Ψηφίσματα/Μηνύματα συμπαράστασης

Λαϊκή συνέλευση Αγίας Σοφίας Πάτρας: στεκόμαστε απέναντι στην καταστροφή και λεηλασία της φύσης!

ΧΡΥΣΗ” ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ή ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ;

Για ακόμα μία φορά στην πολυτάραχη πορεία της χώρας μας μέσα από μνημόνια, λιτότητα κι ανεργία, η κυβέρνηση μας φέρνει μεθοδευμένα μπροστά στο ψευτοδίλημμα “ανάπτυξη κι ισοπέδωση της ζωής απλών ανθρώπων ή αξιοπρεπής ζωή για όλους και προστασία του περιβάλλοντος”. Σε αυτό ακριβώς το δίλημμα οι κάτοικοι των Σκουριών Χαλκιδικής απάντησαν κοφτά και χωρίς περιστολές με ένα βροντερό:

– ΟΧΙ στη διάλυση κάθε έννοιας αξιοπρεπούς κι ομαλής διαβίωσης στον τόπο τους,

– ΟΧΙ στην καταστροφή του πλούσιου περιβάλλοντος της Χαλκιδικής στο βωμό των κερδών ξένων και ντόπιων επιχειρήσεων,

– ΟΧΙ στην καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους από την κρατική μηχανή καταστολής.

Την ίδια στιγμή που ο λαός πεινάει κι υποφέρει από την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης και της ΕΕ, η ίδια αυτή κυβέρνηση βάζει πλάτες στον Μπόμπολα (με την Ελληνικός Χρυσός και ιδιοκτήτη του καναλιού MEGA) και στην, Καναδικών συμφερόντων, πολυεθνική “Ελντοράντο Γκολντ” (Eldorado Gold) προκειμένου να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο της Χαλκιδικής. Πρόκειται για πραγματικό ξεπούλημα αφού η έκταση προς εκμετάλλευση δόθηκε στην εταιρεία από το Ελληνικό κράτος προς 35 ευρώ / στρέμμα γης! Δηλαδή για ένα κοίτασμα αξίας πάνω από 15 δις ευρώ, η εταιρεία πλήρωσε το εξευτελιστικό ποσό των 11 εκατομμυρίων! Και η καταστροφή συνεχίζεται με την εξαφάνιση του μοναδικού ποταμού της Χαλκιδικής, του Χαβρία, καθώς η αποξήρανση του υπεδάφους στον Κάκαβο θα είναι τόσο μεγάλης έκτασης (μια χοάνη διαμέτρου εκατοντάδων μέτρων) που θα χαθούν τα νερά από τα οποία υδροδοτείται ο ποταμός, βάζοντας έτσι “τίτλους τέλους” στα φυσικά τοπία της Χαλκιδικής.

Όμως οι πλάτες της κυβέρνησης δεν σταματάνε στο οικονομικό κομμάτι της επένδυσης. Η πρόθεση της κυβέρνησης για περιφρούρηση και διαφύλαξη των συμφερόντων της εταιρείας “Ελντοράντο Γκολντ” με κάθε κόστος, έγινε ολοφάνερη όταν, από την Κυριακή 21 Οκτώβρη κι έπειτα, η καταστολή των διαδηλώσεων των κατοίκων στο δάσος αλλά και στα χωριά από αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ έφτασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Προκαταρκτικές απαγορεύσεις συναθροίσεων πολιτών, πυρκαγιές στο δάσος από προβοκάτορες, απίστευτη κρατική βία, μαζικές προσαγωγές και στενή παρακολούθηση απλών πολιτών από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνθέτουν το σκηνικό της νέας χούντας…

Ήταν αναμενόμενο ότι κάθε προσπάθεια ανάδειξης του θέματος αυτού ως μείζονος για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία, θα μπλοκαριζόταν από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ (αποσιωπώντας μεγαλειώδεις πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης) ενώ η πραγματικότητα θα διαστρεβλωνόταν προς εξαπάτηση της κοινής γνώμης. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο επιλέγουμε να ενημερώνουμε και να κινητοποιούμαστε σε όλες τις πόλεις, υπέρ της διαφύλαξης του περιβάλλοντος αλλά και της ομαλότητας των ζωών των κατοίκων της Χαλκιδικής.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής και στηρίζουμε κάθε μορφή αγώνα που επιλέγουν! Στεκόμαστε απέναντι στην καταστροφή και λεηλασία της Φύσης!

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής στέλνουν παντού το δικό τους μήνυμα για ανυποχώρητο αγώνα και καθημερινή διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους με ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!

Όλοι μαζί παλεύουμε να κλείσουν τα χρυσορυχεία στις Σκουριές! Ο Αγώνας τους είναι και δικός μας!

Γιατί τελικά η Χαλκιδική είναι πολύ κοντά μας…

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝEΛΕΥΣΗ ΑΓIΑΣ ΣΟΦIΑΣ ΠΑΤΡΑΣ