Δημοσιεύματα

Νομοσχέδιο-καρτ ποστάλ

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για τα δάση βρίθουν φωτογραφικών διατάξεων για το αυθαίρετο-μαμούθ της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, και μάλιστα τόσο εξόφθαλμες, που καθιστούν νόμο το συμφέρον των επενδυτών.

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

Το νομοσχέδιο για τα δάση που ψηφίζεται την Παρασκευή απέκτησε άλλη μια τροπολογία, η Ελληνικός Χρυσός άλλη μια φωτογραφική διάταξη και η… ανάπτυξη προελαύνει. Με μερικές παραπάνω προσθήκες τακτοποιούνται και οι τελευταίες «εκκρεμότητες» των θηρευτών του χρυσού με το ελληνικό δίκαιο. Το «μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης» που κατασκευάζεται στις Σκουριές πολύ σύντομα θα είναι απολύτως νομότυπο.

Η τροπολογία έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων της Χαλκιδικής, που σχεδιάζουν τις αντιδράσεις τους: χτες συνεδρίασε το Συντονιστικό Φορέων Σταγείρων-Ακάνθου, ενώ σήμερα συγκαλείται στην Ιερισσό ευρύτατη σύσκεψη με όλες τις επιτροπές αγώνα της Χαλκιδικής, αιρετούς από τον δήμο και την Περιφέρεια και τους τοπικούς βουλευτές.

Τι προβλέπεται

Η τελευταία τροπολογία, που αποκάλυψαν χτες οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, προβλέπει τα εξής:

1. Η έγκριση της τεχνικής μελέτης αποτελεί πλέον και έγκριση δόμησης για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες εκμετάλλευσης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων.

2. Η αρχιτεκτονική μελέτη και η μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, συνοδευόμενες από υπεύθυνη δήλωση του μελετητή μηχανικού που βεβαιώνει την πληρότητα της μελέτης και τη νομιμότητα, είναι πλέον αρκετά για τη θεώρηση της έγκρισης δόμησης.

3. Για πρόχειρα και κινητά καταλύματα δεν απαιτείται πλέον ούτε έγκριση ούτε άδεια δόμησης.

4. Το ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει πλέον την έκδοση της έγκρισης και της άδειας δόμησης, καθιστώντας αναρμόδιες τις υπηρεσίες της πολεοδομίας.

«Σε τρεις γραμμές αίρεται κάθε νομικό εμπόδιο στο καταστροφικό έργο της εταιρείας. Ταυτόχρονα, οι παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός παράγουν νομολογία», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Φορέων Σταγείρων-Ακάνθου. «Καλούμε τους βουλευτές να σταματήσουν να ψηφίζουν κατά παραγγελία και επιτέλους να παράξουν νομοθετικό έργο που θα προστατεύει το περιβάλλον και το κοινωνικό συμφέρον κι όχι τα συμφέροντα των “επενδυτών”. Τους καλούμε, μέχρι να ψηφιστεί η νέα “νομιμότητα”, να σκεφτούν πως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκη ηθικό, δίκαιο και αποδεκτό».

Εξυπηρετήσεις

«Από ένα νομοσχέδιο με τόσες φωτογραφικές διατάξεις κι εξυπηρετήσεις δεν θα μπορούσε να μην υπάρχουν και κάποιες που να βγάζουν από αδιέξοδα την εκλεκτή εταιρεία», τονίζει η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη. «Εχουμε επανειλημμένα καταγγείλει την πρακτική των κυβερνώντων: όταν δεν υπάρχει νομοθεσία που να διευκολύνει την “Ελληνικός Χρυσός”, με εντολή Σαμαρά κατασκευάζεται. Οταν η κυβέρνηση μας έφερε το νομοσχέδιο, η πιο εξόφθαλμη εξυπηρέτηση στην εταιρεία ήταν ότι της επέτρεπε να χτίσει χωρίς πρόσωπο στο δρόμο».

Η κυρία Ιγγλέζη αναφέρεται στο θέμα που η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει στις 30 Ιουνίου: έγγραφο του τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει σαφώς ότι ο χώρος που διαθέτει η εταιρεία δεν πληροί τις προϋποθέσεις του οικοδομικού νόμου. Ετσι, στις Σκουριές οικοδομείται μια τεράστια βιομηχανική μονάδα, χωρίς για το γήπεδο να υφίσταται η πλήρης ιδιοκτησία, χωρίς να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και χωρίς να έχει εκδώσει η αρμόδια Πολεοδομία καμία οικοδομική άδεια.

«Η κυβέρνηση έλυσε αυτό το πρόβλημα με μια απλή φράση σε ένα εντελώς άσχετο σημείο του νομοσχεδίου για τα δάση, φωτογραφικά για την Ελληνικός Χρυσός», εξηγεί η κυρία Ιγγλέζη. «Με αυτή την τροπολογία η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα παραπέρα: αλλάζει τον μεταλλευτικό κώδικα έτσι, ώστε όλη η πολεοδομική νομοθεσία να μην ισχύει για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μια υπηρεσία του υπουργείου αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση όλων των ζητημάτων που άπτονται των μεταλλείων, παρακάμπτοντας έτσι οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία θα μπορούσε να αντιταχθεί στους χρυσοθήρες. Η Ελντοράντο μπαίνει στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και αθωώνεται αναδρομικά για όλες της τις αυθαιρεσίες».

Κανόνας η συγκάλυψη

«Φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις και παράνομες διοικητικές πρακτικές αποτελούν, δυστυχώς, τον κανόνα και όχι την εξαίρεση σε ό,τι αφορά “εξυπηρετήσεις” μεγάλων συμφερόντων εκ μέρους των δύο κομμάτων του παλαιοκομματισμού», μας λέει ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Θυμίζω ότι και η οικοδομική άδεια του Mall όσο και του Costa Navarino έχουν κριθεί από το ΣτΕ ως παράνομες, χωρίς, βεβαίως, να υπάρξει κάποια συνέπεια για τους παρανομούντες ή διακοπή λειτουργίας των παράνομων επιχειρήσεων. Στην υπό κρίση περίπτωση, η τροπολογία έρχεται για μια ακόμη φορά να συγκαλύψει τις παρανομίες της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, ώστε να συνεχιστεί το οικολογικό έγκλημα που συντελείται στις Σκουριές. Πρόκειται για μια ακόμη ψηφίδα στο μνημονιακό παρασύνταγμα των τεσσάρων τελευταίων χρόνων και για μια ακόμη υπονόμευση θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου, αλλά και της δημοκρατίας».

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» (24/7), οι παραχωρήσεις στους επενδυτές δεν σταματούν εδώ: με το νομοσχέδιο περιορίζονται οι οικονομικές υποχρεώσεις των εξορυκτικών εταιρειών και άρα η καταβολή του αντίστοιχου τιμήματος προς το ελληνικό Δημόσιο. Και επιπλέον, μετά τη λήξη των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων εντός δασικών εκτάσεων, οι επενδυτές θα μπορούν να δηλώνουν αδυναμία αποκατάστασης του τοπίου που κατέστρεψαν και -αντί αυτής- να αναδασώσουν μια άλλη περιοχή, έπειτα από υπόδειξη της δασικής υπηρεσίας. Τα μεταλλεία που πλέον δεν θα λειτουργούν και δεν θα έχουν αποκατασταθεί, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι διαχείρισης στερεών αποβλήτων…

……………………………………………………………………………………………………………………………………

ΒΟΛΒΗ

Μπλόκο κατοίκων στα τοξικά φορτία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

Κόβουν τον δρόμο στα φορτηγά της «Ελληνικός Χρυσός». Με κύριο αίτημα την άμεση διακοπή της διέλευσης φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία, ο Δήμος Βόλβης και η Επιτροπή Αγώνα Στρυμονικού Κόλπου ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού και τις εξόρυξεις, οργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας αύριο στις 11 το πρωί, στο Ηρώο του Σταυρού.

Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, καθημερινά από τους δρόμους του Δήμου Βόλβης διέρχονται φορτηγά βαρέως τύπου, τα οποία μεταφέρουν από τη Βόρεια Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη φορτία με επικίνδυνα και τοξικά υλικά (όπως είναι τα συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη), κατάλοιπα των εργασιών της εξόρυξης. Υπενθυμίζουν ότι ήδη έχουν σημειωθεί τρία ατυχήματα, και μάλιστα σε περιοχές οικολογικά ευαίσθητες, που προστατεύονται από τις συνθήκες NATURA και Ramsar. Στους προφανείς κινδύνους πρόκλησης περιβαλλοντικής καταστροφής προστίθενται εκείνοι των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και η συνεχιζόμενη επιβάρυνση και φθορά του οδοστρώματος.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τον δυσμενή αντίκτυπο που αφήνει σε χιλιάδες ξένους τουρίστες και Ελληνες παραθεριστές του Στρυμονικού κόλπου η εικόνα μιας τριτοκοσμικής βιομηχανικής περιοχής, παρά ενός τουριστικού θερέτρου». Σε πρόσφατη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης επαναβεβαίωσε την πλήρη αντίθεσή του στη διέλευση των φορτηγών της μεταλλουργίας του χρυσού από τους δρόμους του δήμου, ζητώντας από την πολιτεία να λάβει άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των πολιτών.