Δημοσιεύματα

Το τελευταίο ταξίδι της Χαλκιδικής στην Αθήνα

Από το Alterthess

10978522_666878716767952_1026018307316730439_nΑυτό έλεγαν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής στα λεωφορεία της επιστροφής προς τα χτυπημένα από την ανάπτυξη χωριά τους μετά την δίκη στο ΣΤΕ, την διαμαρτυρία στο Σύνταγμα και την πορεία στο κέντρο της πόλης όπου αποθεώθηκαν στην κυριολεξία από τον κόσμο. Χθες η εκδίκαση της προσφυγής των συλλόγων των κατοίκων στο ΣΤΕ για την κατασκευή φραγμάτων εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων με την τοποθέτηση του εισηγητή να προτείνει να αναβληθεί η απόφαση ζητώντας επιπλέον στοιχεία από το νέο Υπουργείο Οικονομικών ήταν η πρώτη παραδοχή πως η προηγούμενη διοίκηση εξέδιδε άδειες μόνο κατ`εντολή της εταιρείας . Αυτό σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης ότι θα σταματήσει τις εξορύξεις χρυσού στην Χαλκιδική και τις πληροφορίες που θέλουν τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη να ανακαλεί άμεσα τις άδειες δόμησης στο εργοστάσιο εμπλουτισμού σταματώντας τις εργασίες προκειμένου να επαναξεταστούν όλα από την αρχή προκάλεσαν στον κόσμο της Χαλκιδικής κάτι παραπάνω από χαρά, μια προσμονή που δεν μπορεί να περιγραφεί.

Είναι αυτή η εικόνα ότι το βουνό Κάκαβος θα σταματήσει να καταστρέφεται, τα δέντρα θα ξαναχαμογελάσουν και το αρχέγονο δάσος των Σκουριών θα επιστρέψει στους πραγματικούς ιδιοκτήτες του, στους κατοίκους.

Για τον λόγο αυτό χθες παρά την κούραση στα πηγαδάκια των κατοίκων υπήρχε η αίσθηση πως το γνωστό αλε ρετούρ Ιερισσός, Ν. Ρόδα, Ουρανούπολη, Μ. Παναγιά –ΣΤΕ με την απίστευτη ταλαιπωρία φυσική και οικονομική που ούτε στιγμή δεν αποκάλυπταν οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές της Χαλκιδικής θα είναι το τελευταίο μετά από πολλά χρόνια αγώνα ενάντια στις εταιρείες των χρυσοθήρων (διαδηλώσεις, δικαστήρια, διαμαρτυρίες, καταστολή). Εταιρείες που υποστηριζόμενες από τις κυβερνήσεις της ανάπτυξης με κάθε κόστος αντιμετώπιζαν τους κατοίκους ως ιθαγενείς ονομάζοντας την καταστροφή των δασών και την μόλυνση των νερών ανάπτυξη. Οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν δεν είναι καινούριες αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής σε αντίστοιχα κινήματα κατά των εξορύξεων αλλά και στην Ιταλία με την γνωστή υπόθεση του TAV. Τροποποίηση της νομιμότητας στα μέτρα της εταιρείας, διώξεις, ποινικοποίηση του αγώνα, διχασμό της κοινωνίας σε κάποια χωριά με την εξαγορά συνειδήσεων που βασίζεται τόσο στην μεταλλευτική παράδοση μιας περιοχής και τα αδιέξοδα που προκύπτουν από την μονοκαλλιέργεια ενός μοντέλου ανάπτυξης οδήγησαν στον σταδιακό αφανισμό χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, στην αποικιακή χρήση της γης, στην λειτουργία θεσμών όπως π.χ. της Ελληνικής Αστυνομίας ως σεκιούριτι της Ελληνικός Χρυσός, και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων και ψυχολογική εξόντωση όσων αντιτίθενται.

Η νέα κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που τις προηγούμενες μέρες είχε συναντήσεις με τις επιτροπές αγώνα ενάντια στο χρυσό, με τη νέα δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη αλλά και εκπροσώπους των εργαζομένων της εταιρείας θα προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση σταθερών ενεργειών έτσι ώστε να εφαρμοστεί η νομιμότητα στις Σκουριές, να εξεταστούν όλες οι παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός σχεδιάζοντας παράλληλα ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοπρεπή διαβίωση και αναπαραγωγή των επερχόμενων γενεών. Αυτό θα αποτυπωθεί και στις προγραμματικές δηλώσεις του Γ. Τσιρώνη και του Π. Λαφαζάνη σε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει πως και το βουνό θα σωθεί αλλά και κανένας εργαζόμενος δεν θα πεταχτεί στο δρόμο.

Την ίδια στιγμή η Eldorado Gold προετοιμάζει τις δικές της κινήσεις βάζοντας ως συνήθως μπροστά τους εργαζόμενους επιμένοντας στην διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής προκειμένου να δημιουργήσει το επόμενο διάστημα κλίμα έντασης. Συγκεκριμένα την Κυριακή οι πρόεδροι των σωματείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας καλούν σε «Συνέντευξη Τύπου» στις 11:00 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεγάλης Παναγίας για να ενημερώσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης είναι να ανοίξει τον διάλογο για την έναρξη της κοινωνικής, παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης της Χαλκιδικής μακρυά και πέρα από την μονοκαλλιέργεια της εξορυκτικής δραστηριότητας που έχει επιφέρει ήδη τεράστιες επιπτώσεις στις Σκουριές και στην ευρύτερη περιοχή σχεδιάζοντας μια άλλου τύπου ανάπτυξη που θα αφορά όλους τους πολίτες.

Σταυρούλα Πουλημένη

Φωτό: Βασίλης Μαθιουδάκης

Δείτε δηλώσεις από την χθεσινή διαμαρτυρία στο ΣΤΕ και την πορεία στο κέντρο της Αθήνας