Δημοσιεύματα

Υποδοχή ηρώων για τους δύο αγωνιστές της Ιερισσού

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Αποφυλακίστηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη του δικαστικού συμβουλίου, οι δύο κάτοικοι που είχαν παραμείνει προφυλακισμένοι και κατηγορούνται για την επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός». Οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα, ενώ στήθηκε ακόμη μια φορά γλέντι για να γιορταστεί το γεγονός

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

Στην αγκαλιά της Ιερισσού και οι άλλοι δύο «ήρωές» της… Μετά τον Γιώργο και τον Βασίλη, ελεύθεροι είναι από χθες ο Γιάννης και ο Δημήτρης, που είχαν και αυτοί προφυλακιστεί ως μέλη «εγκληματικής» οργάνωσης, για την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», στις 17 Φεβρουαρίου, στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Από την ώρα που κυκλοφόρησε το νέο, οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα και ώς το βράδυ γι’ άλλη μία φορά στήθηκε γλέντι στο -κατά Δένδια- «γαλατικό χωριό».

Οι δύο κάτοικοι είχαν προφυλακιστεί τον περασμένο Ιούλιο με τη σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας και του εισαγγελέα Χαλκιδικής, αλλά χθες αφέθηκαν ελεύθεροι από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που αντικατέστησε την προσωρινή κράτηση με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αυτοπρόσωπης παρουσίας στην αστυνομία σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η αποφυλάκισή τους έρχεται 22 μέρες μετά την απελευθέρωση των δύο πρώτων Ιερισσιωτών που είχαν συλληφθεί για την ίδια υπόθεση.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής έκριναν ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν στη φυλακή, καθώς δεν είναι ύποπτοι φυγής ούτε τέλεσης άλλων αξιόποινων πράξεων, και τους άφησαν ελεύθερους. «Αλλη μία νίκη για το κίνημα» θεωρούν την αποφυλάκισή τους οι κάτοικοι του χωριού, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι «τελικά η δικαιοσύνη θα λάμψει».

Η ανακοίνωση του Συντονιστικού

Το Συντονιστικό Φορέων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή του: «Αποφυλακίστηκαν και οι άλλοι δύο αγωνιστές, που για 4 μήνες βρίσκονταν άδικα έγκλειστοι στις ελληνικές φυλακές, με μόνη ουσιαστική κατηγορία τη συμμετοχή τους σ’ έναν μαζικό κοινωνικό αγώνα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, την πολιτική διαφθορά, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τις εκπτώσεις στη δημοκρατία και την κρατική βία και καταστολή. Δεν είναι εύκολο, για κανέναν μας, να καταλάβει τι σημαίνει να βρίσκεσαι άδικα φυλακισμένος. Τι σημαίνει να μην μπορείς να εξηγήσεις στα παιδιά σου γιατί δεν είσαι δίπλα τους, γιατί έχεις χάσει την ελευθερία σου επειδή αγωνίζεσαι να τους εξασφαλίσεις ένα καλύτερο μέλλον. Ξέρουμε τι σημαίνει να πρέπει να συνεχιστεί ένας δύσκολος αγώνας, όταν αυτός επιχειρείται να ποινικοποιηθεί και να τεθεί υπό ομηρία. Σήμερα δεν λείπει κανένας μας. Είμαστε όλοι μαζί, είμαστε ενωμένοι, είμαστε αποφασισμένοι. Σήμερα στέλνουμε μήνυμα ότι κάποια πράγματα δεν φυλακίζονται, δεν φιμώνονται και δεν καταστέλλονται. Ημασταν, είμαστε και θα είμαστε ελεύθεροι. Κι η ελευθερία… θέλει αρετή και τόλμη!».

«Ποιος δεν χαίρεται σήμερα στην Ιερισσό; Ολο το χωριό ζει τη δικαίωση αυτών των δύο ανθρώπων που μαζί αποτελεί και δικαίωση κάθε αγωνιστή ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και του μέλλοντος των παιδιών μας», ανέφερε ο δικηγόρος Βασίλης Τζιμούρτος.

Συνολικά για την επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές κατηγορούνται 20 άτομα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, μεταξύ αυτών της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Μέχρι στιγμής έχουν απολογηθεί περίπου οι μισοί εξ αυτών, από τους οποίους οι τέσσερις είχαν κριθεί προφυλακιστέοι.

Το κατηγορητήριο, ωστόσο, που συντάχθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση σε νομικούς κύκλους, καθώς είναι παρόμοιο με αυτά που έχουν κατά καιρούς συνταχθεί για μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και παρουσιάζει, με τη λογική της συλλογικής ευθύνης, τους 20 κατοίκους της Χαλκιδικής ως κατά συρροή επίδοξους δολοφόνους!

Βασίζεται κυρίως σε μαρτυρικές καταθέσεις σεκιουριτάδων της εταιρείας και αστυνομικών, που κάνουν λόγο για δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, με πυραμιδική μορφή, ιεραρχία, ενώ αποδίδουν ρόλους αρχηγών και υπαρχηγών.

Στο μεταξύ, αύριο συνεδριάζει, εκτός απροόπτου, η Ολομέλεια Εφετών Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων για να αποφανθεί επί της πρότασης του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Παναγή Γιαννάκη, για τον ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή στην υπόθεση των Σκουριών.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ράπισμα από το Χημείο του Κράτους για τη διαρροή στη Ρεντίνα

Την ώρα που οι κάτοικοι στην Ιερισσό πανηγύριζαν την αποφυλάκιση των αγωνιστών συγχωριανών τους, ένα χαστούκι έπεφτε σε όσους υπερασπίζονται την… «περιβαλλοντικά ακίνδυνη επένδυση». Επικίνδυνο λόγω τοξικότητας χαρακτήρισε το Χημείο του Κράτους το συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη που χύθηκε στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, στα μέσα Σεπτεμβρίου, από φορτηγό το οποίο μετέφερε απόβλητα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Τα εργαστηριακά αποτελέσματα διαβιβάστηκαν στην αστυνομία για να συμπεριληφθούν στη δικογραφία που σχηματίζεται.

Στην έκθεσή του το Χημείο του Κράτους, και συγκεκριμένα το τμήμα Σερρών που ειδικεύεται σε ανάλυση τοξικών ουσιών, σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτηρίζει επικίνδυνο το υλικό που ανέλυσε, επισημαίνοντας στο έγγραφο την προειδοποιητική λέξη «κίνδυνος».

Στα αποτελέσματα των αναλύσεων, εκτός της περιεκτικότητας του κάθε στοιχείου που βρέθηκε, αναφέρεται ότι το υλικό στην ταξινόμησή του είναι τοξικό και χαρακτηρίζεται ύποπτο για πρόκληση βλαβών. Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα όργανα ύστερα από παρατεταμένη έκθεση». Ακόμη, στην ίδια έκθεση προσδιορίζεται ως τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς.

Εντύπωση προκαλεί η επισήμανση του Χημείου ότι «το δελτίο δεδομένων ασφαλείας της εταιρείας δεν είναι σύμφωνο με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και απαιτείται αναθεώρηση», όπως προέκυψε από τη σύγκριση των εγγράφων της εταιρείας που είχαν στα χέρια τους οι χημικοί. Σχετικά με τις περιεκτικότητες σε στοιχεία, εντονότερη στα απόβλητα είναι η παρουσία αρσενικού, σε ποσοστό 11,5%, και ακολουθούν στοιχεία όπως ο μόλυβδος σε ποσοστό 1,6%, το κάδμιο σε ποσοστό 0,15% και άλλα.

Το «επικίνδυνο» υλικό που προέρχεται από τις εξορυκτικές εργασίες στη Χαλκιδική χύθηκε στο έδαφος στον χώρο ενός βουλκανιζατέρ της Ρεντίνας, όπου αναγκαστικά στάθμευσε το φορτηγό ο οδηγός του λόγω βλάβης στα ελαστικά. Κατά τη διάρκεια της επιδιόρθωσης χύθηκε τμήμα του φορτίου στο έδαφος, που σύμφωνα με την αστυνομία ήταν ποσότητα δύο κυβικών μέτρων. Αφού ειδοποιήθηκαν οι διωκτικές αρχές και οι τοπικοί φορείς, ελήφθησαν δείγματα του αρσενοπυρίτη από αστυνομία, πυροσβεστική αλλά και τον Δήμο Βόλβης και στάλθηκαν σε εργαστήρια.

Η διαρροή προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους του τοπικού Δήμου Βόλβης και μάλιστα ακολούθησε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για λήψη μέτρων. Ο δήμος έχει εκφραστεί εναντίον της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, φοβούμενος συνέπειες στο περιβάλλον της περιοχής, και αποφασίστηκε να κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρείας για τη διαρκή διέλευση των φορτηγών της από τη Ρεντίνα.

Αναμένονται, στο μεταξύ, τα εργαστηριακά αποτελέσματα από τη δεύτερη διαρροή που σημειώθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια μεταφόρτωσης κοντέινερ με απόβλητα της ίδιας εταιρείας σε πλοίο. Για τις δύο υποθέσεις σχηματίζονται δικογραφίες, από την αστυνομία στην πρώτη και από επιθεωρητές περιβάλλοντος στη δεύτερη, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι συνθήκες μεταφοράς των αποβλήτων.

Ν. Φωτ.