Ψηφίσματα/Μηνύματα συμπαράστασης

Μήνυμα αλληλεγγύης από το Corcoesto της Γαλικίας

Αλληλεγγύη στον αγώνα σας

και ιδιαίτερα για το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.

Αλληλέγγυες αγκαλιές από την Corcoesto

Γεια σας από την Plataforma pola Defensa της Corcoesto e Bergantiños.

Corcoesto είναι ένα μικρό χωριό στην επαρχία της Λα Κορούνια, στην περιοχή των Bergantiños, που βρίσκεται στην αυτόνομη κοινότητα της Γαλικίας, στη βορειοδυτική Ισπανία. Οι κάτοικοι του Corcoesto και Bergantiños είναι πολύ φιλικοί και φιλόξενοι, που ζουν από τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη δασοκομία, την αλιεία και τον τουρισμό .

Παρακολουθούμε τον αγώνα σας με τεράστιο σεβασμό και μεγάλο θαυμασμό. Αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή και το Ελληνικό Δημόσιο. Τα πιο ειλικρινή συγχαρητήριά μας για τη δύναμή σας και την υπεράσπιση της γης και των πόρων της φύσης που κληρονομήσαμε και πρέπει να κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενιές.

Όπως ίσως γνωρίζετε, αγωνιζόμαστε κι εμείς ενάντια σ΄ένα προτεινόμενο σχέδιο ανοιχτής εξόρυξης χρυσού, με τη χρήση τεραστίων ποσοτήτων κυανίου, σε εδάφη πλούσια σε αρσενικό, στο υπέροχο και γοητευτικό χωριό μας Corcoesto, η οποία εξόρυξη δεν θα επηρεάσει μόνο την Corcoesto, αλλά όλη την περιοχή των Bergantiños, καταστρέφοντας όλες τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και καταστρέφοντας τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από αυτές .

Για άλλη μια φορά μιλάμε για μια καναδική εταιρεία εξόρυξης – Edgewater Exploration – η οποία στοχεύει στην εξαφάνισή μας, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων (οικονομική κρίση , υποσχέσεις θέσεων εργασίας – προσωρινές πολύ λιγότερες από αυτές που προσφέρουν οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις – σχέσεις με τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές καθώς και με ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διαφημιστικές εκστρατείες, εξαγορά διαθηκών, επιθέσεις σε επαγγελματίες και συγγραφείς επιστημονικών εκθέσεων που δεν ευνοούν για τα συμφέροντά τους κ.α. )

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση της Γαλικίας έχει σταματήσει το έργο της εξόρυξης για δεύτερη φορά ( Ιούλιο και Οκτώβριο 2013), μόνο όμως λεκτικά και επικαλούμενη αποκλειστικά οικονομικούς λόγους (περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί λόγοι δεν αναφέρονται στην προφορική δήλωση της κυβέρνησης της Γαλικίας). Είμαστε όμως πολύ προσεκτικοί και να φοβόμαστε ότι η τελική απόφαση μπορεί να υπαγορευτεί έτσι ώστε να μη βλάψει τα συμφέροντα της εξορυκτικής εταιρείας , η οποία απείλησε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη δικαστήριο για να διεκδικήσει τα δικαιώματά της.

Εν τω μεταξύ συνεχίσουμε τον αγώνα μας (με διαδηλώσεις, εκστρατείες για την ενημέρωση των πολιτών, συλλογή στήριξης από την επιστημονική κοινότητα, αγωγές, με την αποστολή δελτίων τύπου, με τη συμμετοχή μας σε ένα ντοκιμαντέρ συμβάσεις που χρηματοδοτείται από τον κόσμο και με την παρουσία μας σε όλα αυτά τα γεγονότα όταν μας είναι δυνατό. Ευτυχώς, οι άνθρωποι ενημερώνονται και συνειδητοποιούν τί συμβαίνει, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της στήριξης αλλά συνειδητοποιούμε ότι το δρόμος είναι ακόμη μακρύς και επίπονος. Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι να ακυρωθεί πλήρως το έργο και να φύγει για πάντα η μεταλλευτική εταιρεία.

Με αυτό το σύντομο μήνυμα θέλουμε να δείξουμε τη απόλυτη στήριξή μας στον αγώνα σας και την προθυμία μας να συνεργαστούμε μαζί σας όπως μπορούμε .

ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΣΩΣΤΕ το Corcoesto ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ ¡

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για εμάς και για τον αγώνα μας στους παρακάτω συνδέσμους:

http://nonaminadecorcoesto.blogspot.com.es/

https://www.facebook.com/groups/226028780784366/

http://goteo.org/project/corcoesto-documental

http://www.youtube.com/watch?v=pQvms6lmYec