος ξένων δημοσιογράφων που κάλυπταν την πορεία και παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα πρώτα λεπτά που η πορεία πλησίασε το εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός οι διαδηλωτές δέχτηκαν την άγρια καταστολή της αστυνομίας με ρίψη δακρυγόνων, χημικών διασποράς, κρότου λάμψης ακόμη και πλαστικές σφαίρες. Η επίθεση της αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμών πολλών διαδηλωτών μεταξύ αυτών του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλου. Σοβαρά τραυματίστηκε επίσης διαδηλωτής που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ρήξη σπλήνας από ευθεία βολή δακρυγόνου και στη συνέχεια αναγκάστηκε να προχωρήσει σε χειρουργική αφαίρεσή της.

Από τον χημικό πόλεμο της αστυνομίας που έριχνε αδιακρίτως στο δάσος προκλήθηκαν φωτιές τις οποίες στην συνέχεια έσβησαν οι διαδηλωτές .

Να σημειωθεί ότι όλες οι συλλήψεις έγιναν μετά το τέλος της πορείας και πολύ μακριά από τον χώρο όπου αυτή λάμβανε χώρα. Τρεις από τους κατηγορούμενος συνελήφθησαν στην Μ. Παναγιά και ένας στο ΣΜΑ της Ιερισσού.

Η αστυνομία κατά την οπισθοχώρησε των διαδηλωτών έφραξε τις βασικές εισόδους προς τα χωριά της περιοχής προχωρώντας σε συλλήψεις στο σωρό. Έτσι συνέλαβε επί των πλείστων άτομα τα οποία όχι μόνο δεν συμμετείχαν στην πορεία αλλά βρέθηκαν στο σημείο της σύλληψης για άσχετους με την πορεία λόγους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κάτοικος που συνελήφθη κοντά στο ΣΜΑ της Ιερισσού βρισκόταν στο σημείο αυτό καθώς επέστρεφε από την δουλειά του σε ξενοδοχείο της Ουρανούπολης προς στο σπίτι του!

Τα ΜΑΤ στη συνέχεια περικύκλωσαν την Ιερισσό και για ώρες οι κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό τμήμα διαμαρτυρόμενοι για τις αναίτιες προσαγωγές εκ των οποίων τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Πριν λίγες μέρες ήρθαν νέες κλήσεις για την συγκεκριμένα πορεία με κατηγορίες αυτήν την φορά σε βαθμό κακουργήματος για τις φωτιές που η ίδια η αστυνομία προκάλεσε από την δράση της.

«Κάθε πράξη διαμαρτυρίας ποινικοποιήθηκε με κατηγορούμενους τους πολίτες μιας περιοχής και κατηγορίες για στάση αντίσταση και διατάραξη κοινής ειρήνες. Οι δικαστικές αρχές δέχτηκαν ότι οι αστυνομικές αρχές νόμιμα παραβρίσκονταν για φύλαξη χώρου ιδιωτικών συμφερόντων όταν μια ολόκληρη κοινωνία διαμαρτύρονταν για τις παρανομίες από την δραστηριότητά της και για την καταστροφή του τόπου του. Κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας έχει μετατραπείς σε δίκη» τονίζει ο Γ. Κυρίτσης, συνήγορος των κατοίκων.

Την Δευτέρα το πρωί έξω από τα δικαστήρια του Πολυγύρου διοργανώνεται συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους για τα γεγονότα στον ΣΜΑ Ιερισσού και στη Μ.Παναγία. «Απαιτούμε την απαλλαγή των κατηγορούμενων από το κατασκευασμένο κατηγορητήριο. Κανένας συναγωνιστής μόνος του σε δίκη» αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα των κατοίκων.

Σταυρούλα Πουλημένη