Δημοσιεύματα

Οι αγώνες θρέφουν τη νίκη

Του Παπαντωνίου Κώστα

Από την Αυγή

Οι «Γαλάτες» του Ρενέ Γκοσινί γίνονταν ανίκητοι χάρη στον μαγικό ζωμό του Πανοραμίξ. Οι «Γαλάτες» της Χαλκιδικής παίρνουν τη δύναμή τους από τους αγώνες. Το Καραβάνι Αλληλεγγύης και ενημέρωσης που ξεκίνησε πρωί Σαββάτου από την Ιερισσό με τελικό προορισμό την Αθήνα ολοκληρώθηκε χτες, αλλά δεν μένει ως μια κουραστική εμπειρία. Είναι ακόμα ένα βήμα προς τη νίκη ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Είναι μια σημαντική ψυχολογική τόνωση. «Η συγκίνηση που νιώσαμε ήταν πολύ μεγάλη. Ο κόσμος σε όλες τις πόλεις που περάσαμε, μας αγκάλιασε κι έδειξε ότι καταλαβαίνει το πρόβλημα. Το κυριότερο είναι ότι μας ‘όπλισε’ με ακόμα μεγαλύτερη θέληση και πάθος να παλέψουμε μέχρι τέλους», είπε στην «Αυγή» η Δέσποινα Χρυσούλη, κάτοικος του χωριού του αγώνα της Ιερισσού, κάνοντας το ταμείο της κινητοποίησης. Το Καραβάνι σταμάτησε σε πέντε πόλεις πριν πάρει τον δρόμο για την επιστροφή. Κατερίνη, Λάρισα, Βόλος, Λαμία και Αθήνα γνώρισαν από κοντά τα πρόσωπα των «τρομοκρατών». Έμαθαν για την καθημερινότητά τους, για τα ανέμελα χρόνια που έζησαν χωρίς το βάρος κάποιας οικολογικής και οικονομικής καταστροφής και για τις μάχες που δίνουν οι κάτοικοι.

«Έκανε αναστροφή στην Εθνική και ήρθε μαζί μας»

Κιόσκια, φαγητά από τοπικούς συνεταιρισμούς και συλλογικότητες, αλλά κυρίως καλή διάθεση και χαμόγελο αντίκρισαν οι ακτιβιστές στην Κατερίνη το Σάββατο. Στην πόλη μπήκαν φωνάζοντας «Και στην Κατερίνη ήρθαν οι «Γαλάτες» – Είμαστε αγωνιστές και όχι τρομοκράτες» με τον κόσμο να χειροκροτεί. Ακολούθησαν οι ομιλίες που εξηγούσαν την κατάσταση πάνω στον Κάκαβο, ομιλίες συμπαράστασης, πορεία μέσα στην Κατερίνη και συζητήσεις με τους ντόπιους. Το μοτίβο, ομιλίες-πορεία, επαναλήφθηκε και στις επόμενες πόλεις. Κοινά σημεία αναφοράς η μαζικότητα και η αλληλεγγύη. Στον Βόλο μια συνταξιούχος εκπαιδευτικός έδωσε 50 ευρώ για την ενίσχυση του αγώνα, ενώ έξω από την Λαμία οδηγός φορτηγού άκουσε στο ράδιο για την κινητοποίηση και επέστρεψε για να συμμετέχει στην πορεία, ήταν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για αντίστοιχες προσπάθειες στην περιοχή τους και για ενωμένο αγώνα ενάντια στις εταιρείες. Στη Λάρισα ήταν οι κάτοικοι του Τυρνάβου που αγωνιζόταν για το νερό που πλέον πρέπει να πληρώνουν με χρυσάφι. Στον Βόλο σοκ προκάλεσε η μαρτυρία του Β. Γαλανόπουλου (επιτροπή αγώνα για το νερό) ότι 30 εκατομμύρια ευρώ δίνονται κάθε χρόνο σε εμφιαλωμένα νερά, λόγω κακοτεχνιών και εξυπηρέτησης των συμφερόντων της βιομηχανίας από την ΕΥΑΘ, ενώ στην Κατερίνη οι ντόπιοι έδιναν κουράγιο, λέγοντας ότι και κείνοι στο παρελθόν κατάφεραν να αποτρέψουν μεγάλη μόλυνση στον Όλυμπο.

«Ζωντάνεψαν παλιές φιλίες»

Κάτοικοι από την Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα, την Ουρανόπουλη, τη Μεγάλη Παναγιά, την Ορμυλία, τον Σταυρό, την Αμουλιανή ήταν στα τέσσερα πούλμαν που κατέβηκαν από τη Χαλκιδική. Ήταν μια μεγάλη παρέα. Το ‘βλεπες στις παρέες τους, το άκουγες στις λίγες ώρες που προλάβαιναν να βάλουν μια μπουκιά στο στόμα τους, το αισθανόσουν όταν τραγουδούσαν όλοι μαζί στα λεωφορεία. «Μπορεί πολλά να μας χωρίζουν, αλλά είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν», μας είπε ο Γιάννης Δουλάκης, κάτοικος στα Νέα Ρόδα, θεολόγος. «Ζωντάνεψαν παλιές φιλίες, ο αγώνας μάς έφερε κοντά, αλλά και γι’ αυτό τον λόγο συνεχίζεται».

Μην ξεχνάμε κάτι. Οι αγωνιστές της Χαλκιδικής δεν γεννήθηκαν επαναστάτες. Κατάφεραν, όμως, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να δρουν και να αποφασίζουν συλλογικά. Κανενός ο λόγος δεν είναι πάνω απ’ του άλλου και δεν μετράει περισσότερο. Έτσι, ο θεολόγος, ο περιπτεράς, ο αγρότης, ο οικοδόμος, ο δικηγόρος βάζουν ο καθένας από κάτι. Κάπως έτσι γεννήθηκε και η ιδέα για το Καραβάνι. «Κάπως έτσι θα ‘ρθει κι η νίκη».

«Ακούραστοι είστε»: Ακούραστοι και χαρούμενοι

Ήταν μία από τις φράσεις που άκουγαν συχνά από τον κόσμο. Παρ’ ότι τρεις μέρες συνεχώς στο πόδι, με τις οικογένειες πίσω στα χωριά και τις έγνοιες να τρέχουν, εκείνοι απτόητοι. Η Λόλα, μητέρα τριών παιδιών, μπροστά με την ντουντούκα και οι υπόλοιποι από πίσω να φωνάζουν συνθήματα, να χειροκροτούν, να προκαλούν ρίγος με το «Πότε θα κάμει ξαστεριά» στο τέλος κάθε πορείας. Στην Αθήνα, την τελευταία μέρα πριν γυρίσει το Καραβάνι πίσω, οι δράσεις ήταν ακόμα περισσότερες. Πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία της El Dorado, συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, πορεία στο Σύνταγμα μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι δίνουν τον δικό τους μεγάλο αγώνα, ήταν τα τρία κύρια πιάτα του μενού. «Ακούραστοι είστε», ακούσαμε ξανά να τους λένε, όταν όλα είχαν τελειώσει. «Χαρούμενοι», απαντούσαν εκείνοι. Μαζί τους από την αρχή μέχρι και το τέλος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντοπίτισσα, Κατερίνα Ιγγλέζη.

Συμπαράσταση Παπαδημούλη, Χαλβατζή, Τρεμόπουλου
Η πρωτοβουλία έσπασε τα στεγανά της ενημέρωσης

Η εικόνα του πάνελ στην ΕΣΗΕΑ ήταν ένα ακόμα από τα πολλά θετικά που έφερε το Καραβάνι. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, αγωνιστές από την επιτροπή αλληλεγγύης της Χαλκιδικής και της Αθήνας και η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσαν όλοι μαζί την αντίθεσή τους στην εξόρυξη. «Το κράτος αρνείται να τηρήσει τη νομιμότητα», κατήγγειλε ο Δ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας ότι «η ενημέρωση είναι ελεγχόμενη και εξυπηρετεί συμφέροντα και γι’ αυτό χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία». Ο Σπύρος Χαλβατζής τάχθηκε ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος τόνισε ότι «είμαστε κομμάτι αυτού του αγώνα», ενώ η Ρεβέκκα Χαρμς, όταν ρωτήθηκε για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει, ανέφερε «Θα καλέσω τον κ. Σαμαρά να έρθει πάνω στο βουνό να δει την καταστροφή που γίνεται». Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ο Σ. Χαλαβατζής μίλησε και στο left.gr, αναφέροντας ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει τον αγώνα που δίνεται στη Χαλκιδική, καθώς «το συλλογικό συμφέρον δεν έχει ουδεμία σχέση και είναι ριζικά αντίθετο με τα συμφέροντα των μονοπωλίων». Χαιρετισμό απηύθυναν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι «φίλοι της φύσης» κ.ά.

Νέα εκδήλωση για τις Σκουριές στη Θεσσαλονίκη

Συζήτηση με θέμα: «Καταπολεμώντας τις ‘Σκουριές’ μιας εξόρυξης που δεν θα γίνει ποτέ!» θα γίνει την άλλη Δεύτερα στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση διοργανώνει η ομάδα «Δικηγόροι Θεσσαλονίκης ενάντια στους χρυσοθήρες». Η συζήτηση θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο «Καθηγητής Ιωάννης Μανωλεδάκης» στις 6 το απόγευμα.