Δημοσιεύματα

Μεθοδεύσεις για διαχωρισμό του δήμου Αριστοτέλη προς όφελος των «χρυσοθήρων»

Αναδημοσίευση Alterthess

Έντονες φήμες κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις πιέσεις που ασκεί ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας και γενικότερα το κύκλωμα των υποστηρικτών της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές για διάσπαση του Δήμου Αριστοτέλη στα δύο: στα ορεινά χωριά (Μ. Παναγιά, Αρναία, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Βαρβάρα κ.α) και στα παραλιακά (Ιερισσός, Ν. Ρόδα, Ουρανούπολη κ.α)

Φυσικά ο λόγος είναι ότι οι υποστηρικτές της «Ελληνικός Χρυσός» θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως αν παραμείνει ο δήμος Αριστοτέλη ακέραιος, οι πιθανότητες να χάσει ο τωρινός δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές είναι μεγάλες. Η δημοτικότητα του Χρ. Πάχτα φαίνεται να πέφτει κατακόρυφα εξαιτίας της κοινωνικής αντίδρασης που έχει προκληθεί λόγω της με κάθε τρόπο υποστήριξης που έχει επιδείξει ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια στους «χρυσοθήρες» της περιοχής, περιφρονώντας τους αγώνες των κατοίκων που αντιστέκονται.

Επειδή όμως η διατήρηση του Χρ. Πάχτα ως δημάρχου κρίνεται εκ των ουκ άνευ από τους επιχειρηματικούς και κυβερνητικούς κύκλους, που πάση θυσία θέλουν να επιβάλλουν την επένδυση αυτή, «με κάθε κόστος», όπως πολλές φορές έχουν δηλώσει, ο διαχωρισμός του Δήμου Αριστοτέλη και η δημιουργία ενός δήμου «Ελντοράντο» φαίνεται τουλάχιστον προσωρινά να τους ευνοεί. Στα ορεινά χωριά ο συσχετισμός μεταξύ υποστηρικτών και αντιδρώντων στην επένδυση είναι διαφορετικός από τα παραλιακά παρά το γεγονός ότι και οι δύο περιοχές θα υποστούν τεράστια πλήγματα από τις εξορύξεις χρυσού, οι οποίες βέβαια δεν θα περιοριστούν στην περιοχή των Σκουριών αλλά θα επεκταθούν και σε άλλες όπως την Πιάβιτσα κτλ.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα αυτό κάνουν λόγο για πιέσεις εκ μέρους του Χρ.Πάχτα εδώ και ένα χρόνο περίπου προς τους άλλους δημάρχους αρχής γενομένης από την συνεδρίαση της ΚΕΔΕ τον περασμένο Μάιο. Οι περισσότεροι δήμαρχοι θεώρησαν τότε ανέφικτο το ενδεχόμενο της διάσπασης του Δήμου Αριστοτέλη υπό τον φόβο να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και για άλλες περιοχές στις οποίες εντοπίζονται ουσιαστικά προβλήματα από την συνένωσή περιοχών, λόγω του Καλλικράτη και στις οποίες οι αντιδράσεις είναι μεγάλες. Αλλά και στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη οι πιέσεις για διάσπαση του Δήμου Αριστοτέλη αντιμετωπίστηκαν αρνητικά από τους περισσοτέρους δημάρχους με το ίδιο ακριβώς επιχείρημα, της δημιουργίας φαινόμενου ντόμινου αντιδράσεων και σε άλλες περιοχές.

Όπως φαίνεται ο δήμαρχος Αριστοτέλη δεν καταφέρνει να πάρει την έγκριση των δημάρχων και για τον λόγο αυτό έχει ήδη προχωρήσει σε παρασκηνιακές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να καταφέρει να περάσει σε επικείμενο νομοσχέδιο το σπάσιμο του Δήμου. Συγκεκριμένα ο κίνδυνος που προκύπτει από τις παρασκηνιακές κινήσεις του Χρ. Πάχτα είναι να ενσωματωθεί αθόρυβα ο διαχωρισμός του Δήμου Αριστοτέλη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα κατατεθεί πιθανότητα αυτόν τον μήνα και θα αφορά την διάσπαση κάποιων νησιωτικών δήμων. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη διάκεινται ήδη θετικά σε μια τέτοιου τύπου λύση διοικητικής επιβολής της «επένδυσης» αδιαφορώντας προφανώς τόσο για τα ζητήματα διαπλοκής που προκύπτουν όσο και για την τεχνική επισκίαση ενός καταστροφικού σχεδίου που χωροταξικά θα αφορά το μέλλον του συνόλου των χωριών της Β.Α Χαλκιδικής. Ως γνωστόν η μόλυνση των νερών και η καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, η τοξική σκόνη (η οποία θα επηρεάσει ακόμη και την Θεσσαλονίκη) κ.α που θα προκαλέσουν οι εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές δεν πρόκειται σταματήσουν στα τεχνητά όρια ενός δήμου «Ελντοράντο»…