Δημοσιεύματα

Ο κατήγορος δεν πήγε στη δίκη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από την Εφημερίδα των Συντακτών 23/05/2013

Ο κατήγορος δεν πήγε στη δίκη

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Βάιος Χόνδρος, τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί τις τρεις γυναίκες από την Ιερισσό αλλά δεν μπήκε στον κόπο να εμφανιστεί στο δικαστήριο. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τη Δευτέρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

getFile (80)Τις έστειλε κατηγορούμενες, αλλά δεν πήγε στο δικαστήριο να καταθέσει… Η απουσία του γενικού αστυνομικού διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας, Βάιου Χόνδρου, έγινε χθες αιτία να αναβληθεί γι’ ακόμη μία φορά η δίκη των κατηγορούμενων τριών γυναικών από την Ιερισσό, για τα επεισόδια στον Κάκαβο.

Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου, αν και αρχικά δεν δέχθηκε το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για αναβολή, αποφασίζοντας την πρόοδο της δίκης, στη συνέχεια βρέθηκε μπροστά σε αναπάντητα ερωτήματα και αναγκάστηκε να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης για κρείσσονες αποδείξεις, ώς την ερχόμενη Δευτέρα. Οπως προέκυψε από την εξέταση των μαρτύρων αστυνομικών, απέκλεισαν τον δημόσιο δρόμο κατ’ εντολήν του φυσικού προϊσταμένου τους, γενικού αστυνομικού διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας, που όμως δεν ήταν εκεί για να δώσει απαντήσεις… Επίσης, αν και εμφανίζεται ως θύμα της επίθεσης ο ίδιος, δεν έχει καταθέσει μήνυση. Αυτά και μια σειρά άλλα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διαδικασία οδήγησαν το δικαστήριο στην απόφαση να αναβάλει εκ νέου την υπόθεση ώς την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τρεις γυναίκες από την Ιερισσό έχουν παραπεμφθεί για αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση, απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου και σωματικές βλάβες.

Διαμαρτυρία αστυνομικών

Στο μεταξύ, συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής με σύνθημα «Είμαστε δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντί του» πραγματοποιούν σήμερα οι αστυνομικοί της περιοχής. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, «πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι το θέμα στις Σκουριές Χαλκιδικής δεν είναι θέμα της αστυνομίας. Πρέπει οι συνάδελφοι να διασφαλιστούν, από κάθε πλευρά, για τη σωματική τους ακεραιότητα, προκειμένου να μπορούν να επιστρέφουν στις οικογένειές τους».

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη

Τις κινήσεις που σχεδιάζει για το επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος Αριστοτέλη σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Χρήστος Πάχτας. Την Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει για τις δομές ελέγχου που θα δημιουργήσει με στόχο την παρακολούθηση της δραστηριότητας στα μεταλλεία και την πληροφόρηση κάθε ενδιαφερόμενου για το ζήτημα. Επίσης, θ’ αποφασίσει για τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με την εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θα ξεκινήσει σειρά επαφών με την κοινωνία σε όλα τα χωριά.

Ο Χρ. Πάχτας υποστήριξε πως η πλειονότητα της τοπικής κοινωνίας είναι πεπεισμένη για την αναγκαιότητα της επένδυσης και τον αναπτυξιακό της χαρακτήρα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι οι φιλήσυχοι πολίτες που δεν ενδιαφέρονται να φτιάχνουν μολότοφ ή να περιφέρονται με ρόπαλα, που δεν πυροβολούν εργαζομένους ή εκπροσώπους της ελληνικής αστυνομίας, που δεν καίνε εργοτάξια, αστυνομικά τμήματα και δημοτικά μέγαρα, που δεν προπηλακίζουν παιδιά, εργαζομένους και συνανθρώπους μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Αγγελος Πράτσας, επισήμανε: «Παρακολουθήσαμε τις μελέτες, τον διάλογο που έγινε με το ΥΠΕΚΑ και έχουμε πειστεί ότι είναι μια επένδυση καθαρή, που αν δεν γίνει αυτό θα είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον και αν γίνει θα παρακολουθείται συνεχώς και θα αποκαταστήσει τμήματα που είχαν εγκαταλειφθεί από προηγούμενες χρήσεις».