Ανακοινώσεις

11/12 – Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

International_Mountain_Day

 

Από το 2002, η 11η Δεκεμβρίου ορίστηκε από τον Ο.Η.Ε. ως «Παγκόσμια Ημέρα του Βουνού». Φέτος η θεματική αυτής της μέρας είναι «Βουνά : Το κλειδί για ένα Βιώσιμο Μέλλον»

 

 

Από τον O.H.E:

2013 Θέμα : «Βουνά : Το κλειδί για ένα Βιώσιμο Μέλλον »

Καλύπτοντας περίπου το 27% της επιφάνειας της γης , τα βουνά παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην πορεία του κόσμου προς την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη. Δεν παρέχουν μόνο τροφή και ευημερία σε 720 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στα βουνά όλου του κόσμου, αλλά έμμεσα ωφελούν δισεκατομμύρια άλλους.

Ειδικότερα, τα βουνά παρέχουν γλυκό νερό, ενέργεια και τροφή – πόρους που θα είναι όλο και πιο σπάνιοι στις επόμενες δεκαετίες. Ωστόσο, οι ορεινές κοινωνίες παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά φτώχειας και τα βουνά είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην αλλαγή του κλίματος, την αποψίλωση των δασών, την υποβάθμιση του εδάφους και τις φυσικές καταστροφές.

Η πρόκληση είναι να προσδιοριστούν οι νέες και βιώσιμες ευκαιρίες που μπορούν να ωφελήσουν τόσο τις ορεινές όσο και τις πεδινές κοινότητες και να συμβάλλουν στην εξάλειψη της φτώχειας, χωρίς υποβαθμίζονται τα ευαίσθητα ορεινά οικοσυστήματα.

Η δέσμευση και θέληση να προχωρήσει αυτός ο σκοπός, ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Έτους του Βουνού το 2002, και τα βουνά έχουν αποκτήσει αυξανόμενη σημασία στην ημερήσια διάταξη σε όλα τα επίπεδα .

Αυτό οδήγησε επίσης στην έγκριση του ψηφίσματος 57/245, κατά την οποία η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. όρισε την 11η Δεκεμβρίου σαν διεθνή “Ημέρα του Βουνού”, και ενθάρρυνε τη διεθνή κοινότητα για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλα τα επίπεδα ώστε να τονιστεί τη σημασία της αειφόρου ανάπτυξης στο βουνό.