Δελτία Τύπου

Άλλη μια αθέατη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Άλλη μια αθέατη πορεία στη Θεσσαλονίκη. Πάνω από 10.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών, με παλμό και αποφασιστικότητα, δήλωσαν ότι οι ανθρώπινες ζωές είναι πάνω απ΄τα κέρδη των πολυεθνικών.

Η δύναμη αυτής της πορείας δεν ήταν μόνο οι αριθμοί. Οι χιλιάδες άνθρωποι που συμμετείχαν – μεταξύ τους και αγρότες, αλιείς, μελισσοκόμοι, δασεργάτες, κτηνοτρόφοι, οικοδόμοι, επαγγελματίες του τουρισμού – δεν ήταν εκεί επειδή κάποιος του έδωσε μια εντολή. Δεν εκβιάστηκαν από κανέναν. Χάσανε το μεροκάματο. Δεν ήταν εκεί για να στηρίξουν μόνο τα στενά συντεχνιακά τους συμφέροντα. Ήταν εκεί για τη ζωή τους, τα παιδιά τους και το μέλλον όλων μας.

Δεν είναι έκπληξη ότι τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ απουσίαζαν και αυτή τη φορά. Η πορεία δεν είχε χορηγό, δεν έγινε για να εξυπηρετήσει γνωστά ή άγνωστα συμφέροντα και ήταν μια δυσάρεστη στιγμή στην προπαγανδιστική στρατηγική τους.

Το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη έχει αποδείξει ότι το συλλογικό συμφέρον διασφαλίζεται μέσα από συλλογικές διαδικασίες και όχι από ατομικές στρατηγικές που – ακόμη κι αν έχουν καλές προθέσεις – δεν εντάσσονται σε συλλογικές αποφάσεις και δεν εξυπηρετούν τους στόχους του κινήματος.

Το κίνημα είναι, και θα συνεχίσει να είναι στο δρόμο, μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας για τη σωτηρία ενός τόπου. Στις 5 Απριλίου, συναντιόμαστε στις Σκουριές με αίτημα το σταμάτημα των καταστροφικών εργασιών της Ελληνικός Χρυσός και την άμεση απαλλαγή των διωκόμενων συναγωνιστών μας.

Συντονιστικό Ιερισσού
Επιτροπή Ν. Ρόδων
Επιτροπή Πολυγύρου
Επιτροπή Ορμύλιας