Δημοσιεύματα

«Mπλόκο» στα φορτηγά με τοξικά φορτία της Ελληνικός Χρυσός

Από την Αυγή

Οι κάτοικοι του Δήμου Βόλβης μαζί με τη δημοτική αρχή ζητούν την άμεση διακοπή της διέλευσης των φορτηγών που μεταφέρουν επικίνδυνα και τοξικά φορτία της Ελληνικός Χρυσός από το Στρατώνι στο λιμάνι και τη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα αύριο θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηρώο του Σταυρού, απαιτώντας από τις αρμόδιες αρχές και την κυβέρνηση να γίνει δεκτό το αίτημά τους, μετά και τα τροχαία ατυχήματα που έχουν συμβεί στην περιοχή τους. Όπως δηλώνουν, σε καθημερινή βάση από τους δρόμους του Δήμου Βόλβης διέρχονται φορτηγά βαρέος τύπου που ξεκινάνε από τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων της Χαλκιδικής και μεταφέρουν, όπως αποδείχθηκε, επικίνδυνα υλικά (κυρίως συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη) που είναι κατάλοιπα των εργασιών της εξόρυξης.

Υπενθυμίζουν ότι ήδη έχουν σημειωθεί τρία ατυχήματα και μάλιστα σε περιοχές οικολογικά ευαίσθητες που προστατεύονται από τις συνθήκες Natura και Ramsar. «Στους προφανείς κινδύνους πρόκλησης περιβαλλοντικής καταστροφής, προστίθενται και εκείνοι των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και η συνεχιζόμενη επιβάρυνση και φθορά του οδοστρώματος» τονίζει στην σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Βόλβης, που πριν λίγο καιρό με απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου ζήτησε να σταματήσουν αυτά τα επικίνδυνα δρομολόγια, τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες. «Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τον δυσμενή αντίκτυπο που αφήνει σε χιλιάδες ξένους τουρίστες και Έλληνες παραθεριστές του Στρυμονικού κόλπου η εικόνα μιας τριτοκοσμικής βιομηχανικής περιοχής, παρά ενός τουριστικού θερέτρου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο δήμος.

Στο μεταξύ το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων – Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση, με τροπολογία που καταθέτει στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που θα ψηφιστεί την Παρασκευή, όχι μόνο αίρει τα, μέχρι σήμερα, νομικά εμπόδια για την ανέγερση του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, αλλά έρχεται να νομιμοποιήσει όλες τις παρανομίες της εταιρείας, αφού προβλέπει τα εξής: α) Η έγκριση της τεχνικής μελέτης πλέον αποτελεί και έγκριση δόμησης για την ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες εκμετάλλευσης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων. β) Η αρχιτεκτονική μελέτη και η μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, συνοδευόμενες από υπεύθυνη δήλωση του μελετητή μηχανικού που βεβαιώνει την πληρότητα της μελέτης και τη νομιμότητα, είναι πλέον αρκετά για τη θεώρηση της έγκρισης δόμησης. γ) Για πρόχειρα και κινητά καταλύματα δεν απαιτείται πλέον ούτε έγκριση ούτε άδεια δόμησης. δ) Το ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει πλέον την έκδοση της έγκρισης και της άδειας δόμησης, καθιστώντας αναρμόδιες τις υπηρεσίες της πολεοδομίας.

«Σε τρεις γραμμές λοιπόν, νομιμοποιείται κάθε παρανομία της Ελληνικός Χρυσός και αίρεται κάθε νομικό εμπόδιο στο καταστροφικό της έργο» τονίζει το Συντονιστικό και καλεί του βουλευτές και κυρίως τους κυβερνητικούς «να σταματήσουν να ψηφίζουν κατά παραγγελία και επιτέλους να παράξουν νομοθετικό έργο που θα προστατεύει το περιβάλλον και το κοινωνικό συμφέρον κι όχι τα συμφέροντα των ‘επενδυτών’».