Δημοσιεύματα

«Μισθοφόροι» εναντίον Eldorado και άλλα παραμύθια

Από το Alterthess

Αν δεν ήταν τόσο θλιβερό θα ήταν πολύ αστείο και ευτυχώς οι κάτοικοι στην Χαλκιδική έχουν αρκετό χιούμορ για να αντέξουν τα σουρεαλιστικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας . Σύμφωνα με αυτά μια ΜΚΟ χρηματοδοτεί ακτιβιστές για να δημιουργήσουν μισθοφορικό στρατό που θα οργανώσει το κίνημα της Χαλκιδικής. Μπορεί να σας φαίνεται αστείο αλλά αυτά έλεγαν το τελευταίο 24ωρο κάποια “αξιόπιστα” μέσα ενημέρωσης που τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας ως κόρη οφθαλμού…πετώντας τον καθημερινά στον κάλαθο των αχρήστων.

Η σαπουνόπερα λοιπόν που έστησαν οι μονταζιέρες της “αποκαλυπτικής” δημοσιογραφίας δεν είχε προφανώς άλλον στόχο από το να πλήξει το κίνημα της Χαλκιδικής και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά εγκλήματα που συντελούνται στο βουνό Κάκαβος από την Ελληνικός Χρυσός αλλά και από τις «εμπρηστικές» τελευταίες δηλώσεις του δημάρχου Αριστοτέλη Χρ. Πάχτα. Αλήθεια αυτές δεν τις είδαμε να παίζουν σε κανένα κανάλι. Γιατί άραγε; Είναι τόσο σύνηθες δήμαρχος να προειδοποιεί-απειλεί” ότι αν δεν ψηφιστεί υποστηρικτής των εξορύξεων (δηλαδή αυτός) οι εργαζόμενοι της εταιρείας ίσως να κάψουν κανένα χωριό;

Tα «αξιόπιστα» μέσα ενημέρωσης επιλέγοντας να σωπάσουν για ακόμη μία φορά απέναντι σε όσα διαδραματίζονται εδώ και δύο χρόνια στις Σκουριές βρήκαν “λαβράκι” με την εν λόγω ΜΚΟ προσπαθώντας να παρουσιάσουν το θέμα ως ένα παράδειγμα διαπλοκής των ΜΚΟ και πληρωμένων ακτιβιστών. Έτσι ειδαμε σε διάφορα site και κανάλια ευφάνταστους τίλους όπως “ΣΟΚ βρέθηκαν οι τύποι που κάνουν επεισόδια στις Σκουριές»,ΜΚΟ κατά της εξόρυξης χρυσού!, “Απ’ όλα έχει ο μπαξές: ΜΚΟ προσελάμβανε κόσμο για να διαμαρτύρεται στις Σκουριές!” και …άλλα παραμύθια.

Έλα που όμως αυτή η ΜΚΟ συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά νέους 18-30 ετών και απλά αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα των εξορύξεων στην Ελλάδα κάνοντας μια εναλλακτική έκθεση πάνω στο ζήτημα .

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δηλώνουν ότι όχι μόνο καμία σχέση δεν έχουν με την ΜΚΟ αλλά και ότι είναι τουλάχιστον γελοίο να θεωρούν κάποιοι ότι το κίνημα της Χαλκιδικής και οι δράσεις των κατοίκων μπορεί “να οργανώνονται” από εναν ακτιβιστή στο Βέλγιο.

Μάλιστα τα τελευταία δημοσιεύματα ανάγκασαν τους κατοίκους της Χαλκιδικής να στείλουν επιστολή στην ΠΟΕΣΥ και στην ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζοντας σε κάποιους δημοσιογράφους τον κώδικα δεοντολογίας και ότι αυτός επιβάλλει στους δημοσιογράφους να κάνουν έρευνα πριν δημοσιεύουν ό,τιδήποτε αλλιώς υπηρετούν την δημοσιογραφία της προπαγάνδας και της διαφθοράς.

Επιστολή στην ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ και σύσσωμο τον δημοσιογραφικό κόσμο

“Καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί το καινούργιο επεισόδιο της σαπουνόπερας της «αποκαλυπτικής είδησης» – μόνο πικρό γέλιο. Εδώ και ένα 24ώρο γίνεται σε συγκεκριμένα ΜΜΕ ακόμα μία προσπάθεια διαχείρισης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης πάνω στο θέμα των εξορύξεων στην Χαλκιδική.” σημειώνεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Συντονιστικού Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων Ακάνθου το οποίο ξεκαθαρίζει ότι “η υπόθεση αφορά μία Βελγική ΜΚΟ (CATAPA) ή οποία εστιάζει στην εξορυκτική βιομηχανία στην Λατινική Αμερική και αποφάσισε να ασχοληθεί και με το θέμα των εξορύξεων στην Ελλάδα – και συγκεκριμένα στην Χαλκιδική”. “Έτσι, αναζήτησε εθελοντή μέσω του Προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία» της ΕΕ, και συνεργάστηκε γι αυτόν το σκοπό με την οργάνωση «EUROPEAN VILLAGE». Το Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία» αφορά νέους 18 έως 30 ετών και καλύπτει τα έξοδα (διαμονή, διατροφή και μετακίνηση) μέχρι του ποσού των 636 ΕΥΡΩ το μήνα για το διάστημα συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα.”

“Το κίνημα κατά της επέκτασης των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην Χαλκιδική δεν έχει καμία συμμετοχή στην παραπάνω πρωτοβουλία, ούτε η εθελόντρια που επιλέχτηκε από την CAPATA για να καλύψει τη θέση μετέχει σε καμία επιτροπή αγώνα του κινήματος.” τονίζει ακόμη το Συντονιστικό αναφέροντας ότι “Από συγκεκριμένα ΜΜΕ παραποιούνται στοιχεία, συνδυάζονται με την επικαιρότητα και παρουσιάζονται ως παράδειγμα διαπλοκής ΜΚΟ και πληρωμένων ακτιβιστών στην περίπτωση της Χαλκιδικής. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και κατά τη μετάφραση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος της CATAPA γίνεται παραποίηση στοιχείων, αλλοιώνοντας το νόημα και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.”

“Είναι τουλάχιστον γελοίο να υπονοείται ότι οι δράσεις ενός κινήματος μπορούν «να οργανώνονται» από έναν εθελοντή στο Βέλγιο. Ο πραγματικός στόχος δεν μπορεί παρά να είναι το ίδιο το κίνημα κατά της επέκτασης των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της Ελντοράντο στη Χαλκιδική, με αιχμή του δόρατος την παραπληροφόρηση.” δηλώνουν οι κάτοικοιτης Χαλκιδικής επισημαίνοντας ότι “Αντί να γίνεται είδηση η «πληρωμένη σιωπή» απέναντι στη φωνή ενός κοινωνικού αγώνα, ή τα «πληρωμένα ενημερωτικά ταξίδια επίλεκτων δημοσιογράφων» και τα «διαφημιστικά ρεπορτάζ» που ακολουθούν, τα καθεστωτικά ΜΜΕ αποδεικνύουν ακόμα μια φορά ότι επιλέγουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.” “Ποιον εξυπηρετούν μ’ αυτόν τον τρόπο, αν όχι διαπλεκόμενα συμφέροντα;” διερωτώνται οι κάτοικοι καταλήγοντας “Θα γελάγαμε πολύ αν δεν ήταν τόσο θλιβερό”.

Καλούν τέλος, για άλλη μια φορά- όλες τις Ενώσεις των δημοσιογράφων και τον κάθε δημοσιογράφο να τηρήσει τον δικό κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης.

ΠΟΕΣΥ:Ό, τι λάμπει δεν είναι χρυσός

“Με αφορμή δημοσιεύματα που επιχειρούν να συνδέσουν το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής με την υπόθεση των «αμαρτωλών ΜΚΟ», το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας ο δημοσιογράφος οφείλει «να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει» και να μη δημοσιεύει ανεξέλεγκτα ό,τι διοχετεύεται.”τονίζει η ΠΟΕΣΥ

“Κι ακόμη, «να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας» Κάτι που προφανώς δεν συνέβη στα «ρεπορτάζ» για το συγκεκριμένο θέμα. Ό,τι «λάμπει», δεν είναι χρυσός!”

Σ.Π.