Ψηφίσματα/Μηνύματα συμπαράστασης

Τα φιλοζωικά σωματεία ενάντια στα σχέδια εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική

Δελτίο Τύπου

Την αγωνία τους για το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα που εξελίσσεται στη Χαλκιδική, την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια εξόρυξης του χρυσού, καθώς και τη συμπαράστασή και αλληλεγγύη τους στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, εκφράζουν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Φιλοζωικών Σωματείων.

Το αποικιοκρατικού τύπου έργο στις Σκουριές που προβλέπει, αποψίλωση και καταστροφή μεγάλης έκτασης δασικής βλάστησης, επιφανειακή εκμετάλλευση και επεξεργασία του εδάφους με κυάνιο, λίμνες αποβλήτων όπου θα «αποθηκεύονται» τα τοξικά απόβλητα, ανατινάξεις με ημερήσια χρήση 6 τόνων εκρηκτικών, καταστροφή και μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων πόρων, αποτελεί βίαιη και μη αναστρέψιμη επέμβαση στο οικοσύστημα της περιοχής.

Μεγάλο μέρος της έκτασης αυτής ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και άλλες προστατευόμενες περιοχές, με αρχέγονα δάση και πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με σπάνια και αυστηρά προστατευόμενα από διεθνείς συμβάσεις είδη. Οι γνωμοδοτήσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων, αναδεικνύουν ένα κοντινό ζοφερό περιβαλλοντικό μέλλον στις περιοχές εξόρυξης του χρυσού.

Καμία υλική αξία δεν μπορεί να υπερσκελίζει την αξία της ζωής και του περιβάλλοντος και εάν το επιτρέψουμε να συμβεί, τότε έχουμε απολέσει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας.

Για να αποτραπεί η επικείμενη αυτή οικολογική καταστροφή, καλούμε τον κόσμο σε αγώνα ανατροπής της ακολουθούμενης πολιτικής καταστολής των φιλοπεριβαλλοντικών κινητοποιήσεων και ζητάμε την άμεση ακύρωση των κατ΄ ευφημισμό επενδυτικών σχεδίων που οδηγούν στην καταστροφή και λεηλασία της Φύσης!

ΠΗΓΗ: