Ψηφίσματα/Μηνύματα συμπαράστασης

Ψήφισμα Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Λοκρών

ΨΗΦΙΣΜΑ

Της Γ.Σ της Τ.Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ , ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ

       Η Γενική Συνέλευση της Τ.Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ , Δήμου Λοκρών που συνήλθε σήμερα την 06-06-2013 στην Αταλάντη ψήφισε ομόφωνα το κάτωθι κείμενο συμπαράστασης στους αγώνες  των  κατοίκων  της Χαλκιδικής ενάντια στη λειτουργία των μεταλλείων της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ».

Η επιχειρούμενη νέα μεταλλευτική δραστηριότητα στην Βόρεια Χαλκιδική είναι καταστροφική για την περιοχή γιατί :

  1. Περιλαμβάνει: α) Ανοικτή εξόρυξη χρυσού που είναι πισωγύρισμα στην μεταλλευτική δραστηριότητα της περιοχής αφού από υπόγεια γίνεται επιφανειακή β) Δημιουργία κρατήρα επιφανειακής εξόρυξης (open pit), με αρχικά εκτιμώμενη διάμετρο 705 m και βάθος 220 m γ) Επιφανειακή εξόρυξη μεταλλεύματος 24.000 τόνων ημερησίως, με εκσκαφή και ανατίναξη (ημερήσια χρήση 6 τόνων εκρηκτικών) δ) Εννέα γεωτρήσεις αποστράγγισης περιμετρικά του κρατήρα σε βάθος μέχρι και 750 m (140 m κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας). Επιπλέον, μετατρέπει σε λίμνες αποβλήτων δύο ρέματα και προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού και χαλκού και εργοστασίου παραγωγής θειικού οξέος.
  2. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι πολλές και μεγάλες και ορισμένες εξ αυτών μη αντιστρέψιμες. Για παράδειγμα: α) Θα αποψιλωθούν αρχέγονα δάση Δρυός, Καστανιάς και Οξυάς, καθώς και Ίταμου-Αρκουδοπούρναρου σε επιφάνεια 3.000 στρεμμάτων και ρέματα μέσα σε αυτά θα μετατραπούν σε λίμνες τοξικών αποβλήτων β) Θα υπάρξει καταστροφή των υδάτινων πόρων. Η περιοχή είναι πλούσια σε νερά, επιφανειακά και υπόγεια. Τα υπόγεια έχουν ήδη επηρεαστεί από παλαιότερη δοκιμαστική σήραγγα και θα επηρεαστούν περισσότερο στο μέλλον, ενώ τα επιφανειακά είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστούν από διάφορα τοξικά στοιχεία τα οποία εκπέμπονται στο περιβάλλον από την μεταλλευτική δραστηριότητα. Έτσι, μια πλούσια σε ύδατα περιοχή κινδυνεύει να γίνει προβληματική σε διαθέσιμα νερά για τις υπόλοιπες δραστηριότητές της γ) Θα προκληθούν αέριοι ρύποι (σκόνη). Πιο συγκεκριμένα, οι διαδικασίες αυτές θα έχουν ως επίπτωση την δημιουργία τεράστιων ποσοτήτων σωματιδίων και αερίων τα οποία θα προέρχονται από την μεταφορά των τεράστιων όγκων μεταλλευμάτων σε κάθε κατεύθυνση από τη λειοτρίβηση του μεταλλεύματος. Ιδιαίτερα από τα εκρηκτικά και την επιφανειακή εξόρυξη θα παραχθούν περισσότεροι από 2.162 τόνοι σκόνης/ώρα, στους χώρους απόθεσης αποβλήτων περισσότεροι από 954 τόνοι σκόνης/ώρα. Οι εκπομπές ρύπων θα ανέλθουν S02 (184 τόνοι/έτος), S (74,2 τόνοι/έτος), και θα παραχθούν As, CN και άλλα  βαρέα μέταλλα

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω η περιοχή αυτή ήδη διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που την βοηθούν να ελπίζει σε μια μελλοντική αειφόρο ανάπτυξη, αφού:

  • Τα  φυσικά αρχέγονα δάση της αποτελούν πηγή πολύτιμων προϊόντων (ξύλο, μέλι, καρποί, θηράματα, βότανα),νερού, ανανεώσιμων ενεργειακών αποθεμάτων, ενώ παράλληλα σχηματίζουν τοπία σπάνιας ομορφιάς, χαρακτηρίζονται από πλούσια βιοποικιλότητα και παρουσιάζονται σε αυτά πολλά σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας.
  • Έχει πλούσιους υδάτινους πόρους ανεκτίμητης αξίας για το παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον.
  • Αποτελείται από καλλιεργήσιμη γη, όπου μπορούν να παραχθούν γεωργικά προϊόντα, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, κτηνοτροφές κ.ά.
  • Πολλοί από τους κατοίκους της ασχολούνται με παραδοσιακές δραστηριότητες, επαγγέλματα και τέχνες.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να συνδυαστούν στην κατεύθυνση της δασοοικοτουριστικής ή αγροοικοτουριστικής ανάπτυξης. Η ανάπτυξη, για να έχει διάρκεια, θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και της ισόρροπης συμμετοχής σε αυτήν όλων των παραμέτρων του προβλήματος(οικονομικού, περιβαλλοντικού, κοινωνικού). Η ολοκληρωμένη θεώρηση της ανάπτυξης είναι ο μόνος δρόμος, ώστε η οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα να μην φαλκιδεύει, αλλά αντίθετα να συνυπάρχει αρμονικά με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, αλλά και με το φυσικό περιβάλλον προς όφελος της κοινωνίας. Συνεπώς, ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης οφείλει να διασφαλίζει την ισόρροπη επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και κοινωνικής συνοχής.

Η τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΔΗΜ.ΑΡ., παραβλέποντας όλα αυτά και έχοντας ως στόχο της εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων και όχι του δημόσιου συμφέροντος και των κατοίκων της περιοχής, υποστηρίζοντας την σκανδαλώδη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την εταιρεία « Χρυσός Α.Ε.» και προσβλέποντας στην υποτιθέμενη «ανάπτυξη» της περιοχής, προσπαθεί να τρομοκρατήσεις τους κατοίκους και να καταστείλει το κίνημά τους το οποίο, ωστόσο, γίνεται όλο και πιο ισχυρό. Η «ανάπτυξη» που επικαλείται η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει εφαρμοσθεί σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις στον πλανήτη και ήταν αυτή που τον οδήγησε σε εκτεταμένη οικολογική καταστροφή και ταυτοχρόνως βύθισε τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του στη φτώχεια. Αυτή που εξάντλησε τα φυσικά αποθέματα της Γης, όπως το νερό, τα δάση, το έδαφος και τα ορυκτά, στερώντας από τις επόμενες γενιές το δικαίωμα στην επιβίωση. Αυτή που υποβάθμισε τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, αφήνοντας πίσω της την καταστροφή. Αυτή που το μόνο που κατάφερε ήταν να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Τέλος, αυτή που έναντι πινακίου φακής και βαφτίζοντας «επενδύσεις» κατ’ ουσίαν αποικιακού τύπου συμβάσεις, ξεπούλησε εδάφη και χάρισε τον πλούτο τους σε ξένους.

Η μορφή της καταστολής που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στους κατοίκους της Χαλκιδικής, είναι πρωτοφανής και ξεκίνησε με βίαιο τρόπο σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν από τους κατοίκους στο βουνό και συνεχίστηκε με ενέργειες όπως, επιδρομές στον οικισμό και στο σχολείο, με τη χρήση χημικών ουσιών, με νυχτερινές επιδρομές σε σπίτια και βίαιες προσαγωγές, με παράνομη λήψη γενετικού υλικού (DNA) καθώς και με αποκορύφωμα την προφυλάκιση δύο αγωνιστών της Ιερισσού και με προανάκριση που θυμίζει άλλες εποχές.

Ο αγώνας των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής και ιδιαίτερα της Ιερισσού καθώς και ο τρόπος που δίνεται αυτός ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος του τόπου τους και συνεπώς της ζωής τους και της ζωής των παιδιών τους, θα πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλους μας. Σε κάθε χτύπημα της καμπάνας, αφήνουν όλοι τις δουλειές τους και τρέχουν στα μπλόκα. Διακατέχονται από άλλη φιλοσοφία, δεν νιώθουν αποξενωμένοι ή αβοήθητοι, έχουν συνδεθεί οι ζωές τους. Όταν κάθεται ένας στο εδώλιο, δίπλα του είναι όλο το χωριό. Ξέρουν πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη. Όμως, τίποτα δεν είναι τοπικό. Όλα είναι κομμάτι του συνολικού και με αλληλεγγύη πρέπει να παλέψουμε. Ο αγώνας της Χαλκιδικής, της Θράκης του Κιλκίς είναι αγώνας όλων μας. Στηρίζουμε τον αγώνα των επιτροπών της Β.Α. Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη στην Χαλκιδικής της Διανομαρχιακής Επιτροπής Έβρου-Ροδόπης κατά των Χρυσορυχείων και του Μετώπου Αγώνα σε Κρούσια και Πάϊκο. Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων των χωριών του Παρνασσού και της Οίτης για τη διακοπή των παράνομων εξορύξεων βωξίτη στα βουνά. Τέλος, καταδικάζουμε όλα τα μέτρα καταστολής, τις συλλήψεις αγωνιστών και κατοίκων. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων αγωνιστών καθώς και την άμεση παύση όλων των διώξεων εναντίων των κατοίκων.

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Η ΙΕΡΙΣΣΟΣ!

                                          Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Τ.Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ