Κείμενα

Υπό έλεγχο οι αδειοδοτήσεις της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Τις τελευταίες μέρες, η υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική έχει αναχθεί σε μείζον θέμα, σε ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ. Από τη μια μεριά οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, από την άλλη η επικοινωνιακή επίθεση της Ελληνικός Χρυσός και της καναδικής Eldorado Gold, έχουν τροφοδοτήσει τα ΜΜΕ με ειδήσεις, δηλώσεις, ερμηνείες και αναλύσεις.

Για ένα τόσο λεπτό θέμα όμως, όπως αυτό της Χαλκιδικής, όπου το διακύβευμα είναι η ίδια η ζωή, θα έπρεπε όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι λέξεις δεν είναι ακίνδυνα και αθώα εργαλεία. Οι λέξεις μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε μια ολόκληρη κοινωνία. Και δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι πολλοί χρησιμοποιούν τις λέξεις με δόλο και στρατηγική.

Πρόσφατα, σε διάφορα δημοσιεύματα, η συνέχιση της “επένδυσης” στις Σκουριές παρουσιάστηκε ως κυβερνητική δέσμευση προς τους δανειστές. Χαθήκαμε στη μετάφραση: στο κείμενο δεν αναφέρονται πουθενά οι Σκουριές και η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή δεν ήταν ποτέ ιδιωτικοποίηση. Εχτές, οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, αποκωδικοποιήθηκαν και αναλύθηκαν με κάθε δυνατό τρόπο, αναγκάζοντας το υπουργείο να προβεί σε επεξηγηματικές δηλώσεις.

Είναι σαφές ότι η επικοινωνιακή στρατηγική της εταιρείας αποσκοπεί στη δημιουργία κοινωνικών εντάσεων και πολλοί παίζουν – εσκεμμένα ή ακούσια – το παιχνίδι της. Εμείς δε θα γίνουμε τα πιόνια σ΄ αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τσιρώνης (βίντεο), για πρώτη φορά, αρμόδιος υπουργός δηλώνει ότι θα εξετάσει σοβαρά και σε βάθος κάθε διάσταση αυτού του έργου. Εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε σωρεία παρανομιών της εταιρείας, αλλά οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί – είτε λόγω ανεπάρκειας είτε λόγω πολιτικής βούλησης και πιέσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων – επέτρεπαν να συμβαίνουν. Σημαντικό είναι επίσης, οι υπό έλεγχο εργασίες να σταματούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, καθώς είναι καταστροφικές και ένα “συγγνώμη, λάθος” δε διορθώνει τη ζημιά που έγινε.

Είναι λογικό, για έργα τέτοιου μεγέθους, να μην υπάρχουν συνεχείς και εκ βάθους έλεγχοι; Η εξαγγελία τέτοιων ελέγχων, είναι επαρκής λόγος για να διαμαρτύρονται κάποιοι στα υπουργεία;

Η τοπική κοινωνία δίνει, εδώ και χρόνια, αγώνα για να ξεσκεπάσει και να τεκμηριώσει τις αυθαιρεσίες και παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός. Ίσως έφτασε η ώρα κάποιος να πάρει στα σοβαρά αυτές τις καταγγελίες.