Δημοσιεύματα

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις Σκουριές της Ρουμανίας

Από το TVXS

Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βουκουρέστι καλώντας σε παραίτηση την κυβέρνηση και αποδίδοντας στον πρωθυπουργό, Βίκτορ Πόντα, ότι «προδίδει τις προεκλογικές υποσχέσεις που παρείχε όταν ήταν στην αντιπολίτευση δίνοντας το πράσινο φως για την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου και χρυσού». Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του καλοκαιριού, η κυβέρνηση ψήφισε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την δημιουργία του μεγαλύτερου ορυχείου χρυσού στην Ευρώπη, στο χωριό της Ρόσια Μοντάνα στη βορειοδυτική Ρουμανία. Παρόλα αυτά, ο νόμος δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το κοινοβούλιο. Πορείες διαμαρτυρίας έγιναν επίσης από περίπου 2.500 άτομα και στην πόλη Κλουζ στα βορειοδυτικά της Ρουμανίας.

«Ήταν ένα σοκ για μένα να βλέπω ότι οι δικοί μας ηγέτες μας θέλουν να προωθήσουν και να παρέχουν άδεια σε μια ξένη εταιρεία, χωρίς να γνωρίζουν τις επιπτώσεις που θα έχουν τα έργα αυτά στην οικονομία ή το περιβάλλον της Ρουμανίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κρίνα Προτάν, μια από τις διαδηλώτριες.

Η καναδική εταιρεία Gabriel Resources θέλει να εξάγει 300 τόνους χρυσού, αλλά για το έργο αυτό απαιτείται η χρήση 12.000 τόνων κυανίου ετησίως, που όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές «θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή και θα οδηγήσει στην αναγκαστική εσωτερική μετανάστευση εκατοντάδων ανθρώπων».

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν έξω από τα κυβερνητικά ανάκτορα, φώναζαν επίσης συνθήματα και κατά της εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου από την αμερικανική εταιρεία Chevron στα βόρειοανατολικά. Υπό την πίεση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έχουν καταλάβει το χώρο όπου η εταιρεία θέλει να κάνει τις πρώτες της γεωτρήσεις η Chevron έχει αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές του.