Δημοσιεύματα

Συγκέντρωση στο ΣτΕ για την προσφυγή κατά των ενεργειών της «Ελληνικός Χρυσός»

Από το Left

Eκδικάζεται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή κατοίκων εναντίον της «Ελληνικός Χρυσός», η οποία θέλει να κατασκευάσει φράγματα σε δύο φυσικά ρέματα, που θα λειτουργήσουν ως τέλματα μεταλλευτικών αποβλήτων. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ αυτή την ώρα.

sos-xalkidiki-ste

Φωτογραφίες: @dromografos2

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ στην Πανεπιστημίου, καθώς σήμερα εκδικάζεται η προσφυγή κατά της «Ελληνικός Χρυσός».

B8_IMEPIgAA0Z8g

B8_IzKiIgAAmrx-

B8_JheQIMAAmHMv

B8_JzmgIMAE-eWC

Οι επιτροπές αγώνα ενάντια στο χρυσό, συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση τον αγώνα τους, κατεβαίνουν στην Αθήνα ενόψει της εκδίκασης στο ΣΤΕ της προσφυγής συλλόγων της περιοχής ενάντια στην έγκριση της τεχνικής μελέτης δύο μεγάλων φραγμάτων στα ρέματα Καρατζά και Λιοτσάνικο στα οποία θα εναποτεθούν 150 εκατ. τόνοι τοξικών αποβλήτων.

Αν το κίνημα ενάντια στο χρυσό νικήσει η Χαλκιδική θα αποτελέσει το υπόδειγμα για μια άλλη ανάπτυξη με σεβασμό προς το περιβάλλον, τις δραστηριότητες και τις ζωές των κατοίκων της περιοχής. Αυτό προσδοκούν οι κάτοικοι της Β.Α Χαλκιδικής από τη νέα κυβέρνηση ζητώντας να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της για την ακύρωση μιας από τις πιο καταστροφικές επένδυσεις στην Ευρώπη, ενός τεραστίου οικονομικού σκανδάλου που εξελίσσεται εδώ και χρόνια στις Σκουριές με αποκορύφωμα τις εικόνες καταστροφής που βλέπουμε καθημερινά να έρχονται από το άλλοτε πανέμορφο αρχέγονο δάσος.

Οι Σκουριές, μια ιστορία συνεχιζόμενων παρανομιών

Χθες, εκπρόσωποι των επιτροπών αγώνα παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ αναφέροντας τα κυριότερα σημεία της υπόθεσης αυτής που έχει απασχολήσει όλη την Ελλάδα και έχουν γίνει γνωστά και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Γ. Ζουμπά, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και μέλος των επιτροπών αγώνα πρόκειται για μια υπόθεση συνεχόμενων παρανομιών που ξεκινούν από την σκανδαλώδη παραχώρηση 317.000 στρεμμάτων γης στην Ελληνικός Χρυσός έναντι του ευτελούς ποσού των 11 εκ. Ευρώ, την μετατροπή μιας αγροτουριστικής περιοχής σε αποκλειστικά μεταλλευτική με τις επιπτώσεις από τις καθημερινές εργασίας της εταιρείας να είναι ήδη φανερές, τον παραμερισμό επιστημονικών πορισμάτων (ΑΠΘ, ΤΕΕ, περιβαλλοντικών συλλόγων, ΤΕΙ τουριστικής ανάπτυξης) τα οποία αποδεικνύουν ότι η επένδυση, υπερβαίνει την φέρουσα ικανότητα της περιοχής και θα επιφέρει συνολική καταστροφή του τόπου μέχρι και τις διώξεις 350 αγωνιστών που βαρύνονται με κακουργηματικού τύπου αδικήματα απλά και μόνο επειδή εναντιώθηκαν στην “επένδυση αυτή με κάθε κόστος”.

(διαβάστε αναλυτικά για όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου)