Δημοσιεύματα / Κινήματα

Το Ρουμανικό κοινοβούλιο απορρίπτει το νέο πλαίσιο εξορύξεων

Από το Reuters

* Η Gabriel Resources περίμενε 14 χρόνια για έγκριση

* Οι επικριτές λένε ότι η ανάπτυξη του ορυχείου θα μπορούσε να βλάψει το περιβάλλον

* Το εξορυκτικό σχέδιο ισχυρίζεται ότι στόχος είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας σε φτωχή περιοχή

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ , 10 Δεκεμβρίου (Reuters) – Η Κάτω Βουλή της Ρουμανίας απέρριψε την Τρίτη τις προτεινόμενες αναθεωρήσεις στη γενική μεταλλευτική νομοθεσία, που θα επέτρεπε στην καναδική εξορυκτική εταιρεία Gabriel Resources να προχωρήσει με το σχέδιο να δημιουργήσει το μεγαλύτερο, ανοιχτού τύπου, ορυχείο χρυσού της Ευρώπης.

Η Gabriel περίμενε για περισσότερα από 14 χρόνια, να εγκριθεί η χρήση κυανίου, ώστε να εξορύξει περίπου 314 τόνους χρυσού και 1.500 τόνους αργύρου στη μικρή πόλη των Καρπαθίων Rosia Montana. Το κράτος κατέχει μειοψηφικό μερίδιο στο ορυχείο .

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν πριν από την ψηφοφορία έξω από το κοινοβούλιο, καθώς και στην βορειοδυτική πόλη Cluj, φωνάζοντας » Σώστε τη Rosia Montana» και ζητώντας από τους νομοθέτες να ψηφίσουν εναντίον των αλλαγών στη μεταλλευτική νομοθεσία.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η κυβέρνηση του αριστερού Πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, ενέκρινε ένα νόμο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για το συγκεκριμένο έργο, κίνηση η οποία προκάλεσε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα και οδήγησε το κοινοβούλιο να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Στη συνέχεια η Ολομέλεια αναθεώρησε τη νομοθεσία για τον τομέα των εξορύξεων, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων που έχουν εφαρμογή σε εξορύξεις χρυσού. Η Gabriel δήλωσε ότι ελπίζει το κοινοβούλιο θα περάσει γρήγορα τις αναθεωρήσεις, επιτρέποντάς της να αρχίσει τις εργασίες της το επόμενο έτος.

Ωστόσο, οι αλλαγές δεν εγκρίθηκαν την Τρίτη από την Κάτω Βουλή, η οποία είχε και τον τελευταίο λόγο, καθώς η απαιτούμενη απαρτία δεν επιτεύχθηκε.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιλέξει να εγκρίνει ένα νέο νομοσχέδιο για το ορυχείο χρυσού, ή το κοινοβούλιο θα μπορούσε να συντάξει νέα νομοθεσία σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αλλά προς το παρόν το προτεινόμενη ορυχείο χρυσού βρίσκεται σε αναμονή.

Η Gabriel Resources δε σχολίασε αμέσως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Ρουμανία θα πάρει $ 5.200.000.000 σε φόρους, δικαιώματα, υπηρεσίες και θέσεις εργασίας, ή περίπου τα τρία τέταρτα τού συνολικού οφέλους από το έργο, εκτίμηση που αμφισβητείται από διαδηλωτές και ΜΚΟ που αντιτίθενται στο σχέδιο.