Δελτία Τύπου

Η καταστροφή της Χαλκιδικής δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια

Ο Α. Σαμαράς επισκέπτεται τη Δευτέρα τις Σκουριές. Αν και το εξορυκτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός ήταν η προμετωπίδα του δόγματος “επενδύσεις με κάθε κόστος” της κυβέρνησής του, είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το χώρο. Προφανώς τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλιώς τις Σκουριές θα επισκεπτόταν ο κ. Γεωργιάδης ή ο κ. Δένδιας.

Ο σκοπός της επίσκεψής του είναι να συναντηθεί με τους εργαζόμενους και να στηρίξει τα εργατικά τους δικαιώματα. Όχι δεν πρόκειται για κακόγουστο αστείο. Μιλάμε για τον Σαμαρά και για εργαζόμενους. Όχι βέβαια εκείνους που απολύθηκαν για να εξυγιανθεί η οικονομία, ούτε για εκείνους που δούλευαν σαν σκλάβοι για ένα κομμάτι ψωμί, ούτε για τους άλλους που έμειναν χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Ούτε με λίγα λόγια για τους 1,5 εκατομμύριο ανέργους αυτής της χώρας και τους περίπου 200.000 που αναγκάστηκαν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά. Μιλάμε για τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός και της Eldorado Gold. Αυτό συνιστά τη διαφορά!

Είναι σαφές ότι η στήριξη που θέλει να προσφέρει δεν είναι προς τους εργαζόμενους. Στηρίζει την εταιρεία όπως έκανε πάντα. Μια εταιρεία στην οποία χαρίστηκε δημόσιος χώρος και πόροι απαραίτητοι για τη ζωή, προκειμένου να εξασφαλιστούν υπέρογκα κέρδη για λίγους και ανυπολόγιστες ζημιές για πολλούς. Μια εταιρεία που παρανομεί κατ΄εξακολούθηση, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Παρανομίες που, πέρα απ’ το ότι απαξιώνουν ακόμη και τους πλέον τυπικούς κανόνες δικαίου, θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και επιφέρουν ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον. Η Νέα Δημοκρατία και ο Α. Σαμαράς στηρίζουν μια εταιρεία που, όλως τυχαίως, στηρίζει και η Χρυσή Αυγή.

Πρέπει να είναι πολύ σκληρό για τους εργαζόμενους να στηρίζονται μόνο από νεοφιλελεύθερα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα που καμία σχέση – ιδεολογική ή πρακτική – δεν έχουν με συμφέροντα και δικαιώματα εργαζομένων, σε αντίθεση με τη στενότατη σχέση που έχουν με επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα.

Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης του Α.Σαμαρά είναι μάλλον ατυχής. Μόλις χτες χιλιάδες άνθρωποι δήλωσαν την αντίθεσή τους στο όραμά του. Δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την καταστροφή της Χαλκιδικής. Προφανώς ο Α.Σαμαράς, πέρα από επιλεκτική όραση έχει και επιλεκτική ακοή. Ή μήπως ακούει μόνο μηνύματα που μεταφέρονται μέσω διαπλεκόμενων ΜΜΕ – τα οποία για άλλη μια φορά απουσίαζαν απ΄τη μεγαλειώδη πορεία στη Θεσσαλονίκη. Ίσως γι΄αυτό αγνοεί εδώ και χρόνια τη φωνή της τοπικής κοινωνίας και του κινήματος αλληλεγγύης. Ίσως γι΄αυτό προσπάθησε να φιμώσει το κίνημα εξαπολύοντας τους διωκτικούς μηχανισμούς και ποινικοποιώντας τον κοινωνικό αγώνα.

κ. Σαμαρά, τόσο όσο ήσασταν πρωθυπουργός όσο και τώρα που είστε αρχηγός ενός κόμματος του 10%, βρίσκεστε στη δυσάρεστη θέση να στηρίζετε μια “επένδυση” που είναι καταδικασμένη να σταματήσει. Δεν έφταναν οι φωτογραφικές τροπολογίες, οι διώξεις, οι φυλακίσεις, τα ΜΜΕ σας, τα δακρυγόνα σας. Ίσως είναι καιρός να καταλάβετε ότι χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, ούτε εσείς ούτε οι συνέταιροί σας θα καταφέρετε να ολοκληρώσετε τα καταστροφικά σας σχέδια.

Συντονιστικό Ιερισσού
Επιτροπή Ν. Ρόδων
Επιτροπή Πολυγύρου
Επιτροπή Ορμύλιας