Ψηφίσματα/Μηνύματα συμπαράστασης

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ για τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής

Βόλος 21/04/2015 ΠΑΝΔΟΙΚΟ 2014-15/20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) παρακολουθεί με προσοχή και αγωνία τα πρόσφατα γεγονότα στις Σκουριές της Χαλκιδικής και την Αθήνα. Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ εκφράζει την ανησυχία του για την καθυστέρηση του ΥΠΑΠΕΝ να ενεργήσει άμεσα, ανακαλώντας την ΑΕΠΟ, συνολικά, ώστε να σώσει την Χαλκιδική από την επαπειλούμενη καταστροφή.

Η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος δείχνει ξεκάθαρα ότι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται με τέτοιου είδους επεμβάσεις στο περιβάλλον, είναι αδύνατον να παρακολουθούνται συνεχώς, καθώς παρανομούν επιδιώκοντας κάθε φορά το οικονομικό τους κέρδος και μόνο, χωρίς να σέβονται το περιβάλλον και τις επιπτώσεις που επιφέρει η δραστηριότητά τους σε αυτό.

Το να θεωρούμε εκμεταλλεύσιμο ένα κοίτασμα περιεκτικότητας σε μετάλλευμα 0,4-0,7% δεν φαίνεται λογικό ώστε να το δεχτούμε.

Το συμφέρον του συνόλου των κατοίκων της περιοχής είναι να σταματήσει αυτή η δραστηριότητα, που θα αποτελέσει την απαρχή επεμβάσεων στη φύση, με ανυπολόγιστους κινδύνους και επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής.

Οι οικολογικές οργανώσεις συντάσσονται με τους κατοίκους της περιοχής που αγωνίζονται για ότι πολυτιμότερο στη ζωή: τα νερά, τον αέρα, το έδαφος και τα δάση τους.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΝΔΟΙΚΟ