Δημοσιεύματα

Το Καραβάνι στη Λαμία

Από efthia.gr

Η Λαμία αγκάλιασε το καραβάνι από τη Χαλκιδική

Ακριβείς στο ραντεβού τους με τους κατοίκους και συναγωνιστές της Λαμίας, τα μέλη από το Καραβάνι Αλληλεγγύης και Ενημέρωσης των κατοίκων της Χαλκιδικής, ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από τις εύφορες περιοχές τους, έφθασαν στην πλατεία Διάκου στις 6 το απόγευμα.

karavaniΣτόχος αυτών των ανθρώπων, να ενημερώσουν όλη την Ελλάδα για τους αγώνες τους, καθώς «…δεν είναι τα πράγματα όπως τα παρουσιάζουν τα μεγάλα ΜΜΕ και η κυβέρνηση».

Στο εργατικό κέντρο βρέθηκαν εκπρόσωποι και πολλά μέλη των παρακάτω φορέων: Όμιλος Φίλων του Δάσους, Κίνηση Πολιτών για τη Σωτηρία της Οίτης, Μαλιακός S.O.S., Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία, Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας, Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς, Συλλογικότητες Λαμίας, Αντιφασιστικό Μέτωπο Λαμίας.

Karavani1Όλοι τους ανεξαιρέτως εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους απέναντι στο δίκαιο, όπως τον χαρακτήρισαν αγώνα και ευχήθηκαν καλή δύναμη και καλούς αγώνες.

Παρόντες στις ομιλίες στο εργατικό κέντρο η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Αικατερίνη Ιγγλέση και οι συνάδελφοι της Βασίλης Κυριακάκης και Γιάννης Σταθάς.

karavani2

Από την πλευρά των ανθρώπων της Χαλκιδικής πρώτη μίλησε η Ειρήνη Μάρκου, που μεταξύ άλλων είπε «προσπαθώ σε αυτή την ηλικία να αποδείξω ότι δεν είμαι τρομοκράτης, ότι αυτό που κάνω είναι για το καλό των παιδιών μου και των παιδιών τους….Δεν ξέρω αν θα αλλάξω τον κόσμο αλλά μέχρι να κλείσω τα μάτια θα προσπαθώ όσο μπορώ να τον κάνω καλύτερο», προκαλώντας ακόμη και δάκρυα σε ορισμένους συνοδοιπόρους της.

karavani3

Περίπου 200 άτομα με τέσσερα λεωφορεία συμμετέχουν στο Καραβάνι, που χθες με σταθμούς σε Κατερίνη-Λάρισα και σήμερα Βόλο και Λαμία, κατευθύνεται ήδη για την Αθήνα.

Αύριο στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν μεγάλη πορεία-διαμαρτυρία στο Σύνταγμα ελπίζοντας ότι θα βρουν επιτέλους πρόθυμα αυτιά.

karavani4

Η παρουσία των ανθρώπων της Χαλκιδικής και όσων τους υποδέχτηκαν σήμερα στη Λαμία, ολοκληρώθηκε με ειρηνική πορεία στις πλατείες της πόλης με κύριο σύνθημα την αντίθεσή τους στην καταστροφή της Χαλκιδικής.

 

 

 

 

 

Από Altpress Φθιώτιδα

Το καραβάνι των κατοίκων της Χαλκιδικής στη Λαμία- Συγκέντρωση αλληλεγγύης και πορεία (Βίντεο +φωτορεπορτάζ)

DSC_0075-347x176Στη πόλη της Λαμίας βρέθηκε τη Κυριακή 24 Νοεμβρίου  το  «καραβάνι αλληλεγγύης των και ενημέρωσης φορέων και κατοίκων της Χαλκιδικής», που χρόνια τώρα κάνουν ένα μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. στο δάσος των Σκουριών .  Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής εναντίον των μεταλλείων χρυσού δεν είναι μόνον ένας αγώνας να προστατεύσουν το περιβάλλον και να υπερασπιστούν τον τόπο τους απέναντι στις ληστρικές διαθέσεις των ιδιωτικών εταιρειών. Είναι ένας αγώνας αξιοπρέπειας, ένας αγώνας να υπερασπιστούν τον κοινωνικό-δημόσιο πλούτο και να ασκούν κυριαρχία στον τόπο τους. Η αντίσταση τους στα καταστροφικά σχέδια των εταιρειών, τους έχει φέρει αντιμέτωπους με απίστευτη κρατική καταστολή, αστυνομική βία, διώξεις, φυλακίσεις, συκοφάντηση, φίμωση, ποινικοποίηση. Κι όμως αντέχουν και συνεχίζουν «να διεκδικούν δυναμικά το δικαίωμα στη ζωή και το όνειρο», όπως λένε οι ίδιοι.

Σε μια προσπάθεια  να ενημερώσουν τους πολίτες για τον αγώνα τους 250 άτομα με 4 λεωφορεία ξεκίνησαν από τη Χαλκιδική και διασχίζουν την Ελλάδα  ζητώντας συμπαράσταση στον αγώνα τους. Τελικός  προορισμός του «καραβανιού  αλληλεγγύης των φορέων και κατοίκων της Χαλκιδικής» είναι η Αθήνα, όπου το απόγευμα της Δευτέρας 25/11 θα πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή.

Στη Λαμία τους υποδέχτηκαν τοπικοί περιβαλλοντικοί φορείς του νομού και πολίτες   και έγινε ενημερωτική συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε  πορεία διαμαρτυρίας με πανό και συνθήματα  στο κέντρο της Λαμίας. Οι φορείς που συμμετείχαν ήταν η Κίνηση Πολιτών για τη Σωτηρία της Οίτης, ο Όμιλος Φίλων του Δάσους, η Κίνηση Πολιτών «Μαλιακός S.O.S», οι Συλλογικότητες Λαμίας και το Αντιφασιστικό Μέτωπο Λαμίας.Επίσης οι αυτοδιοικητικές κινήσεις «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία», η «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας» και το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς». Παρόντες ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακάκης Βασίλης και Σταθάς Γιάννης  ενώ στο καραβάνι αλληλεγγύης συμμετείχε και η βουλευτής Χαλκιδικής  Αικ. Ιγγλέση.  Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι από  τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τους Οικολόγους Πράσινους και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.