Δημοσιεύματα / Κινήματα

Η Καναδική κυβέρνηση απορρίπτει έργο εξόρυξης χρυσού-χαλκού

Από Mining Watch Canada 27/02/2014

Η απόρριψη του έργου της New Prosperity στέλνει σαφές μήνυμα στη βιομηχανία: Τα σχέδια καταστροφής της λίμνης και χωρίς τη συγκατάθεση των αυτοχθόνων πληθυσμών δεν πρέπει να εφαρμόζονται.

(Οττάβα) Το Παρατηρητήριο Εξορύξεων του Καναδά χαιρετίζει τη χθεσινή ανακοίνωση της υπουργού Περιβάλλοντος Leona Aglukkaq, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εγκρίνει το έργο εξόρυξης χρυσού – χαλκού των μεταλλείων Taseko της New Prosperity.

Το έργο, που βρίσκεται στην κεντρική-νότια British Columbia, ήταν μια τροποποίηση του έργου που έχει ήδη απορριφθεί.

Η αρχική εξέταση της πρότασης της εταιρείας από την ομοσπονδιακή περιβαλλοντική αρχή, εντόπιζε πολυάριθμες “σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις” οι οποίες αναγνωρίστηκαν και από τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Jim Prentice. Όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τότε το σχέδιο, ανέφερε ότι η Taseko μπορούσε να υποβάλει νέα αίτηση, αν μπορούσε να αντιμετωπίσει τις πολλές αρνητικές επιπτώσεις.

Τα πορίσματα της δεύτερης ομάδας αναθεώρησης αναφέρουν σαφώς ότι η εταιρεία απέτυχε να το κάνει αυτό, και η κυβέρνηση αποδέχτηκε τις διαπιστώσεις αυτές και επέλεξε να μην εξετάσει άλλα στοιχεία, όπως οι οικονομικές επιπτώσεις, θεωρώντας ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις υπερτερούν. Στη χθεσινή ανακοίνωση δεν περιλαμβάνεται πρόσκληση για εκ νέου κατάθεση πρότασης από την εταιρεία.

hi-bc-archive-fish-lakeΗ περιοχή που θα πληγεί άμεσα από το ορυχείο βρίσκεται στην καρδιά του παραδοσιακού εδάφους των Tŝilhqot’in και περιλαμβάνει δύο λίμνες με μεγάλους πληθυσμούς πέστροφας, βοσκοτόπια και σημαντικούς οικοτόπους αρκούδας. Οι Tŝilhqot’in έχουν αντισταθεί σθεναρά στο έργο. Κοινότητες των Secwepemc επίσης αντιτάχθηκαν στο έργο. Οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρισμού του ορυχείου προβλεπόταν να διασχίσει έδαφος των Secwepemc. Οι τοπικές αυτόχθονες δυνάμεις της αντιπολίτευσης υποστηρίζονται από περιφερειακές και εθνικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Assembly of First Nations (AFN) .

«Αυτή η δεύτερη απόρριψη θα πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τη εξορυκτική βιομηχανία – που πιέζει επιθετικά σχέδια εξόρυξης ενάντια στη θέληση των αυτοχθόνων πληθυσμών – ότι πρόκειται για ένα χαμένο στοίχημα », σχολίασε ο Ramsey Hart, Συντονιστής του Προγράμματος MiningWatch Canada.

Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στο έργο, σχετίζεται με τις επιπτώσεις στη λίμνη Teztan Biny (Fish Lake) , την οποία η Taseko σχεδίαζε αρχικά να αποστραγγίσει. Στην αναθεωρημένη αίτηση της η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι είχε βρει τρόπους να σώσει τη λίμνη, παρά την ανάπτυξη του ορυχείου, συμπεριλαμβανομένου και της επανακυκλοφορίας της εκροή της λίμνης. Ειδικοί στην αλιεία δήλωσαν ότι το αναθεωρημένο σχέδιο είχε ελάχιστες πιθανότητες να λειτουργήσει.

«Αυτόχθονες και μη αυτόχθονες Καναδοί δε θέλουν να θυσιάζονται σημαντικά υδατικά οικοσυστήματα για τα όποια βραχυπρόθεσμα οφέλη από τις εξορύξεις. Η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες των Καναδών και τη σημασία που δίνουμε στις λίμνες μας», πρόσθεσε ο Hart.

Η Taseko προσπάθησε και απέτυχε να πείσει ότι τα οικονομικά οφέλη υπερτερούν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το Παρατηρητήριο Εξορύξεων του Καναδά και άλλοι, αμφισβήτησαν τις οικονομικές αναλύσεις της Taseko, συμπεριλαμβανομένων του αριθμού των θέσεων εργασίας που το έργο θα δημιουργήσει και τα καθαρά οφέλη του. Σε αντίθεση με τους υπερβολικούς ισχυρισμούς της εταιρείας, η δήμαρχος της Williams Lake περιέγραψε την οικονομική επίπτωση του ορυχείου στην κοινότητά της απλώς ως «επικουρική».

Η Taseko έχαιρε της στήριξης της φιλελεύθερης κυβέρνησης, παρά την εκκρεμότητα εξέτασης του αναθεωρημένου σχεδίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Το 2010, το Παρατηρητήριο Εξορύξεων του Καναδά έθεσε υπό αμφισβήτηση την αντικειμενικότητα της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων, δεδομένης της σημαντικής οικονομικής ενίσχυσης που προσφέρει η εταιρεία στο κόμμα. Τον Ιανουάριο, η Vancouver Sun υπέβαλε επικαιροποιημένη ανάλυση των οικονομικών συνεισφορών της Taseko, που ανήλθαν σε $ 110.000 από το 2009, τόσο από την Taseko όσο και από τον Διευθύντα Σύμβουλό της, Russ Hallbauer.

Σε απάντηση προς την έκθεση της ομάδας αναθεώρησης, η Taseko ξεκίνησε δικαστική διαδικασία για την επανεξέταση των συμπερασμάτων της ειδικής ομάδας και τη διαδικασία αναθεώρησης, υποστηρίζοντας η ομάδα υπέπεσε σε πλάνη σχετικά με τα συμπεράσματά τηςκαι κατηγορώντας την για διαδικαστικές αδικίες. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Παρατηρητηρίου Εξορύξεων του Καναδά, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι και σημαίνουν χάσιμο χρόνου και πόρων για την εταιρεία, τα δικαστήρια, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την εθνική κυβέρνηση των Tŝilhqot’in, και άλλων.

«Αναρωτιόμαστε γιατί οι επενδυτές της Taseko θα επέτρεπαν στην εταιρεία να συνεχίσει να δαπανά χρήματα για ένα έργο το οποίο έχει πλέον δύο φορές πεθάνει» αναρωτήθηκε ο Hart. Το Παρατηρητήριο Εξορύξεων του Καναδά καλεί την εταιρεία να αποσύρει τη μήνυση και να προχωρήσει σε άλλες προοπτικές.