Ψηφίσματα/Μηνύματα συμπαράστασης

Ψήφισμα της Ελληνικής Εταιρείας Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας και Κλινικής Νευροφυσιολογίας

Ψήφισμα της Ελληνικής Εταιρείας Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας και Κλινικής Νευροφυσιολογίας σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεταλλείων χρυσού Χαλκιδικής:

 

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2013

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου της Εταιρείας μας, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής 26-28/10/2013, η πλειοψηφία των μελών μας (150 παρόντες από 210 σύνολο) και η παμψηφία των παρόντων, αποφάσισε την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος, με τις εξής διαπιστώσεις:

  • Οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής θα είναι από σημαντικές έως καταστροφικές.

  • Οι επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής θα είναι μεσοπρόσθεσμες και μακροπρόθεσμες.

  • Οι συνέπειες των παραπάνω επιπτώσεων θα πλήξουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής, η οποία είναι τόπος καταγωγής του Αριστοτέλη, θρησκευτικό κέντρο (Άγιον Όρος) και μείζονος τουριστικής σημασίας.

  • Οι επιπτώσεις και οι αρνητικές συνέπειές τους στην περιοχή δε θα αφήσουν ανέπαφη την υπόλοιπη Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Βόρεια.

  • Η προσβολή του μέλους του Ελληνικού σώματος που είναι η Χαλκιδική και η Βόρεια Ελλάδα, εμπεριέχει δυνητικά τον κίνδυνο επέκτασης του τοπικού προβλήματος, αναδεικνύοντάς το σε εθνικό ζήτημα. Ως εκ τούτου απαιτεί εγρήγορση των συνειδήσεων, έκφραση της οποίας είναι και η έκδοση του παρόντος ψηφίσματος.

Για το Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας ΗΕΓραφίας & Κλινικής Νευροφυσιολογίας

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Κωνσταντινίδης Α. Κωδούνης

 

Ψήφισμα HCNS 2013(1)

 

Ψήφισμα HCNS 2013(2)