Ψηφίσματα/Μηνύματα συμπαράστασης

Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Φιλαδέλφειας Χαλκιδόνας

ΨΗΦΙΣΜΑ για τον ΑΓΩΝΑ των ΚΑΤΟΙΚΩΝ της ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ως Λαϊκή Συνέλευση Φιλαδέλφειας Χαλκιδόνας εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο επενδυτικό σχέδιο της Εl Dorado Gold και της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στη Χαλκιδική το οποίο περιλαμβάνει επέκταση παλαιών μεταλλείων (Ολυμπιάδα), δημιουργία συγκροτήματος εργοστασίων επεξεργασίας μεταλλευμάτων, στοές μεταφοράς, τεράστια τοξικά τέλματα, δεξαμενές  αποθήκευσης μεταλλικών συμπυκνωμάτων και θειϊκού οξέως πάνω στην παραλία του Στρατωνίου και 2 νέες προβλήτες στο λιμάνι Στρατωνίου.

Το εν λόγω σχέδιο το οποίο ξεκίνησε το 2003 με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη χώρα μας, την πώληση κοιτασμάτων αποτιμώμενης αξίας πάνω από 2 δις στην τιμή των 11 εκατ, ευρώ επί υπουργού Ανάπτυξης Χ. Πάχτα, ολοκληρώθηκε με την ανάθεση σε Εταιρεία αρχικού κεφαλαίου 20000 συμφερόντων καναλαρχών, κι αποτελεί κοινωνικό, οικονομικό, και περιβαλλοντικό  έγκλημα:

α) κοινωνικό έγκλημα  διότι χειραγωγεί στην βάση της ανάγκης προσφέροντας εξαθλιωμένες και ανθυγιεινές θέσεις εργασίας σε ανθρώπους που όντως την χρειάζονται, χτυπώντας όμως βάναυσα θέσεις εργασίας της μικρής ιδιοκτησίας στην περιοχή, καλλιεργώντας το μίσος ανάμεσα στους κατοίκους και σε όσους εργάζονται σε μια από τις πλέον καταστροφικές επενδύσεις.

β) οικονομικό έγκλημα διότι μερικές προσωρινές εκατοντάδες θέσεις εργασίας οδηγούν στην μόνιμη απώλεια χιλιάδων αυτόνομων θέσεων εργασίας και στην πλήρη κατάρρευση της τοπικής οικονομίας που στηρίζεται στην γεωργία, τον τουρισμό, τη μελισσοκομία, την αλιεία. Όπως διεπιστημονικοί και όχι κομματικοί φορείς επισημαίνουν, μια μεταλλευτική δραστηριότητα τέτοιου μεγέθους είναι ασύμβατη με κάθε άλλη δραστηριότητα στην περιοχή. Ακόμη γιατί ελάχιστη ανταποδοτικότητα θα έχει για τους εργαζόμενους της χώρας ενώ μεγάλα κέρδη από τον δημόσιο πλούτο θα φυγαδεύονται σε off shore του εξωτερικού. Μοντέλο που στο όνομα μιας στρεβλής ανάπτυξης καταρρακώνει τις προοπτικές της πραγματικής ανάπτυξης και θα εφαρμοστεί, με την Χαλκιδική ως προπύργιο, στο σύνολο της επικράτειας αφορώντας τις ζωές και περιοχές όλων μας.

γ) περιβαλλοντικό έγκλημα διότι η απελευθέρωση επικίνδυνων βαρέων μετάλλων όπως αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, νικέλιο, αντιμόνιο και ψευδάργυρο τα οποία περιλαμβάνονται στα πετρώματα της περιοχής σε συγκεντρώσεις πάνω από  τα όρια επικινδυνότητας, θα οδηγήσουν σε μόνιμη ρύπανση των εδαφών, των νερών και του αέρα, όπως έχει αποδειχθεί από μελέτες και τοποθετήσεις επιστημονικών φορέων της περιοχής τόσο της Χαλκιδικής όσο και γειτονικών νομών. Το αρχέγονο δάσος των Σκουριών, η αποψίλωση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, θα καταστραφεί. Το καθαρό νερό που χρησιμοποιούν οι περιοχές γύρω από την εξόρυξη θα μειωθεί σημαντικά, με παράλληλη περαιτέρω μόλυνση των υπόγειων υδάτων.

Μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο άντρες και γυναίκες διαφορετικών αντιλήψεων σε δεκάδες επιτροπές κατοίκων στα χωριά της περιοχής συνασπίστηκαν με κοινό στόχο να υπερασπίσουν τον τόπο τους. Ο εν πολλοίς αποσιωπημένος από τα καθεστωτικά μίντια αγώνας τους συκοφαντήθηκε άγρια κι απαντήθηκε με απροκάλυπτη βία.

Καταγγέλλουμε την στοχοποίηση ανδρών και γυναικών που αγωνίζονται στις τοπικές επιτροπές και τις αλλεπάλληλες βίαιες επιθέσεις ενάντια στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων από τις αστυνομικές δυνάμεις και τον ιδιωτικό στρατό της εταιρείας. Οι επιθέσεις αυτές, οι συλλήψεις, οι προβοκάτσιες που αποδέχεται δίχως αυτοψία την ίδια μέρα η αστυνομία (όπως προκύπτει από την μη αναγραφή του θρυλούμενου εμπρησμού των επιστατών στο βιβλίο περιστατικών του αρμόδιου Α.Τ.! αλλά από την μετέπειτα έρευνα στην βάση των ισχυρισμών της Εταιρείας!), η οργουελική κλήση κατοίκων για παράδοση γενετικού υλικού με σκοπό την δημιουργία τράπεζας; γεν. υλικού έχουν μετατρέψει την ΒΑ Χαλκιδική σε περιοχή υπό κατοχή των εταιρειών, εικόνα που ταιριάζει σε καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής και όχι της «Ευρώπης».

Γιατί το «δια ταύτα» αυτής της συμπαιγνίας κράτους, κεφαλαίου και ελεγχόμενων καθεστωτικών ΜΜΕ είναι ένα νέο, πιο ασφυκτικό, καθεστώς ελέγχου της κοινωνίας και των αγώνων που αναπτύσσονται. Είναι η κατεδάφιση και η ισοπέδωση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οι ανεξέλεγκτες προσαγωγές και συλλήψεις, η άτυπη (;) δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού, η ταύτιση της συμμετοχής σε αγώνες και κινητοποιήσεις με την ηθική αυτουργία σε πραγματικά ή κατασκευασμένα ποινικά αδικήματα και η εισαγγελική παραγγελία για πιθανή δικαστική διερεύνηση των κινητοποιήσεων δεν είναι μόνο η ζοφερή πραγματικότητα του σήμερα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Είναι το αύριο που επιφυλάσσουν σε κάθε «σκίρτημα» αντίδρασης των πολιτών και των συλλογικοτήτων τους, σε κάθε γωνιά της χώρας και της Ευρώπης. Αυτές, οι  πρακτικές του νέου οικονομικού ολοκληρωτισμού προορίζονται να επιβάλλουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές του στην εκποίηση των δημόσιων υποδομών και του φυσικού πλούτου, στην υπερπροστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην εξαθλίωση της κοινωνίας. Το να μην πέσει η Χαλκιδική είναι μια νίκη για όλους μας!.

Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής και σας καλούμε όλους και όλες στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουμε την Κυριακή 14/4/2013 ώρα 8.00 μμ στον χώρο της Λαϊκής μας Συνέλευσης, παρουσία εκπροσώπων των κατοίκων και του ΙΓΜΕ!

Ο αγώνας της Χαλκιδικής είναι και δικός μας Αγώνας!

Ο αγώνας της Χαλκιδικής είναι και δικός σας Αγώνας!

Ν.Φιλαδέλφεια, 28/3/2013

Λαϊκή Συνέλευση Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας

 

ΠΗΓΗ: Λαϊκή Συνέλευση Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας