Ανακοινώσεις

Υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται, και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται

Με αφορμή πρόσφατο άρθρο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων με τίτλο “Τουριστική προβολή της «προ του Άθω» περιοχής κι από πίσω ELDORADO?” θεωρούμε επιβεβλημένο να δηλώσουμε τη θέση μας σε σημεία που μας αφορούν και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Είναι τουλάχιστον άτοπο -αν όχι προσβλητικό- το συμπέρασμα στο τέλος του άρθρου ότι «μένει να δούμε τι θα πουν για όλα αυτά οι Σύλλογοι της περιοχής που θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη με την κα Πάππα και που συμμετέχουν, όλοι ανεξεραίτως, στο Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και δραστηριοποιούνται ενεργά για τη σωτηρία του τόπου από τις ‘άλλες’ δραστηριότητες του ‘χορηγού’.»

Καταρχήν να δηλώσουμε ότι οι Σύλλογοι που συμμετέχουν στο Συντονιστικό δεν καλέστηκαν και δεν δέχτηκαν κανένα ραντεβού με την κα Πάππα, ουτε κι από τον “Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω”.

Οι σύλλογοι που συμμετέχουν στο Συντονιστικό έχουν αποδείξει στην πράξη -εδώ και χρόνια- ότι αντιλαμβάνονται πολύ ξεκάθαρα τη σημασία κάθε χορηγίας που στοχεύει στην σιωπηλή συναίνεση στα καταστροφικά για τον τόπο σχέδια της Ελληνικός Χρυσός / Eldorado.

Την ώρα που η εταιρία -σε πλήρη συνεργασία με τον τότε Δήμαρχο Αριστοτέλη- έψαχνε με αγωνία να προσφέρει ψίχουλα απ’ τα κέρδη της για κάθε κοινωνική ανάγκη -στο όνομα μιας πλαστής «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης»- ήταν η συλλογική κινητοποίηση που απέδειξε ότι τα κοινά ανήκουν στους κατοίκους κι όχι σε οποιαδήποτε εταιρία που σκοπό έχει να κυριαρχήσει σε κάθε πτυχή της ζωής ενός τόπου.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες -και μέσα από συλλογική κινητοποίηση- δημιουργήθηκε ο Παιδικός Σταθμό της Ιερισσού. Μέσα σ’ ένα κλίμα εκφοβισμού και καταστολής ενός κινήματος, την ώρα που η εταιρία χάριζε παιχνίδια «Μονόπολης» στα παιδιά του τόπου δημιουργήθηκε για δύο χρονιές το Δάσος των Χριστουγέννων.

Ως μέλη της κοινωνίας συμμετέχουμε σε πολλαπλές συλλογικές προσπάθειες να έχουμε φωνή, συμμετοχή στις αποφάσεις που διαμορφώνουν τη ζωή του τόπου – σε θέματα πολιτισμού, θέματα περιβαλλοντικά, θέματα της εκπαίδευσης, θέματα της επαγγελματικής και κοινωνικής μας ζωής.

Αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα ότι το συμφέρον οποιασδήποτε εταιρίας που επιθυμεί να κυριαρχήσει στη ζωή ενός τόπο είναι να διαιρέσει τους ανθρώπους σε συλλογικά στρατόπεδα, και να στήσει δικά της παιχνίδια – χορηγώντας σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς όποιον μπορέσει να ξεγελάσει ως προς τις αληθινές τις προθέσεις.

Όταν δημιουργήθηκε το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, δηλώσαμε ότι:

«Η δραστηριοποίηση των πολιτών και η ελεύθερη συμμετοχή τους σε συλλόγους και φορείς του τόπου αποτελεί έκφραση δημοκρατίας, αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα όλων, και υποχρέωσή μας προς τον τόπο που ζούμε. Μέλη της Συντονιστικού Φορέων Σταγείρων-Ακάνθου είναι όλοι οι πολίτες – μέλη Συλλόγων ή Φορέων – οι οποίοι μεταξύ τους καταθέτουν σκέψεις και προτάσεις για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν την τοπική μας κοινωνία. Μέσω του Συντονιστικού Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων-Ακάνθου και των γενικών συνελεύσεων των πολιτών της ευρύτερης περιοχής εξετάζεται όποιο ζήτημα αφορά τα δρώμενα και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.»

Όπως δεν εκχωρήσαμε ποτέ, δεν θα εκχωρήσουμε και τώρα το δικαίωμα σε κανέναν να δηλητηριάζει και να διαστρεβλώνει τη συλλογική ζωή του τόπου, με αμφιβόλου σκοπού άρθρα και αναρτήσεις.

Η εταιρία και οι κάθε λογής συνεταίροι της γνωρίζουν πολύ καλά ότι οποιαδήποτε πρόσκληση σε διάλογο «για το καλό του τόπου» θα έπεφτε σε κενό αν απευθυνόταν σε συλλόγους που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού – και αυτό δεν έγινε ούτε σ’ αυτήν την περίπτωση. Όσο και να προσπαθήσει, τέτοιου είδους προσκλήσεις θα πέφτουν πάντα στο κενό, ακριβώς επειδή αγωνιζόμαστε για ένα διαφορετικό παρόν και μέλλον του τόπου μας απ’ αυτό που έχει δρομολογήσει η Ελληνικός Χρυσός / Eldorado.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ ΕΝΤΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ