Δημοσιεύματα

Φρένο από το Βουκουρέστι στις ρουμανικές «Σκουριές»

Από την Ελευθεροτυπία

Απόρριψη του νομοσχεδίου για την αμφιλεγόμενη επένδυση εξόρυξης χρυσού στην περιοχή Ρόσια Μοντάνα των Καρπαθίων στην ειδική επιτροπή που εξετάζει το θέμα, αποφάσισαν ομόφωνα οι κυβερνητικοί εταίροι στη Ρουμανία τη Δευτέρα.

romania1-thumb-medium

Φωτογραφία: Reuters

«Το σχέδιο θα απορριφθεί, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για την υιοθέτηση ενός υγιούς και διαφανούς νομοθετικού πλαισίου, υποστηριζόμενου από κριτήρια» δήλωσε ο Κρ. Αντονέσκου, πρόεδρος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) της Ρουμανίας και συμπρόεδρος της κυβερνώσας συμμαχίας, της Σοσιαλιστικής Φιλελεύθερης Ένωσης (USL).
Η επένδυση στη Ρόσια Μοντάνα αφορά την κατασκευή του μεγαλύτερου ανοιχτού ορυχείου εξόρυξης χρυσού της Ευρώπης, από την κοινοπραξία καναδικών και ρουμανικών συμφερόντων Rosia Montana Corporation, στην οποία η καναδική εταιρεία Gabriel Resources κατέχει ποσοστό 80,69% και το ρουμανικό κράτος 19,31%.
Στις 9 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή νομικών υποθέσεων της ρουμανικής Γερουσίας εξέδωσε ομόφωνη αρνητική γνώμη για το σχέδιο νόμου, που αφορά στο έργο του χρυσωρυχείου.
Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν έντονα, προειδοποιώντας ότι η περιβαλλοντική καταστροφή από την εξόρυξη χρυσού θα είναι ανυπολόγιστη. Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν στο πλευρό τους, εδώ και μήνες, σε διάφορες πόλεις της Ρουμανίας.

romania2-thumb-medium

Φωτογραφία: Reuters

Ο ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί τον διάλογο με τους διαδηλωτές και ότι δεν συμφωνεί με το έργο, ωστόσο έχει εκφράσει και την ανησυχία μήπως οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της Rosia Montana, στείλουν λανθασμένο μήνυμα στους ξένους επενδυτές.
Τον Οκτώβριο, ο Β. Πόντα είχε εκφράσει την πρόθεσή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το χρυσωρυχείο, έπειτα από την ολοκλήρωση της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, υποδεικνύοντας τον πρόεδρο της χώρας Τράιαν Μπασέσκου ως τον βασικό υπέρμαχο της επένδυσης. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η κοινοπραξία τα τελευταία εννέα χρόνια είχε λάβει από τον κ.Μπασέσκου διαβεβαιώσεις για την προώθηση του έργου και δημόσιες δηλώσεις στήριξης.
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ