Δημοσιεύματα

Αναβολή πήρε η δίκη των 4 κάτοικων της Χαλκιδικής για την «Τσικνοπέμπτη της καταστολής»

Από το Alterthess

Αναβολή για τις 12 Δεκεμβρίου του 2014 πήρε η  δίκη των 4 κατοίκων της Χαλκιδικής στων οποίων τα σπίτια είχαν εισβάλλει άνδρες της ασφάλειας των ΕΚΑΜ και των ΟΠΚΕ την μέρα της Τσικονοπέμπτης μετά το “καρναβάλι καταστολής” που είχε προηγηθεί με την εισβολή της αστυνομίας στην Ιερισσό,τα δακρυγόνα και τα χημικά ακόμη και στο προαύλιο του σχολείου. Η δίκη αναβλήθηκε λόγω απουσίας για επαγγελματικούς λόγους συνηγόρων των κατοίκων.

dsc07677_0Οι τέσσερις κάτοικοι κατηγορούνται για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου, παράνομη κατοχή κροτίδων και παράβαση άρθρο 76 παρ1,2 του νόμου 4070/2012.Συγκεκριμενα προκειται για παραβαση του νομου περι οπλων και εκρηκτικων, νομου περι φωτοβολιδων και πυροτεχνηματων, και του νόμου περι ρυθμίσεων ηλεκτρονικων επικοινωνιων αντιστοιχα. Πρόκειται για πλημμεληματικές κατηγορίες οι οποίες δεν σχετίζονται με την επίθεση που είχε δεχτεί το εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός τον Φεβρουάριο του 2012. Να υπενθυμίσουμε ότι με πρόσχημα την επίθεση δεκάδες κάτοικοι της Χαλκιδικής είχαν συρθεί τις μέρες που ακολούθησαν σε πολύωρες ανακριτικές διαδικασίες με παράνομη λήψη γενετικού υλικού ενώ άλλοι είχαν “απαχθεί” από την αστυνομία για αρκετή ώρα μακρυά από τους συγγενείς τους.

Η δίκη είχε πάρει ήδη μία αναβολή από τις 20 Μαρτίου όταν οι 4 κάτοικοι είχαν περάσει από αυτόφωρο. Οι δικηγόροι είχαν ζητήσει τότε την αναβολή για κρείσσονες λόγους καθώς δεν είχαν τότε δοθεί απαντήσεις από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σχετικά με το αν οι ραδιοπομποί που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων και οι οποίοι κυκλοφορούν στο εμπόριο και χρησιμοποιούνται ευρέως από κηνυγούς και ψαράδες είναι νόμιμοι.

“Οι τέσσερις κάτοικοι προσήχθησαν οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα μετά από κληση που δέχθηκαν απο την αστυνομία ενώ στη συνεχεια εξελιχθηκαν τα γνωστά πλέον γεγονότα με την εισβολή ΜΑΤ και ΕΚΑΜ στο χωριό της Ιερισσού . Αξιοσημείωτο είναι ότι οι οικογένειές τους έγιναν μάρτυρες του γεγονότος ότι οι κάτοικοι κρατούνταν σε ένα βαν της αστυνομίας καθ`όλη τη διάρκεια της εισβολης της αστυνομίας στα σπίτια τους η οποία έγινε κάτω από απάνθρωπες συνθήκες που έχουν καταδικαστεί και από την Διεθνή Αμνηστία. Οι κάτοικοι κρατήθηκαν μέχρι το επόμενο πρωί- μέχρι τις 4 τα ξημερώματα -και ενώ για είκοσι ώρες δεν είχαν δυνατότητα επαφής με δικηγόρο” αναφέρει η Α.Βαφίδου μιλώντας στο alterthess.gr

Σχετικά με τα 2 όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι των κατηγορουμένων η κ. Βαφίδου τονίζει ότι το ένα από αυτά ήταν αντίκα ενώ το άλλο ήταν οξυδωμένο και δεν είχε λειτουργικό ρόλο.

Για το ζήτημα αυτό ο Σ.Καραβασίλης συνήγορος ενός εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων τόνισε από την πλευρά του ότι πρόκειται για όπλα κυνηγετικά, και για ασύρματους πομποδέκτες που χρησιμοποιούνται στην αλιεία. Επίσης τόνισε ότι σύμφωνα με την βαλλιστική εξέταση που είχε γίνει τα όπλα δεν σχετίζονται με την επίθεση στο εργοτάξιο στις Σκουριές. Από την ποινική δίωξη παρέμεινε μόνο η κατηγορία για κατοχή όπλόυ χωρίς άδεια.

Σχετικά με την εισβολή στα σπίτια των κατοίκων και την διαδικασία που ακολούθησε ο ίδιος επεσήμανε “Αυτοί οι τρόποι εφαρμόζονται όταν έχουμε να κάνουμε με κάποιον επικίνδυνο και όχι σε περιπτώσεις που αναζητείται η αλήθεια”

Έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής πραγματοποίησαν συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους 4 συναγωνιστές τους φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην καταστολή που δέχεται ο αγώνας των κατοίκων ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.