Ψηφίσματα/Μηνύματα συμπαράστασης

Ψήφισμα από συλλόγους και φορείς της Κέρκυρας

Ψήφισμα

Συμπαράστασης και Αλληλεγγύης στους κατοίκους της Χαλικιδικής που είναι αντίθετοι στην εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού από την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ»

«Οι Σύλλογοι και φορείς της Κέρκυρας χαιρετίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής που συνεχίζουν σθεναρά και αποφασισμένα τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην παράδοση του ορυκτού πλούτου της περιοχής στους ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους και την καταστροφή του περιβάλλοντος που θα φέρει η μεταλλουργία χρυσού της «Eldorado» (μητρική της «Ελληνικός Χρυσός»).

Συμπαραστεκόμαστε στον όμορφο τούτο αγώνα για την Ζωή και το μέλλον των κάτοικων της Χαλκιδικής, και καταδικάζουμε το κλίμα αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας που εφαρμόζεται από τη συγκυβέρνηση με αφορμή την προβοκάτσια, που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.

Καταδικάζουμε τους μηχανισμούς καταστολής του κράτους. Την σωρεία περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, καταχρηστικής συμπεριφοράς και παραβίασης δημοκρατικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Αστυνομίας σε βάρος κατοίκων της περιοχής, την πολιορκία των χωριών και τις επιθέσεις με χημικά σε βάρος των κατοίκων, τις ρίψεις τους μέσα στο σχολείο, τις μαζικές προσαγωγές, τις πολύωρες κρατήσεις και ανακρίσεις ακόμη και μικρών παιδιών, την παράνομη λήψη γενετικού υλικού. Γενικευμένη συμπεριφορά σε όποιον αντιτίθεται στην συγκεκριμένη εκμετάλλευση. Μηχανισμοί που στηρίζονται και υπαγορεύονται από την δικομματική κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να επιβάλει την ληστρική επένδυση σηματοδοτώντας με την στάση της ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» που συνοδεύει την πολιτική – οδοστρωτήρα των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού, θα τσακίζει κάθε αντίσταση. Ανάλογες καταστάσεις με την εξόρυξη χρυσού και ανάλογα περιστατικά ζούμε (και θα ζήσουμε) και σε άλλες περιοχές της χώρας (Λευκίμμη-Τεμπλόνι-Κερατέα κα)

Αυτός ο αγώνας επιβάλλεται να πάρει πανελλαδικά χαρακτηριστικά. Να συνενωθεί και να συντονιστεί από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, γιατί ο ορυκτός πλούτος, ο φυσικός πλούτος, όπου κι αν βρίσκεται, στη Χαλκιδική, στην Κρήτη, στην Κέρκυρα ή την Ρόδο, ανήκει σε όλο το λαό, και είναι λαϊκή περιουσία.

Η όποια αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου θα πρέπει να γίνεται με βάση τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος, με αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και με πλήρη κοινωνική συναίνεση και όχι με μόνο σκοπό την αύξηση των κερδών των πολυεθνικών.

Ο αγώνας της Χαλκιδικής είναι αγώνας όλων μας!»

Πρωτοβουλία Αγώνα «ΙσSOS»

Πρωτοβουλία Αγώνα «Αλυκές»

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ερημίτης

Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας

Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας

Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου Κέρκυρας

Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών

Σωματείο Οικοδόμων

Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων

ΕΛΜΕ Κέρκυρας

ΣΕΠΕ Κέρκυρας

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών

Λαϊκή Επιτροπή Λευκίμμης