Κείμενα

Νομιμότητα, εκλογές, ηχηρές μειοψηφίες και άλλα δεινά των αποικιοκρατών

Η Eldorado Gold είναι καναδική εξορυκτική εταιρεία. Η Χαλκιδική, είναι μια χρυσοφόρος περιοχή της Ελλάδας, με απειροελάχιστες συγκεντρώσεις χρυσού και υψηλότατες συγκεντρώσεις άλλων ειδών “χρυσού”. Ο κ. Paul Wright είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, που εποφθαλμιά το κλασικό είδος χρυσού.

Από τη στιγμή που η καναδική εταιρεία εγκαταστάθηκε στη Χαλκιδική, η τελευταία μετατράπηκε σε αποικία εν αποικία. Οι έλληνες κυβερνήτες παραδίδουν γη και ύδωρ στους χρυσοθήρες, οι κυβερνητικές πλειοψηφίες νομοθετούν κατά βούληση του επενδυτή, οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τα στραβά μάτια στις παρανομίες της εταιρείας, και οι πιθανές αντιδράσεις των ιθαγενών επιβλέπονται στενά από την ελληνική αστυνομία. Και η ζωή στην αποικία – για την ώρα τουλάχιστον – συνεχίζεται.

Κάτι όμως πήγε στραβά. Πολύ στραβά.

Σύμφωνα με τον κ. Wright, δυστυχώς, μια ηχηρή μειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, οργανώθηκε και ενορχήστρωσε μια καμπάνια παραπληροφόρησης. Αυτοί οι άνθρωποι, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Σε ελεύθερη μετάφραση, αυτό σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνονται πως η εξορυκτική του εταιρία είναι φίλη τους, δεν κατανοούν τους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς, θεωρούν τα δάση, τη γη και το νερό αναντικατάστατους πόρους για τη ζωή (που κανείς χρηματιστής δεν έχει καταφέρει ακόμη να ισοτιμήσει σε ουγκιές χρυσού), και επιδίδονται σε δραστηριότητες όπως η καλλιέργεια της γης, η αλιεία, η μελισσοκομία, ο τουρισμός και άλλα παρόμοια – προφανώς ποταπά για τον κ. Wright – επαγγέλματα.

Αυτή λοιπόν, η ενοχλητικά ηχηρή μειοψηφία, – κόντρα στη φίμωση απ΄τα καθεστωτικά ΜΜΕ, τον αποκλεισμό από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και την άγρια κρατική καταστολή και δίωξη – κατάφερε να τεκμηριώσει τις καταστροφικές συνέπειες των σχεδιαζόμενων δραστηριοτήτων της Eldorado Gold, να δημιουργήσει ένα πολύμορφο κοινωνικό κίνημα και να στηριχθεί από ένα μεγαλειώδες κίνημα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και τον κόσμο. Οξύμωρο!

Οι σύγχρονες οικονομικές αποικίες έχουν πάντα, έστω και κατ΄επίφαση, δημοκρατικά πολιτεύματα. Διαφορετικά, οι ελεύθερες αγορές, οι ελεύθερες χώρες και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυσκολεύονται να νομιμοποιήσουν τη σχέση τους. Τα δημοκρατικά πολιτεύματα έχουν ένα κουσούρι: τις εκλογές. Σαν να μην έφταναν λοιπόν όλα τα παραπάνω, πριν λίγους μήνες (δημοκρατικά) δεν επανεκλέχθηκε ο εκλεκτός της εταιρείας δήμαρχος, και πριν λίγες μέρες (δημοκρατικά) δεν επανεκλέχθηκε ο εκλεκτός της εταιρείας πρωθυπουργός.

Πως τα κατάφερε όλα αυτά κ. Wright, η χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ηχηρή μειοψηφία; Πως κατάφερε να μαζέψει χιλιάδες αλληλέγγυους σε συναυλίες και διαδηλώσεις; Πως κατάφερε να πείσει επιστήμονες και πανεπιστημιακά ιδρύματα να τεκμηριώσουν επιστημονικά τις δεισιδαιμονίες της; Πως κατάφερε να εκθρονίσει από τη Δημαρχία τον εκλεκτό σας; Πως κατάφερε να αναφέρεται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης;

Όταν κ. Wright συναντήσετε τα κυβερνητικά στελέχη για να τα πείσετε ότι η εταιρεία σας έχει σεβαστεί τους νόμους, ότι όλα είναι μια ατυχής παρεξήγηση, ότι το τίμημα των τοξικών αποβλήτων δεν είναι δα και τόσο μεγάλο, ότι τα βουνά και τα νερά δεν αξίζουν όσο το χρυσάφι που θα τσεπώσετε …

Όταν κ. Wright ξανακάνετε δηλώσεις στα ΜΜΕ και αγορεύσετε στις συνελεύσεις των μετόχων σας …

Όταν κ. Wright επιχειρήσετε να παίξετε το ίδιο βρώμικο παιχνίδι σε κάποιες άλλες Σκουριές του κόσμου …

… να έχετε στο νου σας ότι, ενίοτε, οι προσπάθειες να χωριστεί η κοινωνία – με στατιστικά τερτίπια – σε μειοψηφίες και πλειοψηφίες, αποτυγχάνουν. Ότι τελικά, δεν μπορεί παρά, ο δίκαιος αγώνας για τη διασφάλιση των βασικών πόρων ζωής, να υπερισχύσει έναντι της διαπλοκής που υπηρετεί το κέρδος των εταιρειών σε βάρος του τόπου.

Να έχετε στο νου σας κ. Wright ότι, ενίοτε, και σε πείσμα της μιντιακής αφήγησής σας προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων σας, η τοπική κοινωνία είναι το κουνούπι που δε σας αφήνει να κοιμηθείτε.